אחרי שלא קיבל מענה מצ'רלטון: הצעד של שלמה קרעי. היום (שני) יציג שר התקשורת שלמה קרעי את תזכיר חוק השידורים – שורה של שינויים שמתכוון לחולל השר בתחום שידורי הטלוויזיה הרב-ערוצית. אחד השינויים המוצגים רלוונטי לסוגיה שפרטיה פורסמו כאן ב-mako לראשונה: כחלק מהרפורמה, מתכנן קרעי להתיר הרחבה של אופני הצפייה האפשריים בתכניו של גוף השידור צ'רלטון, שמוכר גם כ"ספורט 1", המשדר אירועי ספורט מהארץ ומהעולם.

כיום, בתכני צ'רלטון לא ניתן לצפות דרך המכשירים הניידים, אלא בטלוויזיה בלבד: בחמישה ערוצי טלוויזיה שונים שזמינים ב-HOT, yes, סלקום tv ופרטנר tv, וגם ב-NEXT TV ו-STINGTV. גוף השידור מעולם לא הותיר צפייה בתכניו שאינה דרך ערוצי הטלוויזיה. 

בחודש מרץ האחרון פורסם ב-mako כי קרעי קיבל פניות רבות, בעיקר מחיילי צה"ל, על כך שלא ניתן לצפות בתכנים באמצעות הטלפונים הניידים. עקב אותן פניות שלח קרעי מכתב למנכ"ל צ'רלטון אדר זהבי, וביקש לדעת האם ומתי תתאפשר צפייה בתכנים של צ'רלטון על גבי רשת סלולרית, "בפרט לטובת חיילי צה"ל והדור הצעיר".

פנייה זו הגיעה אחרי פגישה בין השר לבין המנכ"ל שהתקיימה בסוף חודש ינואר, פגישה בה הצדדים דנו ברפורמה המתוכננת בתחום השידורים, כמו גם בהשפעתה על צ'רלטון. באותה פגישה, העלה קרעי את נושא התלונות הרבות שהוא מקבל על "היעדר גישה לתכני החברה במכשירים סלולריים ובטאבלטים". קרעי הסביר כי "דפוסי הצפייה כיום, בעיקר של צעירים, משתנים - בין היתר בעקבות נדידה ממכשירי טלוויזיה לטלפונים ניידים". באותה הפגישה, מנכ"ל גוף השידור הביע חשש מפני גניבת תכנים - מה שעלול לקרות אם תתאפשר צפייה בסלולר בתכנים של ערוצי צ'רלטון. 

מאחר ולא קיבל מענה לבקשתו, שילב השר את סוגיית הצפייה בתכני הספורט ברפורמה המתוכננת – ולמעשה העביר את האחריות על שידור התכנים מצ'רלטון אל חברות הכבלים השונות. כך, גם אם בצ'רלטון חששו מאפשרות הנגשת התכנים לטלפונים הניידים, ההחלטה בנושא תוכל להתקבל על ידי חברות הכבלים שבהן זמינים ערוצי צ'רלטון - והן יוכלו לבחור להנגיש למנויים שלהן את התכנים באמצעות האפליקציה. 

שלמה קרעי
שר התקשורת שלמה קרעי

כאמור, השר קרעי הציג את תוכניתו לשוק התקשורת ולפיה הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין ייסגרו. סגירת התאגיד ירדה מהפרק לעת עתה. החוק, שיכלול גם ביטול הצורך ברישיון לשידור חדשות, צפוי להיות מוכן לקריאה ראשונה באוקטובר. על הבעייתיות שבהסרת הפיקוח אמר השר: "גם היום אין פיקוח על פייק ניוז, הציבור יהיה זה שישפוט".

באגודת העיתונאים הגיבו לרפורמה ומסרו: "בדרך לפירוק הדמוקרטיה - השר קרעי מנסה לחסל את העיתונות. בפעם הראשונה, שר תקשורת בישראל מציג תוכנית שכל כולה מתרכזת במילה אחת: לסגור. בלי רגולציה, בלי מכרזים, בלי אמות מידה מקצועיות, בלי הפרדה בין פייק לניוז ובין מסחרי לעיתונאי".


עוד נכתב: "בכוונת מכוון, השר קרעי מסיר כל הגבלה על הגופים המשדרים חדשות ויוצר סביבה תקשורתית שתהפוך את ישראל למעצמת פייק ניוז. קרעי יכול להמשיך לעטוף את זה בהבטחות לפלורליזם וגיוון, אבל כשכל דיכפין ייצר חדשות – לא תהיה עוד מחויבות לאתיקה עיתונאית ולאמות מידה מקצועיות מחייבות. אבל קרעי לא עוצר פה, בזמן שהוא פותח את הדלת בחדשות לתכנים מסחריים, קרעי סוגר את ברז הפרסום לשידורי הרדיו הציבורי בישראל. המשמעות היא פגיעה קשה בשידור הציבורי והשתת העלויות הכבדות שמשלמים היום המפרסמים - על כתפיו של הציבור".

יו"ר אגודת העיתונאים ירושלים (בשיתוף) עפרה סתת מילוא ומיקי קליין מסרו: "האגודה שמאות מחבריה וחברותיה עובדי תאגיד השידור תיאבק בכל ניסיון לפגוע בשידור הציבורי בפרט ובעיתונות בכלל. כחברים במועצת העיתונות המחויבים לאתיקה ולאמות מידה מקצועיות, לא נאפשר לייסד תעשיית פייקניוז על חורבותיה של העיתונות הישראלית".