כאבים אחרי לידה (צילום: istockphoto)
הלידה חלפה, הכאבים לא | צילום: istockphoto
התקופה הראשונית שלאחר הלידה דורשת מהאשה התמודדות מקבילה בכמה חזיתות: מעבר לטיפול ולדאגה לתינוק הרך, עליה לדאוג גם לגופה שלה ולהחלמתו המהירה. התקופה הלא קלה הזו נקראת "משכב הלידה", ובמהלכה חוזר גוף האישה למצבו הטרום-הריוני.

לרוב, מתמודדת היולדת הטרייה עם מכאובים באזורים האינטימיים, שגורמים לאי נוחות מרובה וגם לתחושה רגשית קשה. הרבה נשים נמנעות מלשוחח ולבקש ייעוץ לגבי הבעיות האלה, למרות שהן שכיחות למדי, ונאלצות להתמודד בעצמן עם הקושי הפיזי והנפשי המתלווה אליהן. ביקשנו מד"ר שי אליצור, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבי"ח אסותא ורופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז רפואי שיבא, ומבלהה הראל גורן, ארומתרפיסטית ובעלת רשת "בייבי טבע",כמה טיפים והמלצות לטיפול ולהתמודדות עם הבעיות הוגינליות הנפוצות שלאחר הלידה.

כואב שם למטה: איחוי חתכים ותפרים

"ככלל, רוב הלידות הוואגינליות מסתיימות ללא בעיות או סיבוכים, אבל בהרבה לידות - בעיקר ראשונות או לידות מכשירניות - מבוצעת אפיזיוטומיה (ביצוע חתך מבוקר בחיץ), שמטרתה למנוע קרעים לא מבוקרים", מסביר ד"ר אליצור. "על מנת לסייע בצמצום הקרעים בזמן הלידה, ניתן להתחיל למרוח על אזור החיץ שמן נבט חיטה מספר שבועות טרם הלידה, להגברת האלסטיות של העור".

כיוון שהנרתיק הוא אזור עשיר באספקת כלי דם, באופן יחסי מחלימים בו החתכים בצורה מהירה וטובה. "כדי לזרז את ההחלמה, מומלץ לבצע שטיפות מרובות של החיץ עם מים זורמים ולשמור על היגיינת המקום", ממליץ ד"ר אליצור, ומוסיף כי במידה ובסמוך ללידה מתפתחות בצקות בחיץ, ניתן להניח על האזור שקיות קרות להורדת הנפיחות. "במידה ומתפתחים חום, אודם, כאבים עזים או הפרשה מוגלתית - יש לפנות מיד להיבדק ע"י רופא לוודא שלא התפתח זיהום", הוא מזהיר.

הראל גורן ממליצה על אמבטיית צמחים להרגעת האזור: "הצמחים המומלצים הם קומפרי, אכילאה, מרוה או רוזמרין", היא אומרת, ומציעה לבצע גם שטיפה באמצעות בקבוק "שפריצר" בכל פעם שהולכים לשרותים על מנת למנוע זיהום. "ניתן גם להשתמש בשמנים כמו ויטמין E, קלנדולה או אופבליפיחה, אבל עדיף כתרסיס ולא כקרם, כדי להימנע מהמגע הכואב של מריחת הקרם על העור הפצוע".

בחזרה לשגרה: התכווצויות הרחם

תופעה מוכרת נוספת המעיקה על היולדת המתאוששת היא התכווצות הרחם, החוזר בחזרה לגודלו הטבעי. חלק מהנשים חוות כיווצים חזקים, הגורמים להן לחוש ממש כאילו הן יולדות שוב. לרוב, מספר ימים לאחר הלידה ההתכווצויות מתמעטות ונחלשות, אבל ד"ר אליצור ממליץ בכל מקרה לקחת משככי כאבים כמו אופטלגין או אקמול כדי להקל על הכאבים.

הראל גורן ממליצה על חליטת עלי פטל אדום, קמומיל, נפית החתולים, מורן החורש או דיוסקוראה להקלה על ההתכווצויות. "צריך לערבב כמות שווה מכל צמח, לחלוט כפית לכוס מים רותחים ולשתות 3 פעמים ביום", היא מסבירה.

לא נעים, לא נורא: טחורים

גם הטחורים הם תופעה שכיחה בזמן ההיריון והלידה ולאחריהם. הטחורים נובעים בעיקר מעליית הלחץ התוך בטני והעצירות היחסית בהריון, וכדי להקל על היציאות ממליץ ד"ר אליצור להרבות בשתייה ואכילת מזון עתיר סיבים. "ניתן גם להשתמש במשחות ונרות להקלה, ובמקרים קשים מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל", הוא אומר.

גם הראל גורן ממליצה על תזונה הכוללת מזון עשיר בסיבים: "כדאי לאכול מזון רך וקל לעיכול, פירות טריים וחיטה מלאה, ולהרבות בשתייה - לפחות 8 כוסות מים ביום. כמו כן, ניתן להשתמש בקומפרס תה לכיווץ ולמניעת זיהומים. חולטים תיון תה רגיל בשמינית כוס מים רותחים, משרים כ-2-3 דקות, סוחטים ומניחים ישירות על אזור הטחורים. ניתן לחזור על הפעולה מספר פעמים ביום לפי הצורך".  

מוצרים שיכולים לעזור

אם הדבר האחרון שבא לך לעשות אחרי הלידה זה לעמוד ולחלוט תערובות של צמחים, ניתן למצוא בשוק הרבה מוצרים שמיועדים לעזרה בתקופה הרגישה והכואבת הזו. להקלה על תפרים, טחורים ובצקות ניתן להשתמש בפד קור שהוא למעשה פד מגנזיום המכיל מלחים ומים מתחת לשכבת בידוד פנימית, היוצר תחושה של קור שמרגיעה את האזור למשך חמש שעות. תחתוניות טבעיות המכילות צמחי מרפא יכולות לסייע לאיזון הוגינלי: יש גם תחתוניות Silver Touch מכילה 49 צמחי מרפא וגם יוני כסף לטיפול אנטי בקטריאלי, המהווים תחליף טבעי ויעיל לאנטיביוטיקה רפואית.

לשטיפה של האיזורים האינטימים ניתן להשתמש במיצוי אלכוהולי (טינקטורה) של פרחי ציפורן חתול (קלנדולה), המתאים לשטיפה באזור עם תפרים או במקומות הדורשים חיטוי. ניתן להשתמש גם בתערובת צמחי מרפא שיקומית לאמבט המקלה על טחורים, תפרים ובצקות. התערובת מרגיעה כאב, מפחיתה נפיחות, מקלה על דימומים ומאיצה איחוי קרע או חתך.

>> איך לרזות לאחר הלידה?
אתם בהריון? מזל טוב, כנסו למדריך ההריון והלידה המלא