ניצולים ממתקפת חמאס ב-7 באוקטובר הגישו תביעה נגד סוכנות הידיעות AP לבית המשפט בפלורידה, בטענה ש"סייעה לחמאס על ידי שימוש בצלמי עיתונות עצמאיים שהוטמעו בפעילות הארגון ב-7 באוקטובר". ב-AP לא הגיבו לתביעה, אבל הכחישו בעבר את הטענות על מידע מוקדם על המתקפה.

לפי כתב התביעה, "אין ספק שצלמי הסוכנות השתתפו בטבח ב-7 באוקטובר, וכי AP ידעה, או לכל הפחות הייתה צריכה לדעת, באמצעות בדיקת נאותות פשוטה, שהאנשים שהיא משלמת להם משויכים לחמאס, וכי הם משתתפים ותיקים ומלאים בטרור - שאותו גם תיעדו". התובעים מיוצגים על ידי המלכ"ר "המרכז הלאומי להסברה יהודית" (NJAC).

הצלם חסן א צליח עם סינוואר
הצלם חסן א צליח עם סינוואר

התובעים מאשימים את סוכנות הידיעות הגדולה ב"תמיכה מהותית בטרור", בכך שהיא משלמת לצלמי עיתונות לכאורה הקשורים לחמאס עבור תמונות שצולמו במהלך הפלישה ב-7 באוקטובר ומיד לאחריה.
"אין ספק שצלמי AP השתתפו בטבח ב-7 באוקטובר, וכי AP ידעה, או לכל הפחות הייתה צריכה לדעת, באמצעות בדיקת נאותות פשוטה, שהאנשים שהם משלמים להם הם שלוחים ותיקים של חמאס ושותפים מלאים למתקפת טרור שהם גם תיעדו", נטען בתביעה.

בתביעה הוזכרו שמותיהם של ארבעה צלמים עצמאיים שעבודתם נרכשה ופורסמה בידי AP: חסן אסלייה, יוסוף מסעוד, חאתם עלי ועלי מחמוד. האחרון הוא הצלם העצמאי שחתום על תיעוד חטיפת גופתה של שני לוק ז"ל, והסעתה בטנדר בידי מחבלים. הצלם חאתם עלי תיעד את חטיפתה של יפה אדר לרצועת עזה. בכתב התביעה נכתב כי הארבעה הם "מקורבים ידועים של חמאס שהצטרפו בשמחה למחבלי חמאס במהלך המתקפה ב-7 באוקטובר".

תמונות של הצלמים שהתלוו לכוחות הנוחבה
תמונות של הצלמים שהתלוו לכוחות הנוחבה

רוב התביעה מתמקדת בצלם עיתונות אחד, חסן אסלאיה - שהואשם בהיותו מקורב לחמאס עוד לפני המתקפה הרצחנית. אסלאיה, שסוכנות הידיעות AP ניתקה עמו את הקשר בנובמבר, הואשם בתביעה כי היה לצד מחבלי חמאס בזמן שטבחו בישראלים חפים מפשע.

צלם העיתונות הגיש כמה מהתמונות המוקדמות והמקיפות ביותר מהמתקפה. הוא הודה שלקח טרמפ חזרה לעזה עם מחבלי חמאס, אם כי הכחיש שהיה לו כל ידע מוקדם על המתקפה או קשרים לארגון הטרור, כך לפי "ניו יורק טיימס", שהתמודד גם הוא עם ביקורת נגדית בעקבות שימוש בתמונות שלו.

תמונות של הצלמים שהתלוו לכוחות הנוחבה
תמונות של הצלמים שהתלוו לכוחות הנוחבה

אסלאיה צולם מחייך לצד מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר שנשק ללחיו וחיבוק אותו בתמונה מ-2020 שהופצה ברשת בעקבות מתקפת הטרור. כמה דיווחים האשימו אותו בהחזקת רימון על גבו של קטנוע שבו נהג מחבל חמאס בסרטון שפורסם ברשתות החברתיות - טענה שהוא הכחיש בפני "ניו יורק טיימס".

עורכי הדין טוענים כי ל-AP נודע על קשריו לכאורה של אסלאיה עם חמאס, אך סוכנות הידיעות המשיכה לשלם עבור עבודתו העצמאית. "AP בחרה בכוונה להעלים עין מהעובדות הללו, ובמקום זאת הרוויחה מהשתתפותו של צלם הטרור שלה בטבח באמצעות פרסום התמונות ה'בלעדיות', שעליהן היא בהחלט שילמה ולמעשה מימנה ארגון טרור", נטען בכתב התביעה.