סצנת המוזיקה הישראלית רק מתחילה לעכל את הקולות הגאים החדשים והמרעננים שצצו לאחרונה, אבל זה לא עוצר את המוזיקאית עלמה קלברמן לחלום בגדול. היא אמנם רק בת 23, אבל הספיקה לעשות לא מעט: להשתתף בתוכנית "הכוכב הבא", להקים פרויקט חברתי להט"בי בשם "קוויר בעיר", לשחרר אלבום בכורה ואפילו להקליט שיר גאווה ארצי. עכשיו, קצת לפני שחרור אי-פי ראשון באנגלית, קלברמן מספרת ל-mako על חלום נוסף שהצליחה להגשים - הזכות לעבוד עם הסלבריטי-קראש שלה, ולהפוך ממעריצה למוערצת בעצמה. 

קלברמן הפציעה לראשונה כחלק מ"עלמנור", צמד מוזיקלי שהקימה עם מנור אוקוביט, שנכנס לנבחרת "הכוכב הבא לאירוויזיון" ב-2016. אחרי התוכנית יצאה קלברמן לדרך עצמאית ושחררה לפני שנתיים את אלבום הבכורה שלה "שדה", ששיר הנושא שלו היה למעשה היציאה הפומבית שלה מהארון כלסבית. 

"הייתי מחוץ לארון בחיים האישיים שלי, אבל זו הפעם הראשונה שדיברתי על כך בפומבי", היא מבהירה. "השיר זכה להייפ חמוד של לסביות, וככה הגעתי להופיע באירועי הגאווה של אותה השנה, לעשות כיתת אמן באיגי ולהקים את 'קוויר בעיר', התארגנות רחובותית ששמה לה למטרה לקדם את תרבות הלהט"ב בעיר". 

מכל אלה, בצירוף גילה הצעיר, אפשר להניח שלא לקח לעלמה הרבה מאוד זמן לקבל את עצמה, אבל ההתחלה לא הייתה קלה בשבילה. "נורות האזהרה הראשונות הופיעו עוד כשהייתי ילדה ופיתחתי אובססיה לדפנה דקל, אבל הסימן הראשון הופיע בכיתה ז', כשהחברה הכי טובה שלי עזבה את בית הספר - ואני הייתי קצת יותר מדי עצובה", היא מספרת. "היה הרבה בכי. במשך שנים הייתי משוכנעת שאני הלסבית היחידה בפלנטה. הייתי בטוחה שזו רק אני". 

את בת הזוג הראשונה שלה הכירה קלברמן בכיתה ט', ומשם "לא היו יותר שאלות". ועדיין, גם כשכתבה על כך שירים, היא שמרה אותם בסוד. "לא האמנתי שאעלה לבמה עם שיר כמו 'שדה', אבל בסוף זה קרה ואפילו צילמנו לו קליפ עם שתי שחקניות צעירות", היא נזכרת. "בכל זאת, תמיד יש את החשש הזה מהומופוביה. בצילומים, למשל, נתקענו בלי ניצבים וביקשנו מעוברי אורח להיות ניצבים. הם שאלו על מה הקליפ והתחמקתי מתשובה ישירה. אפילו המקרינה שעבדה באולם אמרה שהיא אהבה את השיר ושאלה על מה הקליפ, אבל התחלתי לגמגם. רק אחר כך התברר לי שהיא בכלל נשואה לאישה". 

עלמה קלברמן ומורן רוזנבלט  (צילום: מיקה טל,  יח"צ)
"היא לא זמרת, אבל היא עשתה את זה באומץ ובנחישות, שרה בגוף ראשון על עצמה". מורן רוזנבלט ועלמה קלברמן | צילום: מיקה טל, יח"צ

הפחד ההתחלתי התחלף בביטחון הולך וגובר ובנחישות להגביר את הנראות הלהט"בית. כך הוקמה "קוויר בעיר", התארגנות תרבותית-להט"בית הפועלת ברחובות וכך גם נולד "בכל מקום אהבה", קליפ הגאווה הארצי של שנת 2020. "נמאס לי לחכות כל שנה לעיריית תל אביב שתשפוך כספים על קליפ גאווה ואז לקבל את סטטיק ובן אל, בקליפ שעלה 180 אלף שקל ולא מייצג אותנו בשום צורה, רק הרמות ולעשות כסף", היא אומרת. קלברמן החליטה לקחת את העניינים לידיים, היא פנתה לאיגי ולאגודה למען הלהט"ב, גייסה שמות מוכרים כמו אורנה בנאי, ידידיה ויטל ומורן רוזנבלט, ויחד עם המוזיקאי אסף אור הרימה קליפ גאווה אלטרנטיבי וגאה באמת. 

איך ההורים שלך מקבלים את כל הפעילות שלך בתחום הלהט"ב?
"היום הם בסדר עם זה. אבא עדיין זורק לי 'מה אכפת לך לנסות', אבל זה משתפר. בהתחלה היה לו קשה, הוא לא היה יכול לדמיין את זה. היום זה נראה לי כל כך טבעי, שאני לא יכולה לדמיין שפעם זה היה נראה לי אחרת. שואלים אותי לפעמים אם אני מנסה לעשות רק מוזיקה להט"בית, אם אני לא רוצה לכוון לקהל גדול יותר, ואני מסבירה שאם הייתי סטרייטית לא היו שואלים אותי למה אני לא מנסה לכתוב שירי אהבה גאים. אנחנו ב-2021 ועדיין יש ילדים שחיים בפחד. צריך להגביר את הנראות כדי ליצור עבורם מקום בטוח, כדי שכמה שיותר ילדים יבינו שהם מושלמים בדיוק כמו שהם".  

"יש לך שני מיליון שקל ושנתיים פנויות?"

קלברמן, שגדלה ברחובות, לא מתכננת לעזוב אותה בקרוב. "כיף לי שם, כל החברים שלי שם, ובכלל, זו אחלה עיר", היא אומרת. ובכל זאת, את האי-פי החדש שלה, שיראה אור בקרוב, כתבה בשפה האנגלית. "לא תכננתי את זה, זה פשוט יצא ככה", היא מבהירה. "יהיו בו שישה שירים שבנויים כמו יחידה אחת ואת האלבום ילווה קליפ אנימציה באורך מלא. כל שיר מספר סיפור אמיתי והאנשים עליהם השירים נכתבו מתארחים בהם, חוץ משיר אחד, שנכתב על אריאנה גרנדה ומק מילר. הוא כבר לא איתנו, אבל בנוגע אליה - אני עובדת על זה". 

אז אריאנה גרנדה לא מופיעה באלבום, אבל מפורסמת אחרת דווקא כן: השחקנית מורן רוזנבלט. "היה לי קראש עליה אחרי שראיתי אותה בסרט 'אודם'", היא נזכרת. "עפה לי הלסת, המוח, כל הפרצוף עף לי. אני הייתי בת 17 והיא בת 29, אבל זה לא עצר אותי מלנסות להתחיל איתה בפייסבוק. החמאתי לה עד שהיא עצרה אותי וכתבה 'טוב, ברור לך שזה לא יקרה, נכון?'. נאלצתי להסתפק במה שיש. המשכתי לבוא לכל הסרטים וההצגות שלה וכשהיא באה להשקת האלבום הראשון שלי היא ביקשה להעריץ אותי בחזרה. זה היה פשוט רגע של וואט דה פאק". 

כשאביה של רוזנבלט נפטר בסוף 2018, קלברמן שמעה על כך מאתרי החדשות. "הוא היה מחלק עיתונים ובאחד הבניינים הוא קיבל לפתע דום לב", היא משחזרת. "מצאה אותו ילדה בת חמש שהייתה שם עם אמא שלה". כבר באותו ערב כתבה קלברמן על האירוע הטרגי שיר, שהפך לרצועה שסוגרת את המיני-אלבום החדש. 

עלמה קלברמן ומורן רוזנבלט (צילום: מיקה טל,  יח"צ)
"כשהיא ביקשה להעריץ אותי בחזרה זה היה רגע של וואט דה פאק". מורן רוזנבלט ועלמה קלברמן | צילום: מיקה טל, יח"צ

"שאלתי את עצמי אם אני יכולה בכלל להיכנס לסיפור הפרטי של מורן", משתפת קלברמן. "הייתי צריכה לשאול אותה, וגם זה קרה במקרה. עבור אחד הקליפים שלי הייתי צריכה את הבובות מהסרט 'חתונה מנייר', עליו היא זכתה בפרס אופיר. היוצר ניצן גלעדי הסכים לתת לי את כל אוסף הכלות מנייר, וכשרציתי להחזיר אותן הוא אמר לי שהוא עסוק ושפשוט אתן אותן למורן". 

זה היה התירוץ לו עלמה חיכתה. היא אמרה לרוזנבלט שהיא באה להחזיר את הבובות ועל הדרך שאלה אם יש לה במקרה קלידים בבית. "היא ענתה 'כן' בהיסוס, אבל הבטחתי לה שזה יהיה שווה את זה", מספרת קלברמן. ברגע האמת היא אמנם לא מצאה את האומץ לנגן לרוזנבלט את השיר, אבל היא השמיעה לה הקלטה שלו. "מורן התרגשה, בכתה ושלחה אותו לאחים שלה", מספרת קלברמן. "זה היה רעיון שלה להופיע בשיר עצמו. היא לא זמרת, אבל היא עשתה את זה באומץ ובנחישות, שרה בגוף ראשון על עצמה". 

את השיר מלווה קליפ אנימציה ש"מספר את הסיפור עם המון סאבטקסט". "כשרציתי להרים את הפרויקט הזה, כל מי שדיברתי איתו אמר לי, 'יש לך שני מיליון שקל ושנתיים פנויות?'", היא מספרת. "למזלי, מפעל הפיס החליטו לתמוך בקידום הפרויקט. היו לי בערך עשירית מהזמן והכסף, אבל זה קרה, ואני מאוד אוהבת את מה שיצא. מבחינתי, צריך להאזין לאלבום לפני השינה. להקשיב לו כשיש לך רעש בראש ואת רוצה לצאת מעצמך, להקשיב לסיפורים ולדמיין אותם, או ההפך - כשאת רוצה לצלול פנימה לתוך עצמך, וצריך מוזיקה עדינה שתלווה את זה". 

 צפו בסינגל החדש של עלמה קלברמן עם מורן רוזנבלט: