>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

דנה זיו, ענת ניר וליאור אלפנט (יח``צ: קרן מנור,  יחסי ציבור )
מימין לשמאל: ענת ניר, דנה זיו וליאור אלפנט | יח``צ: קרן מנור, יחסי ציבור
אלפרד היצ'קוק כתב פעם כי "הקולנוע אינו נתח של החיים, אלא פרוסת עוגה". בעיני, זו ההגדרה המדוייקת לסרט "לסבי" שנעשה בידי גברים. סצנה של סקס בין נשים היא אולי ממתק, אך לרוב, כשבוחנים לעומק את הסרטים הללו (למשל "משולש פראי", "דיזינגוף 99", "ברבור שחור" ואחרים) מבינים שאין בהם הבנה או טיפול אמיתי של הנושא, אלא אולי אפילו רק גחמה – לעיתים אף זולה ומיותרת – של במאי או כותב.

לעומת זאת, "נערות במדים" של כריסטה וינסלו, המספר את סיפורה של נערה בפנימייה בפרוסיה המתאהבת במדריכה, אין בו ולו סצנת סקס אחת, אך מדובר אולי בסרט הלסבי החשוב ביותר שנעשה. הוא גם נחשב לסרט הלסבי הראשון, ומאז אני לא ממש מצליחה למצוא עוד סרט ראוי כמוהו. מי מכן בקהל תרים את הכפפה?

פסטיבל "לסבית קטלנית" לקולנוע לסבי, שנוסד על ידי ענת ניר ודנה זיו, יתקיים השנה בפעם השישית, ולראשונה יינתן מענק בסך 6,500 ש"ח ליוצרת שתציג תסריט או סרט בתהליך עבודה, ותיבחר על ידי ועדת לקטורה המורכבת כולה מנשים. לדברי ליאור אלפנט, המנהלת האמנותית של הפסטיבל, הוגשו עד כה לא מעט עבודות, והיא מקווה שעד תאריך הדד-ליין (6.5.13) נשים נוספות יגישו את החומרים שלהן.

"המענק נותן הזדמנות שלא נעשתה בעבר: לתת קידום ועזרה ליצירה שהיא לסבית מובהקת", לדברי אלפנט. "יש כאלה שיגידו שזו מין סוג של אפלייה הפוכה, אבל הם סתם קנטרנים. בימינו, רוב הלקטורים בוועדות הם גברים, ורובם המוחץ של הסרטים בארץ נעשים על ידי גברים. 'לסבית קטלנית' נותנת הזדמנות לקולות שנשמעים פחות בחברה הישראלית, להשמיע את עצמם".

אין תמונה
באות פסטיבל "לסבית קטלנית" לפני שנתיים.

אמנם רק סרט אחד יזכה במענק ויוקרן בהקרנת בכורה בפסטיבל, אך לדברי היוזמות והמארגנות, הן ישמחו לעבוד עם כולן, ומעודדות אתכן לכתוב, לצלם ולהפיק. "אנו מציעות לנשים שתוהות האם להגיש תסריטים וסרטים – פשוט להגיש. איך נהפוך חלום למציאות אם לא נדע עליהם"?

תסריטים שנכתבו על ידי לסבית, אך עוסקים בנושאים אוניברסליים, ייחשבו כמתאימים לפסטיבל?
"קולנוע לסבי הוא קולנוע שקשה להגדירו", מסבירה אלפנט. "בעיני, זהו בעיקר קולנוע שמדבר על נושאים שמעניינים לסביות, ושקרובים לליבן. הוא יכול להיות קומדיה, דרמה, או כל ז'אנר אחר - למרות שיהיו כאלו שיגידו שקולנוע לסבי הוא ז'אנר בפני עצמו. אבל קצת כמו שקולנוע הוא אומנות שמכלילה בתוכה את כל האומניות – כך קולנוע לסבי מכליל בתוכו את כל הז'אנרים. למעשה, קולנוע לסבי נותן את נקודת המבט הנשית לכל הנושאים הנראים אוניברסליים".

הפסטיבל הוא פרוייקט עצמאי שכמעט ואינו ממומן ממקורות חיצוניים. הוא מקבל תמיכה קטנה מעיריית תל אביב, והשנה קיבל תמיכה גם מקרן רבינוביץ' ומסטודיו בויקו לפוסט-פרודקשן, שאיפשרו את המענק. "לעיתים, המכשול הכי גדול בין אישה לבין היצירה הוא המכשול הכלכלי. נשים מרוויחות פחות, מקבלות פחות קרנות וכו'. אנו מודעות לכך שלא מדובר במענק עצום, ולמעשה מדובר בעידוד היצירה עצמה, לגרום למוטיבציה גדולה יותר ולרוח עשייה".

מה חסר לדעתך ביצירה הלסבית-ישראלית?
"קומדיות. רוב הסרטים שנעשים בארץ הם מאוד כבדים, דרמתיים ורציניים, וכמובן שגם הסרטים הלסביים הם כאלה", מעידה אלפנט. "הלוואי והיינו יכולות לעשות פסטיבל שמורכב כולו מקומדיות, אבל פשוט אין. בינתיים, רוב התסריטים שאנחנו מקבלות הם דרמות".

המארגנות מקוות לנושאים מגוונים: אימה, מדע בדיוני וכו', אבל ההערה שהן תמיד מקבלות היא שאין קומדיה. "למה אין קומדיה? תעשו. תהיה".

צ'ארלי צ'פלין אמר פעם, שכדי ליצור קומדיה צריך רק פארק, שוטר ונערה יפה. משלושתם יש לנו בשפע, וכמובן שלא חסרות יוצרות לסביות מעניינות וטובות. לכו לכתוב וליצור – הדד-ליין להגשה מתקרב.

את התסריטים והגרסאות יש להגיש במייל: info@lethallesbian.com

תקנון הפסטיבל המלא אפשר למצוא כאן: http://lethallesbian.com/kolkore1

לסבית קטלנית בפייסבוק

>> דנה זיו, ענת ניר וליאור אלפנט ב"היכל הקהילה"