איך היו נראות תוצאות הבחירות הקרובות אם הן היו תלויות בבני הנוער, אלו שעדיין לא יכולים לממש את זכותם הדמוקרטית להצביע? את התוצאות הבאות, מתוך סקר הבחירות הגדול של הנוער בישראל שנערך ב-mako, צריך לקחת בעירבון מוגבל – זה איננו סקר סטטיסטי המבוסס על מדגם מייצג ויש בו ייצוג חסר משמעותי של מצביעים פוטנציאליים למפלגות החרדיות והערביות – ובכל זאת, אפשר למצוא בהן עניין: הליכוד זכה לכ-28%, כשיש עתיד מזנבת עם 21%. ימינה היא המפלגה השלישית בגודלה בסקר עם 15%, ומפלגת העבודה תופסת את המקום הרביעי עם 10%. תקווה חדשה עם 7%, רק קצת יותר ממרצ (5%), ואת הרשימה סוגרות הציונות הדתית וכחול לבן (4% כל אחת). למרבה ההפתעה, אולי, ישראל ביתנו לא עוברת על פי הסקר את אחוז החסימה.

 

 

 

כשנשאלו בני הנוער על זהות האדם המתאים ביותר לתפקיד ראש הממשלה בחרו רובם בבנימין נתניהו (36%). לפיד שני עם 22%, בנט שלישי עם 16%, וגדעון סער עם 10% בלבד – כמעט אחוז פחות ממרב מיכאלי. פחות משלושה אחוזים מהנשאלים חשבו כי בני גנץ, ראש הממשלה החלופי, יכול למלא את התפקיד.

 

 

 

בסקר, שנערך בשיתוף קונטרה (מפעילת עמודי "תיכוניסטים מצייצים" ו"נוער ישראל" באינסטגרם), השתתפו קרוב ל-6,000 בני נוער בגילי 12 עד 17. הטענה הרווחת לפיה הנוער נוטה בדעותיו לימין מאוששת בסקר: יותר מ-47% הגדירו את עצמם כימנים, ורק 17% כשמאלנים. כ-36% הציגו עצמם כאנשי מרכז. למעלה ממחצית הנשאלים הודו כי השקפתם הפוליטית זהה לזו של הוריהם, ועוד רבע מהם אמרו כי ההשקפה זהה לזו של הורה אחד לפחות. כחמישית מהנשאלים ענו כי הדעות הפוליטיות שלהם ושל הוריהם שונות.

מעניין לגלות כי הנושא החשוב ביותר לטיפול על פי בני הנוער הוא נושא שזוכה להתייחסות מועטה בשיח הפוליטי: קידום נשים והגנה על נשים. למעלה מ-23% מהנשאלים טענו שזה הנושא הראשון במעלה, כשאחריו חיזוק הכלכלה (17%), קידום חקיקת להט"ב (11%), האיום האיראני ויחסי חילונים-חרדים (כ-10% כל אחד). ההתמודדות עם הקורונה זכתה לכ-9%, איכות הסביבה 8%, והשלום עם הפלסטינים – 5.5%. שני נושאים שנתפסים כקרובים לעולמם של בני נוער – בריונות וסכנות ברשת – נתפסו כחשובים ביותר בעיני מעטים (2% ו-1% בהתאמה), ושלושה אחוזים ביקשו לגליזציה של קנאביס.

 

 

 

למרות החשיבות הגדולה שייחסו לקידום נשים, 52% אמרו שמספר נשים גבוה במפלגה לא ישפיע על הצבעתם. שיתוף ערביי ישראל במשחק הפוליטי חשוב ל-52% מהם. בסופו של דבר, אמון הנוער בפוליטיקאים נמוך: 73% מאמינים שהפוליטיקאים דואגים לטובת האישית ולא לטובת המדינה. אם בכל זאת היו יכולים לשתות קפה עם מישהו מהפוליטיקאים, הם היו מעדיפים את נתניהו (37%), כשבמקום השני לא בנט (16%), לפיד (13%) או סער (4%), אלא מיכאלי (17%).

ככלל, רוב עצום מבני הנוער (כ-88%) טענו שהמפלגות כלל לא מתייחסות אליהם, ו-77% סברו שהנוער זקוק לייצוג בממשלה. עם זאת, רובם (59%) מאמינים שאין סיבה להוריד את גיל ההצבעה ל-16. יש להם סבלנות.