לסיפור של סהר אפריאט (27) יש סוף טוב והיום הוא חי היום את החיים שתמיד חלם עליהם. הוא עובד כמפיק מוזיקלי כפי שתמיד רצה וחי באושר עם בן הזוג שלו בתל אביב, אבל הוא לא תמיד האמין שיזכה לחיים שגרתיים, משום שהתקשה להשלים עם מי שהוא באמת ונאבק במשך שנים רבות בזהות המינית שלו. 

"זה תמיד קינן בי שמתישהו זה יגיע", הוא משתף בשיחה עם mako. "במשך שנים הרגשתי שאני מתחפש כדי לשחק מישהו שאני לא ובסוף זה מה שבאמת קרה. שש שנים אחרי, אני מאושר שהרופאים והמשפחה הצליחו להציל אותי. היום אני במקום אחר לגמרי, מברך על כל מה שיש לי ועם הרבה יותר ביטחון ובגרות". 

את הסיפור המורכב והמאבק הנפשי שהתחולל בו הוא פורש ב"מצב נפשי", המיני סדרה החדשה של כאן 11 שיצרה הבמאית יסמין קיני ומשודרת בימים אלה. בארבעת פרקיה, מתעדת התוכנית גיבורים המוכנים לחשוף באומץ את ההתמודדות שלהם עם חרדות, דיכאונות, פוסט טראומה והתקפי זעם. כדורגלן בליגת העל, איש עסקים מצליח ורקדנית בטן אלו רק חלק מהמשתתפים שמספרים בגילוי לב על הקשיים, ההסתרה, המאבק בסטיגמה של "הטיפול" וגם על הריפוי והתקווה. 

כל אדם שלישי בישראל מתמודד עם חרדה. אחד מכל חמישה יתמודד במהלך חייו עם דיכאון שידרוש טיפול תרופתי או אשפוז ואצל קרוב ל-20 אחוז מכלל האוכלוסייה יופיעו תסמינים של פוסט טראומה. אצל סהר זה התחיל בגיל 12, דווקא כשהוא מוקף בחברים בחטיבת הביניים בחולון, כשהוא התחיל להבין שהוא מסתכל על בנים יותר מאשר על בנות. "הרגשתי שמשהו לא בסדר אצלי ודאגתי שלא יהיו לי חברים יותר", הוא נזכר ומסביר את התחושות שהתעוררו בו. "במשפחה שלי היו לסביות והומואים ואנחנו מאוד ליברליים, אבל זה עדיין לא שינה את התחושות הקשות שהיו לי ביחס לעצמי". 

סהר אפריאט
סהר אפריאט

מה עשית כדי "לשכוח" את התחושות הטבעיות האלה?
"קודם כל הסתרתי את מי שאני והצגתי פרסונה שהיא אחרת לגמרי. הפכתי להיות ילד בעייתי, הייתי הרבה עם בחורות ואפילו הייתה תקופה עם ציציות. בעצם, אפשר להגיד שלקחתי את כל האלמנטים שזיהיתי אז כגבריים יותר. אפילו ויתרתי על ריקוד, למרות שהייתי טוב מאוד בזה וזכיתי בתחרויות". 

רק על דבר אחד סהר לא ויתר - המוזיקה, שעזרה לו לברוח בראשו למחוזות נעימים יותר, אבל גם אז היא הייתה כזו המזוהה יותר עם הקהילה הגאה והוא העדיף להאזין לה באוזניות, עם דלת סגורה. הוא הסתגר יותר ויותר בתוך עצמו, עד שהגיע לכיתה יא'. "המחנכת שלי זיהתה שמשהו לא בסדר", הוא מספר. "היא קלטה אותי והפנתה אותי ליועצת בית הספר, שהפנתה אותי לפסיכולוגית". 

במשך שנתיים הגיע סהר לפגישות שבועיות, אבל הוא לא אזר אומץ לספר לה על המשיכה לגברים. אחרי שהתגייס לחיל האוויר, הוא המשיך את הייעוץ הפסיכולוגי במסגרת הצבא. "הפסיכולוגית בצבא הייתה הראשונה שידעה שאני חווה מחשבות אובדניות", הוא משתף. "היא עזרה לי במשך כמה חודשים טובים ואפשר לומר שהצליחה לדחות את זה קצת". 

אחרי חמש שנים של טיפולים פסיכולוגיים קבועים, סהר הרגיש שהתעייף נפשית ופיזית. היום הוא מלא תודה שלא הצליח, אבל מספר חודשים לפני שניסה לשים קץ לחייו, הוא שכב עם בחורה בפעם האחרונה בחייו והרגיש שהגוף שלו בוגד בו. "מחשבות שליוו אותי במשך שנים הפכו למוחשיות יותר בראש שלי", הוא נזכר. "האירוע איתה היה הקש ששבר את גב הגמל". 

סהר אפריאט עם אחיו, מתוך "מצב נפשי"  (צילום: דוד זר, כאן 11)
סהר אפריאט עם אחיו, מתוך "מצב נפשי" | צילום: דוד זר, כאן 11

אתה זוכר את אותו היום?
"שמעתי שיחה במסעדה בה עבדתי בין כמה לקוחות. הם דיברו על משפחה, זוגיות וילדים והרגשתי שהם מסתכלים עלי. הרגשתי שהם מדברים עלי, שאני לא שייך ולא קשור. כשפקחתי את העיניים בבית החולים וראיתי את אבא שלי מלטף לי את הראש ובוכה, הבנתי מה קרה. אמרתי לעצמי שאני אצטרך להתמודד ולהשלים עם העובדה שאני הומו". 

מאותו רגע, סהר החל להיאבק לטובת עצמו. הוא החל ליטול "ציפרלקס" ולבחון בכנות את נטייתו המינית. "חשבתי שאולי אני א-מיני, אבל לא היה לי אף אחד בסביבה שיכולתי להתייעץ איתו", הוא נזכר. "אני יודע שיש הרבה ארגונים ואנשי מקצוע של הקהילה, אבל מעולם לא ניצלתי את זה כי היה לי בלתי אפשרי לדבר על זה. מבחינתי, להוציא את זה מהפה הייתה השלמה עם עצמי ולא הייתי אז במקום הזה". 

היום אתה מרגיש במקום חזק יותר?
"אני מבין שיש לי עכשיו את הכלים להתמודד עם חוויות קשות במידה והן יקרו. אני בוגר יותר ולוקח את הדברים בפרופורציות. אני מברך על זה שיש לי היום בית וזוגיות טובה, שלא חשבתי שזה יקרה בחיים. אני נהנה מהשגרה שלנו והוא תומך בי בכל מה שאני עושה. זה עוזר לי להתעורר כל יום בבוקר עם שמחה". 

סהר אפריאט (צילום: באדיבות המצולם)
סהר אפריאט | צילום: באדיבות המצולם

אחד הדברים שעזרו לסהר להתחבר לעצמו הייתה המוזיקה. "החיבור היה קיים מגיל מאוד צעיר", הוא נזכר. "ההורים שלי תמיד מספרים איך רקדתי מול קליפים ב-MTV, או איך דקלמתי את שיר הנושא של 'טיטניק' ששרה סלין דיון. אחרי שהייתי קרוב כל כך למוות הבנתי שחיים רק פעם אחת, שאני חייב לעשות את מה שתמיד חלמתי, אז החלטתי לעשות מוזיקה כדי לגעת באנשים, כמו שהיא הצליחה לגעת בי ולעזור לי בתקופות הקשות". 

במפגש מקרי עם המפיק המוזיקלי איתי קלדרון, השמיע לו סהר חומרים מקוריים שהובילו לעבודה משותפת. ביחד הם יוצרים בשנתיים האחרונות טרקים שמתנגנים במסיבות בכל רחבי העולם, וכמובן גם בישראל. "המוזיקה מחברת אותי לקהילה הגאה בדרך שהכי מתאימה לי", הקמתי פלטפורמה בשם 'House TLV', במטרה לחשוף לקהל המקומי מפיקים צעירים ופחות מוכרים". 

 "מצב נפשי" משודרת הערב (שלישי) בשעה 21:45 בערוץ כאן 11.