לקראת חגיגות הגאווה בתל אביב פועלים עשרות אנשים כדי לצבוע את העיר בדגלי הגאווה. בחדרי הכושר בעיר מונפים הדגלים הצבעוניים לאורך הקירות ושירי דנה אינטרנשיונל ועופר ניסים מושמעים שוב ושוב. חברי הקהילה משקיעים את מרצם וכוחם האחרון לקראת המצעד והמסיבות השונות, ואילו חבריהם הסטרייטים מסתכלים מהצד בחיוך וקבלה. בתל אביב הגאווה היא במלוא מובן המילה, והיא הופכת מדי שנה גם לחגיגות של אהבה סובלנות וקבלת השונה. חשוב לזכור שהמצעד, לפני הכל, הוא אקט מחאתי בבסיסו. אין ספק שהתיירים ושבוע המסיבות בהילטון הוא חלק חשוב, אבל הוא לא העיקר.

הדרישה לקבלת השונה ולשוויון זכויות כמו נישואים, הקמת משפחה ואימוץ ילדים, לא יכולה להיות רלוונטית יותר. גם היום במדינת ישראל, שיעור הסובלנות כלפי האחר עדיין אינו מניח את הדעת, ולמרות שבתל אביב הדברים נראים מעט אחרת, מצעד הגאווה ואירועי הקהילה השונים חשובים כדי שממנה תצא הבשורה לשאר המקומות בארץ.

אחד האירועים המשמעותיים בחגיגות הגאווה הוא פסטיבל הקולנוע הגאה TLVfest. הפסטיבל מציג זו השנה ה-13 בסינמטק תל אביב למשך 10 ימים, מקבץ סרטים מהארץ ומהעולם בעלי תכנים להט"בים שונים. הפסטיבל, שנפתח ביום חמישי שעבר (31.5), מציג בהקרנת בכורה את "מרסי" סרטה של הבמאית טלי שלום עזר, המגולל סיפור אהבה נשי בין לוסי (אלן פייג') שמתנגדת לעונש מוות כדי להציל את אביה, לבין קייט מארה המגלמת תומכת בעונש מוות המגיעה להפגנות הנגד.

עוד בפסטיבל יוענק אות הוקרה מיוחד לגל אוחובסקי, מבכירי ומשפיעי הקהילה, שגם יצר עם אילן פלד סדרת רשת חדשה בשם "בר מצווה". הסדרה מתארת זוג גייז המגיעים מארה"ב לישראל לחגוג לבנם בר מצווה, ומנסים להבין את נטייתו המינית של בנם. פלד מגלם בסדרה את מדריכת הטיול בהומור וחוכמה רבה.

מפיק הפסטיבל השנה הוא לראשונה גיל סימה. המנהל לשעבר, יאיר הוכנר, עבר לתפקיד המנהל האומנותי. סימה בן ה-30 הוא מפיק ועורך תוכן. הוא החל את דרכו בסינמטק, וכיום הוא בעל חברת הפקות עצמאית "סימה סרטים" בבעלותו. החברה הפיקה סרטים על עומר טובי מבעלי ליין האריסה וכמובן היא זו שהפיקה בין היתר את הסדרה המרתקת "שיחת בנות", סדרה תיעודית המציגה שיחות בין טרנסג'נדריות שונות על אהבה, יחסים, מגדר והתמודדות.

גיל סימה (צילום: עומר טובי)
סימה. "יוצרי סרטים רבים בחו"ל מסרבים לשתף פעולה עם ישראל" | צילום: עומר טובי

סרטי הפסטיבל מגוונים מאוד, וכוללים אף סרטים המוגבלים מגיל 18 בשל התוכן המיני שבהם. סרטי הפורנו הם אלטרנטיביים וניסיוניים, ונאצרו על ידי מנהלי פסטיבל הפורנו של ברלין. "יש המון סרטים קווירים, סרטים על הגירה ומיעוטים ועד קולנוע אמריקאי מיינסטרימי וסיפורי התבגרות ויציאה מהארון", מספר לנו סימה, "הפסטיבל מציג מגוון של כל הקשת הלהט"בית".

היו חברות מסחריות שסירבו לשתף פעולה בגלל תוכן הפסטיבל?
"גם בשנת 2018 חברות מסחריות ישראליות חוששות לשתף פעולה עם הקהילה. יוצרי סרטים רבים בחו"ל מסרבים לשתף פעולה עם ישראל בשל המצב הביטחוני".

בעבר היה דגש על הקהילה ההומוסקסואלית, האם השנה נראה גם סרטים על טרנסג'נדרים ולסביות באופן נרחב יותר? אילו סרטים לדוגמא?
"השנה סרט הפתיחה של הפסטיבל היה סרט לסבי מאוד גדול 'מרסי'. כמו כן, הסרט 'היורשות' הוא מהאירועים הגדולים שלנו. סרטים כמו 'טראני ביץ'' עוסקים בטרנסג'דריות ועוד".

מה המקום של סרטים ישראלים בפסטיבל?
"אנחנו נותנים את מרכז הבמה לקולנוע ויצירה ישראלית. רק השנה אנחנו מעניקים פרסים בשווי מעל 80,000 שקלים ליוצרים ישראלים לפיתוח תסריטים ויצירה גאה ישראלית. קיימנו בכורה מדהימה לסדרה החדשה של גל אוחובסקי ואילן פלד ועוד מספר סדרות רשת, ונקיים גם מחווה מדהימה לבמאי עמוס גוטמן ז"ל במלאת 20 שנה למותו. יש המון יוצרים ויצירה ישראלית גאה, וזה הולך וגדל".

"התפקיד שלנו הוא להציג את הכוח של הקהילה"

"הרבה אנשים חושבים שאין צורך בפסטיבל גאה ויש מספיק ייצוג", מסביר סימה על חשיבותו של הפסטיבל, "זוהי טעות חמורה. גם היום בתי קולנוע וגופי שידור חוששים ליצור ולשווק סרטים עם תכנים להט"בים, מתוך פחד שזה נישתי ויבריח קהל. התפקיד שלנו הוא להציג את הכוח של הקהילה, ולייצג את הרצון לראות תכנים כאלו. כמו כן, אנחנו רוצים לספק בית חם לחובבי קולנוע ותרבות גאים שרוצים להרגיש קהילתיות. זה הדבר הכי חשוב לטעמי שהפסטיבל מעניק".

מה היה הדבר הכי קשה בתהליך ניהול הפסטיבל?
"להסביר לאנשים למה חשוב שיהיה פסטיבל גאה", הוא מחייך, "ולמה לא צריך לפחד לשתף איתנו פעולה".

איפה היית רוצה לראות את הפסטיבל ואת היצירה הישראלית בעוד מספר שנים?
"הייתי רוצה לראות את הפסטיבל עומד בשורה אחת עם הפסטיבלים הגדולים בישראל. עם תקצוב דומה ושותפויות גדולות, סרטים גדולים וקהל מדהים, שרק ימשיך להתפתח וגם לפרוץ מחוץ לגבולות הקהילה. יש בפסטיבל סרטים ואירועים מדהימים שמתאימים לכולם".

האם יש נושאים שנחשבים טאבו בתוך הקהילה, ומתוקף כך לא מציגים אותם?
"אני חושב שבתוך הקהילה השיח על הצדדים היותר אפלים שלה לכאורה פחות מדוברים. נושא ה-HIV  או מחלות אחרות בתוך הקהילה שהופכות להיות נפוצות, נושא הסמים... כל זה פחות מדובר".

לפי הסרטים, מה הנושאים שיעסיקו את הקהילה הגאה בארץ ובעולם בשנים הקרובות?
"בארץ בעיקר נושא המשפחה הגאה יעלה יותר ויותר. בחו"ל נושא המגדר כלומר שינוי המין וטרנסג'נדרים מעסיק את הקהילה ויעסיק אותה בהמשך".

>> 10 סלבס ישראלים גאים - 10 עשורים של גאווה

>> נטע ברזילי מדגמנת גאווה עם ביוטיפול קריצ'רז

>> היסטוריה: אלפים במצעד הגאווה הראשון בכפר סבא

סימה אופטימי מאוד בכל הקשור לעתיד הפסטיבל. מבחינתו המטרה בשנים הבאות היא להרחיב את השפעתו בעולם ולעורר שיח בינלאומי על הפסטיבל, שכבר מושך תהודה וסקרנות רבה מעבר לים. הפסטיבל הוא אירוע משמעותי בתוך החגיגות של הקהילה, וההוקרה שלהם את הזכות לחיות. עשרה ימים של תוכן מעניין ומעורר שאלות, שמסתיים בדיוק כשעופרה עולה.

לתכנייה המלאה ולהזמנת כרטיסים לחצו כאן