אי שם בשיאו של חודש הגאווה, בזמן שהיינו עסוקים במלחמה בין צבא הקילרים של נועה לקיוט בויז של נונו על תואר שיר הגאווה הכי מרים של השנה, הגיח לעולם "דוד", סינגל הביכורים של האמן והיוצר הצעיר יואב טאומן. לא מדובר בספין מודרני לשירי שם כמו "איתי" של קרן פלס, אלא על אחד מהסיפורים הלהט"ביים (בסימן שאלה) הכי קדומים שאנחנו מכירים - סיפור אהבתם של דוד ויהונתן.
"ידעתי כבר בשנה הראשונה ללימודים בבית הספר למוזיקה רימון שאני הולך לכתוב שיר על דוד ויהונתן", סיפר טאומן בן ה-26 בשיחה עם mako. "ראיתי את זה בבירור, ומספיק אנשים סביבי אהבו את זה כדי שאצלם לזה גם קליפ. אני נורא גאה בזה, מספרים לי שאנשים רואים את זה ביוטיוב להנאתם, זה קיבל חיים משל עצמו".
סיפור האהבה המקראי והספק-הומוסקסואלי זכה לפרשנויות רבות, אבל לא כאלו שזכו לקבל תמיכה ואהדה, בעיקר בגלל תפיסת העולם הדתית לגבי מערכת יחסים פוטנציאלית בין גברים. יכול להיות שיהונתן לא באמת קטף עלים במסגרת "אוהב-לא אוהב" והכל היה אפלטוני כמו קאמבק אפשרי של רנינט, אבל טאומן ראה במערכת היחסים התנ"כית ייצוג גאה עוד מילדות. "כשלמדנו על דוד ויהונתן, עוד לפני שידעתי בכלל שאני הומו, הייתה לי איזושהי הקלה כזאת", הוא נזכר. "זה נתן לי נחת שיש עוד אנשים כמוני".
טאומן לא היה נאיבי וידע שהתעסקות בפרה הקדושה עלולה להביא עימה תגובת נגד, אבל זה לא מנע מבעדו להפיח חיים בבלדה המקראית, ולשחרר בחודש הגאווה קליפ מלווה שלדבריו "מדגדג בהומואירוטיקה של דוד ויהונתן". "היופי בתנ"ך הוא שיש לו המון פרשנויות, ובעיניי הוא מלא סיפורים שנותנים ערכים חשובים ומוסר", הוא אומר. "לא רציתי שזה יהיה אירוטי, נמאס לי מאירוטיקה. רציתי שזה ידגדג וישאיר פתח לפרשנות".
קצת אחרי השקת הסינגל, טאומן יצא בקמפיין דיגיטלי בטיקטוק שמטרתו קידום היצירה, ודווקא שם, בפלטפורמה שכולם אוהבים לשנוא, הוא הצליח למצוא קהל נאמן. "התחלתי לפרסם סרטונים שלי יוצר ומדבר על המוזיקה שאני שומע והקהל התחיל להגיע", הוא נזכר, וסיפר איך השיא האמיתי הגיע אחרי ששילב את השיר בקליפ שמספר לכאורה את סיפור אהבתם האסורה של קאזם ושחף מהעונה האחרונה של "האח הגדול". אז, לדבריו, הגיעה תמיכה אדירה.
@yoavi19 סורי הם חמודים ♂️♂️ #מיסטרשחף #קאזם #האחהגדול #מוזיקהישראלית ♬ דוד - יואב טאומן
ארבעה חודשים אחרי שהוציא את "דוד", עם אי.פי בחוץ ופרויקטים רבים בדרך, טאומן כבר לא מפחד לתת מקום לנרטיב הגאה לתפוס את קדמת הבמה, ומרשה לעצמו לשיר שירי אהבה לגברים. "אני מביא את הסיפורים והגישה שלי לאהבה, לעולם ולתרבות הגאה בצורה אחרת", הוא אומר. "אני מרגיש שבתרבות הגייז חסר עומק וחסרה רומנטיקה".
טאומן לא חוסך בביקורת על הנרטיב הלהט"בי המודרני ומאמין שיש לקהילה דרך ארוכה לעשות. "לא רואים עד הסוף מי אנחנו וזאת גם אשמתנו", הוא אומר ומסביר שהגיע לא רק כדי לדבר, אלא גם כדי לייצג. "רואים רק את הבולבולים והקשתות אבל אנחנו יותר מזה. את הסיפורים על מערכת יחסים בין הומואים רק הומו יכול להביא בצורה הכי חזקה".
וכבר במיני-אלבום החדש שלו, "אביב", אפשר להאזין למנעד רחב של סיפורים גאים אינטימיים עשירים הלקוחים מחיי האהבה של הזמר והיוצר "בדרך הכי אופטימית ורומנטית". מהשיר 'אביב', בו הוא מחכה לעונה שמסמלת התחדשות לזוגיות, ועד השיר 'יכוליות' שסוגר את הפרויקט הכולל חמישה שירים, ומדבר על אופטימיות "אובססיבית" לקאמבק של מערכת יחסים ישנה, שלא מוכנה לעזוב את הראש שלו, או את המצעים בחדר שלו. וכן, הכל בלשון זכר.
"שיגידו שאני 'הזמר ההומו הזה'. המינימום שאני יכול לעשות זה להתייחס למגדר של האהבה שלי ולא להסתיר אותו", הוא אומר ומצביע על הסטנדרט הכפול של החברה הישראלית. "חצי מהמאזינים שלי הן בנות, בזמן שאני גבר ששר על גבר. כשנועה קירל שרה לגבר, או כשאושר כהן שר לאישה, אני עדיין מצליח להתרגש. זה לא אמור להפריע".
להאזנה לאי-פי החדש של יואב טאומן, "אביב" בספוטיפיי, אפל מיוזיק, אינסטגרם, פייסבוק