טיפולי המרה מתרחשים מדי יום במדינת ישראל. כן, גם בשנת 2019. המודעות לעצם קיום התופעה הזו נמוכה במיוחד, ולא בכדי רוב האנשים שמגלים על היקפה חשים זעזוע כבד, ללא קשר לגילם, מוצאם או דתם.

טיפולי המרה זוהי כותרת כללית להליכים שנועדו על מנת לשנות את נטיותיו המיניות של אדם, על ידי פרקטיקות שונות, חלקן במעטה "מדעי". בעבר הם כללו אקטים פיזיים, חלקם קשים ביותר, וכיום עיקר הטיפולים מתבצעים באמצעים נפשיים, בשיטות תרפויטיות הדומות לטיפול בהתמכרויות.

בישראל פועלים מספר ארגונים בולטים שמקיימים טיפולי המרה באופן סיטונאי, כשהמרכזי שבהם הוא "עצת נפש". ארגון "עצת נפש" מעביר סדנאות למאות אנשים בכל שנה שנועדו לחזק את ה"גבריות" ולתקן "נטיות הפוכות". השראתם היא תנועות פונדמנטליסטיות אוונגליסטית אמריקאית, שמציעים שורת טיפולים טלפוניים, פרטניים וקבוצתיים במטרה לשנות את הנטייה המינית של הפונים אליהם. מרבית "המטפלים" הללו אינם בעלי הסמכה פסיכולוגית או טיפולית מאיזשהו סוג, וכתוצאה מכך אינם כפופים לכללים אתיים או חוקיים. דוגמא קשה לפער הזה קיבלנו השבוע, כשנודע שראובן ישראל וולצ'ר שהיה מטפל מטעם "עצת נפש", ממשיך להעניק טיפולים על אף שהורשע בביצוע מעשים מגונים בעת טיפולי המרה. 


תרחיקו את ה"טיפול" הזה מהנוער שלנו

כל עוד טיפולי ההמרה עדיין כאן, הם מהווים סכנת נפשות אמיתית לבני ובנות הנוער הלהט"בים, במיוחד בקהילות שמרניות ודתיות. הפגיעה הנפשית העצומה שמתלווה ל"טיפולים" הללו היא דבר שמביא לעיתים עד לכדי מצבי דיכאון ואובדנות קשים, ושיבוש היכולת להשלים עם הנטייה המינית. מצד הגורמים המקצועיים בישראל ישנה אמירה חד-משמעית נגד טיפולי ההמרה. על פי האזהרה שפורסמה על ידי משרד הבריאות, נקבע כי טיפולי המרה אינם יעילים, חותרים תחת המקצועיות המצופה ממטפלים "לעמדה אמפתית לא שיפוטית" וכי הדבר עשוי להסב נזק נפשי כבד לעוברים את ההליך. 

מחאה גאה נגד מתמודד הבית היהודי
טיפולי המרה מותירים נוער שסובל ממצבי דיכאון ואובדנות קשים, וללא יכולת להשלים עם הנטייה המינית | צילום:

לפני חודש גם ההסתדרות הרפואית בישראל, בשיתוף איגוד הפסיכיאטריה בישראל, פרסמו נייר עמדה ובו נאמר כי "אין עדות ליעילותם של טיפולים לשינוי הנטייה המינית או הזהות המגדרית, וכי יש עדויות לנזק אפשרי גם באוכלוסייה הבוגרת ובעיקר בילדים ובמתבגרים. לפיכך אין להפנות לטיפולים אלו ואין להשתתף בהם מבחינה מקצועית ואתית".

13 מדינות הוציאו את טיפולי ההמרה מחוץ לחוק. ומה איתנו?

בשנים האחרונות ברחבי העולם ישנו תהליך לצמצום, ואף הוצאתם מחוץ לחוק, של טיפולי ההמרה. בשנה האחרונה מספר המדינות בארה"ב שהוציאו מחוץ לחוק "טיפולי ההמרה" עלה מ-3 ל-13, והצפי הוא כי מספר זה יגדל משמעותית בשנה הקרובה. חשוב לציין שהחקיקה מפרידה בין קטינים לבגירים בהקשר זה, בטוענה כי ההגנה נדרשת יותר על הנערים והנערות שנחשפים ללחצים מגורמים דתיים וממשפחותיהם לביצוע "הטיפולים", בהשוואה למבוגרים שחווים זאת.

גם כאן בישראל נעשו בכנסת האחרונה ניסיונות דומים לצמצום טיפולי המרה. חברת הכנסת מיכל רוזין ("מרצ") הציעה כי בפרסומות לטיפולים הללו תהיינה חובה להוסיף נוסח אזהרה שאישר משרד הבריאות בעצמו, וחברת הכנסת יעל גרמן ("יש עתיד") הציעה לאסור על טיפולי המרה לקטינים. ההצעות הללו הופלו מספר פעמים על ידי הקואליציה היוצאת, כולל ביום הקהילה הגאה שנערך בכנסת, זאת בלחץ המפלגות החרדיות והדתיות, כאשר השתמשו בבוטו בנושאי דת ומדינה בו הן מחזיקות על-פי ההסכמים הקואליציוניים.


אבל בהיעדר כל רגולציה ממשלתית בנושא, אנחנו משאירים מערב פרוע שהקורבנות שלו נמצאים במקום מוחלש ביותר בחייהם. כל עוד הם מותרים בחוק, המסר שקולטים מזה ההורים, הוא שה"טיפולים" האלו הם אקט סביר לשלוף בעת גילוי על להט"ביות של ילדיהם. הם רואים את הפרסומות של "עצת נפש" קופצות בגוגל ואתר שמלא בהמלצות רבנים התומכים בטיפולים. ביטול האפשרות של ארגונים ממוסדים לפגוע על ידי פרסומים מעין אלה, היא חובה מוסרית וערכית שהמחוקק הישראלי חייב להשמיע.

כל עוד אין חוק שמבטל את הטיפולים, אתם קוראים לנו סוטים

דווקא עכשיו בזמן בחירות עלינו עלינו לסמן את הנושא הזה כאחד מהתחומים העיקריים שבהם יש לשנות את יחס המדינה כלפי הקהילה הגאה, ולקבל הבטחות קונקרטיות בנושא מצד המפלגות השונות. השימוש בווטו הקואליציוני של המפלגות הדתיות בנושאי דת ומדינה באופן שחולש על תחומים הקשורים לדיני נפשות של ממש הוא שגוי מאין כמוהו ומהווה כניעה לקבוצה קטנה וקיצונית על חשבון הבריאות הנפשית של הנוער הלהט"בי.

הפגנת הקהילה הגאה - פונדקאות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
מחאת הפונדקאות בקיץ האחרון. אם המפלגות רוצות את הקול של הקהילה הגאה, הן חייבות להתחייב כלפיה | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ויותר מזה, אסור לנו להתעלם מהמסר הכללי שמקבלת הקהילה הגאה בישראל כל עוד "טיפולי" המרה ממשיכים להיות דבר המתקיים באופן נורמטיבי וחוקי. המסר הוא שהלגיטימיות של הקהילה הגאה היא דבר שנוי במחלוקת וכי ייתכן ויש אמת בטענות של שמרנים קיצוניים הקוראים ללהט"בים סוטים, מחלה או תופעה שיש למגר. המפלגות שרוצות את הקול שלנו, צריכות להתחייב חד משמעית לקהילה הגאה. הוציאו את הטיפולים האלה מחוץ לחוק. תנו  עצה אחרונה ל"עצת נפש": לסגור את השערים. אין לנו נוער לבזבז על "טיפולים" הרסניים.

הכותב הוא יועץ פוליטי של חברת הכנסת מיכל רוזין, חבר ברשימת מרצ לעיריית ירושלים ופעיל חברתי