המונח 'הורות חד מינית' השתרש בחברה הישראלית כאילו זוהי הדרך ההגיונית ביותר להתייחס להורות של להט"ב. הוא מופיע בכתבות, בשיח החברתי, במחקרים, מאמרים ודיונים חוקתיים ומשפטיים. הרי צריך מונח שיבחין הורות של זוג, גבר ואישה, אבא ואמא, מהורות של שני גברים או שתי נשים. חשוב לשים לב שבאף שלב לא עצרנו ושאלנו למה דווקא המונח הזה השתרש, מה המשמעות שלו? ואת מי הוא משרת?

באנגלית המונח הוא 'Same-sex parenting', ובתרגום חופשי: 'הורות מאותו המין'. אבל כשחושבים על הורות חד מינית, הקונוטציה הישירה שעולה בעייתית - היא שלילית ואולי יש תחושה שלא יודעים להגיד עד הסוף למה. נשאיר בצד את הדיון על סוגיית המין מול מגדר, ונישאר עם הדיון על המילה 'חד'. אי אפשר לפספס את הדמיון ל'משפחה חד הורית', שכבר שונתה לאחרונה ל'משפחה שבראשה הורה עצמאי', או פשוט 'הורה עצמאי'.

הבחירה להתייחס לתופעה של זוג הורים מאותו המגדר כ'חד מיניים', היא בעצם הבחירה להתמקד במה שחסר במקום במה שמייחד, בדיוק כמו הבחירה שהייתה פעם להתמקד בכך שההורה יחיד ולא בכך שהוא עצמאי.

זוג אמהות לסביות (צילום: sunlight19, ShutterStock)
"ההתחלה בשינוי התפיסה היא בשינוי השיח" | אילוסטרציה | צילום: sunlight19, ShutterStock

בהקשר להט"בי, בעצם הבחירה הזו משתמעת התפיסה שהורים ממין אחד הם פחות טובים מהורים משני מינים (הנחה שהופרכה לא פעם, באמצעות מחקרים המראים שילדים להורים גאים מראים רווחה חברתית רבה יותר). בשורה התחתונה, השימוש במונח הורות חד מינית מעלה אסוציאציה של 'פחות' במקום של 'אחר', של נחות במקום של ספציפי. בתקופה הנוכחית, כשעוד יש התנגדות חברתית להורות כזו מלכתחילה, אנחנו כקהילה ומי שתומכים בה, לא יכולים להרשות לעצמנו להשתמש במונח שמעלה קונוטציות שליליות, על אחת כמה וכמה כשאין לכך סיבה.

אז מה עושים? זו לא בחירה חדשה לעשות מיתוג למוצרים, שכונות, מקצועות ואפילו תופעות (אפשר לדבר על הבחירה להשתמש במונחים 'מתמודדי נפש', 'נשים נפגעות אלימות', 'שורדות זנות' וכו'). למונחים בהם אנחנו משתמשים יש השפעה חזקה על הדרך שבה אנחנו תופסים את התופעה או המוצר. עלינו להפסיק לעודד את השימוש במונח, שמרדד ומתייג את ההורות שלנו כפחות טובה מהורות אחרת.

>> כל התמונות ממצעד הגאווה 2019

>> 10 הסלבס הישראלים הגאים הכי מצליחים באינסטגרם

>> 11 אייקונים להט"בים בוחרים את היצירה הגאה של השנה

ההתחלה בשינוי התפיסה היא בשינוי השיח, והגדרה שאולי תהיה יותר מדויקת היא 'הורות מאותו המגדר', או 'הורות גאה'. מונחים אלה מראים את הייחודיות שבהורות זו - הגאווה.