אישה תחת היפנוזה (צילום: istockphoto)
מצב תודעתי מיוחד. אישה מתהפנטת | צילום: istockphoto

דמייני את הסיטואציה הבאה: את נכנסת לחדר הלידה, מחליפה את בגדי ההריון לחלוק של בית החולים, ממלמלת לעצמך כמה משפטים ו... יולדת בלידה טבעית ללא כאב, בהרפיה מלאה. זה נשמע אמנם דמיוני, אך זה בהחלט אפשרי: התהליך נקרא היפנוזה עצמית, ואפשר ללמוד אותו וללדת בעזרתו ללא כאב.

"הרגשתי את הכאב אבל הוא היה נסבל"

היפנוזה מאפשרת לאלחש כאב, להפיג מתח וחרדה, לטפל בכעסים ולהתמודד עם מצבי משבר. מכיוון שכל אלה עלולים לפגוש את היולדת בחדר הלידה, היפנוזה יכולה להיות כלי בידיה לעבור את האירוע ברוגע.

"מאז שאני זוכרת את עצמי פחדתי מהלידה, והפחד השפיע עלי כל כך שבגללו דחיתי את מועד הכניסה להריון", מספרת אביב (השם המלא שמור במערכת). "כשהגיע הרגע, החלטתי לעשות הכל כדי להתמודד עם הפחד. חיפשתי עצות באינטרנט, קראתי כל ספר שנפל לידי וחקרתי את חברותיי שילדו על דרכים להפחתת כאב בזמן הלידה. כששמעתי על טכניקת ההיפנוזה העצמית, החלטתי שאלמד אותה בכוחות עצמי.

"כשלושה חודשים לפני המועד המשוער, ביחד עם בן זוגי, תרגלתי מדי ערב באותה שעה טכניקות של הרפיה. כשהייתי במצב של הרפיה, הוא היה מקריא לי משפטים שכתבתי מבעוד מועד. שיננתי לעצמי בעזרת המשפטים האלה שתהיה לי לידה נפלאה, שלא אחווה שום כאב, שצירי הלידה הם מבורכים, ושהלידה תביא לעולם את ילדתי".

ומה קרה בפועל?
"תאריך הלידה הגיע, אבל הצירים לא באו. עברתי פרוצדורות רפואיות שאמורות לכאוב, כמו סטריפינג ופיטוצין והתערבות מכשירנית. ליווה אותי צוות רפואי גדול והיתה סביבי המולה רבה, אבל בכל התהליך הזה הצלחתי לשמור על רוגע. כשהצוות הרפואי השאיר אותי לנפשי, האזנתי למוזיקה ולדיסק שעליו הקלטתי משפטים שכתבתי לעצמי, במטרה לצייר את התמונה הרצויה לי. הרגשתי את הכאב, אבל הוא היה נסבל. הצוות הרפואי שליווה אותי לא האמין שלמרות הזמן הרב שבו סבלתי כאב, לא ביקשתי שיכוך כאב תרופתי".

מצב של רגיעה עמוקה

חוק ההיפנוזה בישראל מאפשר רק לרופא, רופא שיניים ופסיכולוג קליני לטפל בהיפנוזה. פרופ' מוטי צבירן, דיקן המכללה למדעי הבריאות וההתנהגות ברמת גן, רופא שיניים, מורשה מומחה להיפנוזה וסגן יו"ר האגודה הישראלית להיפנוזה לשעבר, מדגיש כי כל אחד מבעלי התפקידים הללו יכול לטפל בהיפנוזה רק במסגרת תחום עיסוקו, כלומר בחדר הלידה תוכלי להסתייע רק ברופא גינקולוג שהוא מומחה להיפנוזה. מכיוון שקשה למצוא כזה, תוכלי להיעזר בהיפנוזה במהלך הלידה אם תלמדי את טכניקת ההיפנוזה העצמית.

מהי היפנוזה?
ד"ר מאיר נעמן, פסיכולוג קליני בכיר, מורשה להיפנוזה קלינית, יו"ר האגודה הישראלית להיפנוזה לשעבר ומנהל מכון נעמן להתמודדות והיפנוזה, מסביר: "היפנוזה היא תהליך שבו הגוף נמצא במצב דמוי שינה, אך זו לא שינה אלא מצב תודעתי מיוחד. בתהליך השינה מוחנו עובר מגלי ביתא המאפיינים ערות מלאה, לגלי אלפא שהם גלי התרגעות והרפיה.
"כשאנחנו נכנסים להרפיה עמוקה יותר מוחנו מאופיין בגלי תטא, ואז גולש לשינה המאופיינת בגלי דלתא. המהפנט יודע לכוון את המטופל לחלון ההזדמנויות שבין גלי אלפא לגלי תטא, כלומר למצב של רגיעה עמוקה לפני שזו הופכת לשינה".

איך זה בא לידי ביטוי בלידה?
פרופ' צבירן: "ההיפנוזה לא יוצרת נתק במערכת העצבים. כשהאישה חווה למשל צירי לידה בהיפנוזה, מערכת העצבים חווה את הכאב ומעבירה אותו למוח, אבל כשהמידע הזה מגיע לרמה המודעת, המודעות כאילו מתעלמת מהכאב. זה מתבטא בתחושה קלה יותר של הכאב ולפעמים אפשר גם לגרום לשכחה של הכאב, כדי שגם לאחר שהאישה תתעורר מהחוויה היא לא תזכור שהיא לוותה בכאב".

אישה תחת היפנוזה (צילום: Zoonar RF, Istock)
כך מתמודדים עם הפחד. היפנוזה (או סתם אישה עם כאב ראש) | צילום: Zoonar RF, Istock

תקשורת עם התת-מודע: איך לתרגל היפנוזה עצמית?

בחדר הלידה כנראה שלא תוכלי להסתייע במהפנט, ולכן כדאי ללמוד את הטכניקה של ההתרגעות והכניסה למצב היפנוטי בסדנאות להיפנוזה עצמית, המונחות על ידי מומחים מורשים להיפנוזה. את הסוגסטיות שתשדרי למוחך בזמן ההיפנוזה כדאי שתכיני מראש. איך?
• שלב א' - פחדים: ערכי "רשימת פחדים" - רשימה של הרגעים שאת מדמיינת במהלך הלידה שמעוררים אצלך פחד.
• שלב ב' - מרגיעים: ערכי רשימה של הדברים המרגיעים אותך.
• שלב ג' - משפטים: בעזרת "רשימת המרגיעים", נסחי לעצמך משפטים שמפוגגים את הפחדים מ"רשימת הפחדים". כדי שהמשפטים יעבדו, הם צריכים להיות: קצרים, בזמן הווה ובגוף ראשון. השתמשי במשפטים שיתארו מה שאת רוצה שיקרה והימנעי ממשפטים שיאמרו מה אינך רוצה שיקרה. דוגמאות למשפטים שיכולים להתאים לחוקיות זו: "אני מרגישה שמחה ורעננה", "אני רואה את התינוק בזרועותיי", "חם ונעים לי במקום שבו אני נמצאת".
• שלב ד' - חפצים: אם ברשימת הדברים המרגיעים כלולים חפצים שאפשר לקחת לחדר הלידה, כמו נרות ריחניים, שמיכה אהובה או חפץ בעל ערך רגשי, תוכלי להיעזר גם בהם לשם התרגעות והרפיה.  
 

במה שונה היפנוזה מטכניקות של מדיטציה ודמיון מודרך?
פרופ' צבירן: "דמיון מודרך ומדיטציה הן טכניקות הרפייתיות. הן מביאות את האדם הנעזר בהן להרפיה עמוקה שבה מוחו מאופיין בגלי אלפא. מכיוון שזו גם תחילת ההיפנוזה, יש דמיון בין השיטות האלה להיפנוזה. ההבדל בין טכניקות אלה להיפנוזה הוא עומק הטראנס, המיקוד הגבוה של הקשב ובעיקר השימוש בסוגסטיות, כלומר הצעות לדרך פעולה טובה יותר להתמודדות עם בעיה. יש המתארים היפנוזה כתקשורת עם התת-מודע, כי במצב היפנוטי התת-מודע שלנו מושפע מסוגסטיות יותר מאשר במצב רגיל, ואפילו יותר מאשר במדיטציה או בדמיון מודרך".

האם כל אדם יכול להתהפנט?
פרופ' צבירן: "מכיוון שזה תהליך טבעי, לכולנו יש כישרון ויכולת להתהפנט. למשל, כשאנחנו במצב של צפייה בסרט מרתק או בנהיגה ושקועים עמוקות בחשיבה על נושא מסוים - אנחנו יוצאים מהסרט כאילו לא היינו בו או מגיעים למחוז חפצנו עם התחושה שאנחנו לא זוכרים איך הגענו אליו. אלה מצבים של היפנוזה והם יומיומיים. עם זאת, כדי שההיפנוזה תהיה יעילה והסוגסטיות ישיגו את מטרתן, המטפל המהפנט צריך להכיר את המטופל באופן מקצועי כדי שיידע מה מרגיע אותו ואילו הצעות יתאימו לו. זו גם הסיבה שבהיפנוזה אדם לא יכול להיות מושפע לעשות דברים שנוגדים את מצפונו. הסוגסטיות פועלות רק אם הן מדברות אליו ומתאימות לתפיסת העולם שלו".

טכניקה יעילה במצבי חרדה

"בסדנת ההיפנוזה העצמית למדנו שבניגוד למסתורין שאופף את השיטה, מדובר בתהליך טבעי", מספרת אביב. "רבות מחברותיי החליטו שלא להשתתף בסדנה למרות המלצותיי, כי תמיד יש פחד שבמצב ההיפנוטי האדם יהפוך לפגיע ויעשה דברים בניגוד לרצונו. אבל מה שלומדים בסדנה הוא איך לגשת לתת-מודע של עצמך ביתר קלות, ושממצב של הרפיה עמוקה אפשר להקל על פחדים ולהפיג חששות".

 "בסדנאות להיפנוזה עצמית מלמדים את הנשים המתכוננות ללידה להגיע להרפיה, ואז לומר לעצמן סוגסטיות כמו 'הלידה מתקדמת בקלות' ו'התינוק מרגיש טוב ברחם'", מסביר פרופ' צבירן. "אם אישה חרדה מכאב, אלמד אותה להשתמש במשפטים כמו 'הרחם נמתח ומתכווץ על פי הצורך ואני חשה רגועה ונינוחה'. בהיפנוזה, מצב שבו האישה בטראנס עמוק, המיקוד של הקשב שלה גבוה והסוגסטיות עושות את פעולתן. ישנה גם טכניקה שנקראת כפפת הזהב - האישה לומדת לאלחש את כף ידה ואז להעביר את היד המאולחשת על אזורים כואבים ולאלחש גם אותם".

האם הפחד לקראת הלידה לא מונע את היכולת להתהפנט?
"המחקרים מראים שדווקא אנשים במצב של חרדה מאוד גבוהה נוחים יותר להתהפנט. דווקא אצל נשים שחרדות מאוד מהלידה יש סיכוי טוב יותר שההיפנוזה תעזור. אפשר להשתמש בהיפנוזה גם כתוספת לאלחוש התרופתי, למשל כדי שהאפידורל יהיה יעיל יותר בשיכוך הכאב".

ולמי התינוק שלכם יהיה דומה?