"אחת המטופלות הראשונות שלי הייתה בת 77 והיא בכתה כשהיא ראתה את הגוף החדש שלה אחרי הניתוח", נזכר ד"ר ג'ס טינג, העומד בראש המרפאה הגדולה ביותר לניתוחים פלסטיים לקהילה הטרנסית במדינת ניו-יורק, "היא אמרה שחיכתה לרגע הזה מאז שהייתה בת חמש. אפילו שהייתה נשואה באושר כמה עשורים, היא תמיד הרגישה שהיא צריכה לעשות את השינוי הזה בשביל עצמה". 

ד"ר ג'ס טינג הוא כירורג מחונן והמוח מאחורי ההליכים הכירורגים במרפאה, ובמהלך השנים פעל רבות כדי להכניס את הטיפולים השונים לתוכניות הביטוח הרפואי הציבורי בארצות הברית. הסרט הדוקומנטרי אודות המרפאה המדוברת, "נולדו להיות", מציג את סדר יומו העמוס, שמשלב מאות מטופלים ברשימת המתנה, שני ניתוחים פלסטיים ביום ומגוון טיפולים רפואיים אותם הוא מבצע כדבר שבשגרה.

המרפאה החלוצית שבראשותו ממציאה פיתוחים טכנולוגיים וניתוחים מתוחכמים על מנת לשפר את המראה החיצוני של המטופלים. לאחרונה, המציא ד"ר טינג גישה חדשה לניתוח להתאמה מגדרית, במהלכו מצפים את הנרתיק בחומר מיוחד, שגורם לו להיראות טבעי יותר וכן להפריש נוזלים באופן עצמאי. 

מתוך הסרט "נולדו להיות" (צילום: Jeffrey Johnson, יחצ)
מתוך הסרט "נולדו להיות" | צילום: Jeffrey Johnson, יחצ

כל המטופלים שנחשפו במהלך הצילומים, וגילם נע בין שנות ה-20 המוקדמות לשנות ה-60 המאוחרות, מעידים שההליך שעברו במרפאה הוא בגדר הגשמת חלום. אפילו לצד העלות היקרה של הניתוח והסיבוכים הרפואיים האפשריים, כולם מודים שהניתוחים מאפשרים להם לאהוב את עצמם, להיות שלמים עם הגוף שלהם ולספק להם אופק לעתיד טוב יותר. 

לא עומדים בעומס 

החיבור לקהילה הטרנסג'נדרית התחיל אצל ד"ר טינג לפני כארבע שנים. באותה תקופה, הוא עבד כמנתח פלסטי במרכז הרפואי "בית ישראל", שפועל כחלק מבית החולים "הר סיני" (Mount Sinai Beth Israel) שבניו יורק. המרכז הרפואי הוקם בסוף המאה ה-19 על ידי חרדים פילנתרופים עבור יהודים שהיגרו לארצות הברית. כשהיה בשיא הקריירה, בחר ד"ר טינג לעשות הסבה מקצועית לתחום ניתוחי מגדר, לאחר שהציעו לו לנהל מרפאה לניתוחים פלסטיים לקהילה הטרנסית שהוקמה בבית החולים. 

החיים שלך סובבים סביב המרפאה.
"אני מתעורר בחמש וחצי בבוקר, שותה תה ונוסע לבית החולים. בשבע וחצי אני כבר מתחיל לנתח ומבצע שניים כאלה ביום. אני יכול לסיים את היום בצהריים, אבל לפעמים גם בחצות". 

כמה אחריות אתה מרגיש שיש על הכתפיים שלך?
"מחקרים בינלאומיים קבעו ש-45 אחוזים מהקהילה הטרנסית מנסים להתאבד במהלך חייהם. כל יום מחדש, אני מרגיש שאני עושה משהו משמעותי שיכול להוריד את מספר ההתאבדויות. מצד שני, חשיבות פעילות המרפאה מטילה אחריות כבדה על כתפינו. במידה ויתעורר סיבוך, או אם הניתוח יתבטל מכל סיבה שהיא והמטופל ייאלץ לחכות עוד כמה חודשים, זה קשה מאוד לכולנו". 

מתוך הסרט "נולדו להיות" (צילום: Jeffrey Johnson, יחצ)
מתוך הסרט "נולדו להיות" | צילום: Jeffrey Johnson, יחצ

"אם טראמפ ייבחר שוב לנשיאות, אני מפחד על החיים של טרנסג'נדרים ואנשים א-בינארים בארצות הברית"

ד"ר ג'ס טינג

הסרט מעלה מחשבות על התמורות שחלו בעשרות השנים האחרונות בתחום הרפואה הייעודית לקהילה הטרנסית ברחבי העולם. ד"ר אלון לירן, מנתח פלסטי במרכז הרפואי שיבא וחבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית של ההסתדרות הרפואית, הוביל לפני כשנתיים ניתוח מורכב לבניית איבר מין גברי מלאכותי והשתלתו בגופו של טרנסג'נדר, שעבר תהליך להתאמה מגדרית. 

לדבריו של לירן, הניתוחים שמתבצעים כיום טובים יותר מבחינה אסתטית ותפקודית, קצרים יותר ומלווים בפחות סיבוכים וזמן החלמה. "השינוי העיקרי בתחום הוא שהניתוחים כבר לא מתבצעים במקומות חשוכים, מחתרתיים ולא מבוקרים, אלא במרפאות מתקדמות. הם מתבצעים עם פרוטוקלים מסודרים ונהלים רשמיים בחסות ארגון הגג הבינלאומי. המרפאות בעולם ובישראל כוללות צוותים של רופאים מתחומים שונים, שדואגים בנוסף לפן הכירורגי, גם בפן הנפשי וההורמונלי". 

מתוך הסרט "נולדו להיות" (צילום: Jeffrey Johnson, יחצ)
מתוך הסרט "נולדו להיות" | צילום: Jeffrey Johnson, יחצ

לצד התפתחות הענף, הביקוש לניתוחים עולה מדי שנה, עד כדי כך שרשימת הממתינים לתור במרפאת "הר סיני" מגיעה ל-500 אנשים. לפי ד"ר טינג, אין בארצות הברית וברחבי העולם מספיק מנתחים פלסטיים כדי לענות על הדרישות. "בשנים האחרונות יותר טרנסג'נדרים מרגישים חופש להביע את זהותם המינית, אבל המספרים שלהם באוכלוסייה לא השתנו משמעותית", מעיד טינג, "במשך מאות שנים הם חיים בינינו בחשאיות ובסודיות, ולכן רובנו לא היינו מודעים לקיומם. בימינו, יש להם את היכולת והעצמאות לחיות כפי שהם רוצים באמת". 

המחסור החמור במנתחים ובמרפאות עודד אותו ליזום תכנית התמחות על-מנת להכשיר מנתחים פלסטיים שיבצעו ניתוחים ייחודים לקהילה הטרנסית. שני המתמחים הראשונים שסיימו את התוכנית בהצלחה הצטרפו למרפאה, ובעזרתם הוא הצליח לצמצם את רשימת ההמתנה ולשפר את הנגישות למרפאה במדינת ניו יורק ובארצות הברית בכלל. לאחרונה, החלו ד"ר לירן וד"ר טינג לשתף פעולה עם מנתחים נוספים, בהקמת מרפאה בינלאומית למען הקהילה הטרנסית.

 

"מחקרים בינלאומיים קבעו ש-45 אחוזים מהקהילה הטרנסית מנסים להתאבד במהלך חייהם. כל יום מחדש, אני מרגיש שאני עושה משהו משמעותי שיכול להוריד את מספר ההתאבדויות"

ד"ר ג'ס טינג

 

ישראל היא אחת מבין שלוש מדינות שממנות את רוב הניתוחים הפלסטיים מתקציב סל הבריאות, אך המחסור במנתחים ובמרפאות מורגש גם כאן. "ניתוחים להתאמה מגדרית מתבצעים במערכת הציבורית והפרטית, למעט הניתוח של שינוי איברי מין שמתבצע רק בשיבא תל השומר", אומר ד"ר לירן, "רוב הניתוחים הפלסטיים שמתבצעים בארץ הם ניתוחים להתאמה מגדרית מזכר לנקבה, שכן הם מלווים בפחות סיבוכים. מטופלים שמעוניינים בהתאמה מגדרית מנקבה לזכר מבצעים לרוב את הניתוח בחו"ל, בשל מחסור בחדרי ניתוח ומנתחים בישראל. בגלל המחסור, רשימת המתנה לניתוח יכולה להגיע גם לארבע שנים". 

לצד חשיבות הניתוחים הפלסטיים עבור רבים בקהילה הטרנסית, ד"ר טינג מעיד כי שינויים חיצוניים יכולים להתבצע גם ללא התערבות כירורגית. יסמין, טרנסג'נדרית בת 20 ממרכז הארץ, החליטה כבר בגיל 12 שהיא רוצה להיות אישה. "עברתי תהליך פנימי ותודעתי עם עצמי, שליווה את התהליך החיצוני", אמרה, "אני מאמינה שניתוחים זה ממש לא החלק העיקרי. לקחתי הורמונים, הארכתי שיער, ביררתי על ניתוחים וקבעתי כמה תורים, אבל אני לא מתכננת לעשות אף ניתוח בקרוב. צריך קודם כל להתגאות במי שאת, להיות קשובים לגוף. היום אני עובדת ולומדת ושלמה עם עצמי. זה הכי חשוב".

מתוך הסרט "נולדו להיות" (צילום: Jeffrey Johnson, יחצ)
מתוך הסרט "נולדו להיות" | צילום: Jeffrey Johnson, יחצ

"טראמפ פוגע בקהילה"

אך לצד שיפורים טכנולוגיים חשובים, טרנסג'נדרים רבים עדיין נזרקים מבתיהם ומתדרדרים לזנות על מנת לכלכל את עצמם. אחת מחברות הקהילה הטרנסית בניו יורק משתפת בסרט כיצד החלה לעסוק בזנות בגיל 16, אחרי שעזבה את בית הוריה בשל רצונה להפוך לאישה. "הלקוחות היו יכולים להרוג אותי באוטו או במשאית בלילה ואף אחד לא היה יודע על זה", נזכרת בבכי, "המון חברות שלי נרצחו ככה ואני שמרתי את התמונות של כולן בבית. אני בין היחידות שנשארו לספר את הסיפור שלהן". 

בניסיון להיראות ולהרגיש אישה, היא ביצעה טיפולים רפואיים בתנאים לא היגייניים. כיום היא מבינה שהם הזיקו גם למראה החיצוני שלה וגם לבריאותה. "אם הייתי יודעת אז מה שאני יודעת היום, לא הייתי נותנת לאף אחד לגעת בי," היא מספרת בקליניקה של ד"ר טינג, ומודה לו: "בזכותך אני מרגישה סוף סוף מושכת יותר כאישה, ואני מאמינה שככה אמצא בן זוג". 

אבל הרבה לפני מגפת הקורונה שבעקבותיה נסגרה המרפאה לארבעה חודשים, נדמה שבשנים האחרונות, נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, פועל בתקיפות נגד הקהילה הטרנסית. רק בחודש שעבר הממשל ברשותו קבע שהוסטלים בהם גרים גברים הומואים יוכלו להדיר טרנסג'נדרים. לדעת רבים, מדיניות זו היא רק חלק קטן ממאמץ ממשלתי נרחב לפגוע בהגנות הפדרליות של הקהילה הטרנסית באמריקה, שקודמו בתקופת כהונתו של ברק אובמה.

מתוך הסרט "נולדו להיות" (צילום: Jeffrey Johnson, יחצ)
מתוך הסרט "נולדו להיות" | צילום: Jeffrey Johnson, יחצ

"טראמפ עשה כמעט כל דבר שביכולתו כדי להוריד אותם לשוליים," טוען טינג. "הוא הלך רחוק מאוד וניסה להפריך את הקיום שלהם. הוא מנע מהם להתגייס לצבא וביטל תקנות נגד אפליה בתחום הביטוח הרפואי, ואלו רק שתי דוגמאות מהצעדים שהוא קידם כדי לפגוע בקהילה".

טראמפ השפיע לרעה גם על העלות היקרה של הניתוחים הפלסטיים?
"למזלנו, חברות ביטוח רבות בארצות הברית עדיין מכסות יותר מ-99% מהניתוחים שאנחנו מבצעים במרפאה, וזה תלוי במדינה בה המטופל חי. אם טראמפ ייבחר שוב לנשיאות, אני מפחד על החיים של טרנסג'נדרים ואנשים א-בינארים בארצות הברית".

יחד עם זאת, נדמה שהחברה הליברלית בארה"ב מקבלת את הקהילה הטרנסית.
"כשאמרתי לילדים שלי שאני מחליף התמחות והולך לעבוד בתור מנתח פלסטי לקהילה הטרנסית, הם אמרו לי שהם כבר יודעים הכל על זה. 'למדנו בבית הספר', הם אמרו. לשמחתי הרבה, הדור הצעיר וגם ילדים ובני נוער, נוטים לקבל יותר טרנסג'דנרים וא-בינאריים".

ומה לגבי החברה המבוגרת יותר?
"בהשוואה לישראל ולחלק מהמדינות באירופה, לחברה האמריקנית יש דרך ארוכה בדרך לקבלה ולשוויון זכויות מלא לקהילה הטרנסית. אני מקווה שביידן והאריס ייבחרו, ושהשיפור שהתחיל בתקופתו של ברק אובמה יימשך".

"הלקוחות היו יכולים להרוג אותי באוטו או במשאית בלילה ואף אחד לא היה יודע על זה. המון חברות שלי נרצחו ככה, אני בין היחידות שנשארו לספר את הסיפור שלהן"

בשנת 2020, הסיבוכים הרפואיים, התרופות, וההצקות היומיומיות במרחב הציבורי הן עדיין מנת חלקן של חברי וחברות הקהילה הטרנסית. הסרט המרגש מציג את הניתוחים המורכבים והיקרים שהם מבצעים, בניסיון להיראות ולהרגיש כמו שהם תמיד קיוו וחלמו, והצפייה בו מוכיחה שהצורך בהתאמה מגדרית אינו גחמה המונעת מלחץ חברתי, כמו שלהט"בופובים רבים טוענים. נדמה שכיום, הדרך עבורם לשוויון זכויות, לביטחון פיזי ולכבוד בקהילה הגאה ובחברה כולה, עוברת בפרלמנט, ברחובות וגם בחדר הניתוחים.

"נולדו להיות" בבימויה של טניה סיפריאנו, יוקרן במסגרת פסטיבל דוקאביב ה-22 בין ה-3 ל-9 בספטמבר. בפסטיבל יוצגו כ-115 סרטים דוקומנטריים חדשים מהארץ ומהעולם, תוכניות מחווה וסרטים בהקרנות מחודשות שיתקיימו אונליין באתר הפסטיבל. אתר דוקאביב יפתח את שעריו לסרטי הפסטיבל שיהיו זמינים לצפייה בקטלוג נרחב ועשיר שנאצר בקפידה מכל העולם, ובו סרטים מ-38 מדינות, 54 מהם בוימו ע"י נשים. בפסטיבל יתקיימו הקרנות בכורה, וובינרים, אירועי תעשייה, וכן הקרנות דרייב-אין. אולפן דוקולייב יארח את היוצרים הישראלים בפסטיבל וכן הופעות חיות שישודרו לצופים בבית.

למידע נוסף על שעות ההקרנה