אישה בהריון אוכלת צ'יפס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בתיאבון אחותי, אבל אולי כדאי שתוותרי על הצ'יפס? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בסוף השבוע שעבר פרסם איגוד הגניקולוגים נייר עמדה חדש אשר עוסק בהרגלים ותזונה של האישה ההרה. ובכן, נתחיל מספוילר: אין ב"חידוש" שום עצה מרעישה שטרם נתקלתן בה, או המלצה שתפיל אתכן מהכיסא. לא, לא מאשרים שם להתחיל לאכול סטייקים נאים או לסגור כל יום עם למברוסקו במרפסת – בסך הכל מדובר בריכוז מקצועי, מדויק וכמעט רשמי (אם להתקטנן באמת, מדובר בטיוטה לנייר עמדה שטרם אושר סופית) של ההמלצות תזונתיות לתקופת ההריון שכולנו שמענו מהרופא, מאחות מעקב ההריון ומהחברות שלנו. רוצה רק לבדוק שאת בלופ? הנה עיקרי הדברים.

הידעת? ממש לא כדאי לעלות הרבה במשקל

נייר העמדה נפתח בהצהרה לפיה "לתזונה האימהית במהלך ההריון יש השפעה קצרת טווח וארוכת טווח על מצבי בריאות וחולי אצל ההרה עצמה ואצל העובר, היילוד והבוגר. למרות מחקרים רבים בתחום זה, עדיין קיימות שאלות שאינן פתורות (...) המטרה של נייר העמדה, להבהיר את עמדת האיגוד באשר לחלק מהמרכיבים של נושא התזונה וההרגלים בהריון".

ומה מבהירים לנו בנייר העמדה? למשל, שממש לא כדאי לעלות הרבה במשקל. "משקל תקין לפני הכניסה להריון ועליה מותאמת במשקל במהלך ההריון, מפחיתים את הסיכון לסיבוכי הריון כמו יתר לחץ דם, סוכרת ולידה מוקדמת וכן מפחיתים את הסיכון ללידה בניתוח קיסרי". נייר העמדה ממליץ לא לעלות יותר משני ק"ג בשליש הראשון להריון, ומספק לנו את הטבלה השימושית הבאה – לגזור, להצמיד למקרר ולהביט בעיניים כלות כל אימת שאת מחשבת לתקוף את קופסת הגבנ"צ.

BMI בתחילת ההריון

תוספת משקל בכל ההריון בק"ג

תוספת המשקל לשבוע בשליש שני ושלישי להריון

תת משקל 18.5 > BMI

12.5 – 18

0.51

משקל תקין 24.9 > BMI >ס18.5

11.5 – 16

0.42

משקל עודף 29.9 > BMI >ס25

7 - 11.5

0.3

השמנה 30 > BMI

5 – 9

0.22

תוספת המשקל המומלצת בהריון עם תאומים בהתאם ל – BMI בתחילת ההריון: [1,2]

BMI בתחילת ההריון

תוספת משקל בכל ההריון בק"ג

18.5 > BMI

אין מספיק מידע

24.9 > BMI >ס18.5

17 – 25

29.9 > BMI >ס25

14 – 23

30 > BMI

11- 19

נייר העמדה ממליץ כמובן על נטילת ויטמינים, ובפרט לנשים בסיכון מוגבר לפתח חוסרים תזונתיים: צמחוניות וטבעוניות, נשים בהריון מרובה עוברים, מעשנות ונערות הרות. דגש מיוחד מושם עם צריכת תוסף ברזל, ונקודת המוצא היא כי רוב הנשים אינן מצליחות להגיע לכמות הנדרשת של ברזל באמצעות תזונה בלבד. לכן, מומלצת תוספת יומית של 30 מ"ג ברזל ליום מהשליש הראשון להריון (בנשים בריאות ללא סיבוכים או חוסרים מיוחדים).

גם מקומה של החומצה הפולית המפורסמת לא נפקד, ונייר העמדה מפציר בנשים ליטול חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני ההתעברות. המינון המומלץ הוא 400 מק"ג ביום, אולם בקבוצות סיכון מסוימות (כמו נשים המטופלות בתרופות נגד אפילפסיה, חולות צליאק או קרוהן, נשים שילדו בעבר או שיש במשפחתן ילדים שסבלו ממום במערכת העצבים וקבוצות ספציפיות נוספות) מתבקשות ליטול עד 5 גרם ביום. נייר העמדה מתייחס גם לחשיבות הנטילה של סידן וויטמין די, ואף ממליץ על נטילת אומגה 3, בניגוד להמלצה כללית על אכילתשתי מנות דג בשבוע שקיימת כיום.   

עוד מציג נייר העמדה עמדה תקיפה באשר לשתיית אלכוהול בהריון, וקובע חד משמעית כי אין כמות בטוחה לשתייה בהריון, ועל כן יש להימנע מצריכת אלכוהול לחלוטין.

רגע, אז אפשר מגש פיצה בשתיים בלילה?

ואחרי שבחנו בעיון את נייר העמדה, בואו נראה איך מיישמים. ביקשנו מטובה קראוזה - דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ואחרי לידה ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון" – לחוות את דעתה על כמה חשקים הריוניים נפותים בהתאם לרוח נייר העמדה: אולי כדאי שתקחי כוס מים לפני שאת ממשיכה לקרוא.

אישה בהריון אוכלת בשביל שניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אז מה אוכלים בהריון? ההנחיות החדשות. סוג של | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מגש פיצה באישון ליל. "בואי נודה על האמת, אכילה בשתיים בלילה היא לא משהו שכדאי לעשות. אכילה מבלבלת לנו את השעון הביולוגי ויכולה להוביל להרגשה לא טובה, במיוחד אם את בהריון. אם בכל זאת יש לך חשק בלתי נשלט, כדאי לדעת שכל משולש פיצה מכיל לפחות 300 קלוריות, אבל הוא לפחות מספק סידן מהגבינה – כ-150 מיליגרם למשולש (15% ממה שאת צריכה ביום) וליקופן מהעגבניות, נוגד חימצון שחשוב לבריאות שלנו. בכל מקרה, לא כדאי לאכול מגש שלם של פיצה, מהסיבה הפשוטה שתרגישי מפוצצת ומוכת צרבת אחריו".

גלידה. "גלידה יכולה להיות פתרון לפינוק טוב יותר מבחינה תזונתית מהרבה מזונות אחרים. היא מספקת סידן, כ-80 מיליגרם לחצי כוס (בעלות של כ-140 קלוריות). עדיף ובטוח יותר לאכול גלידה ארוזה שקונים בסופר. עם זאת, כמובן שאם יש לך סוכרת הריון צריך להימנע מכל דברי המתיקה, וגלידה בהחלט נופלת בהגדרה הזו".

שוקולד. "כמו הרבה דברים בחיים, הכל תלוי במינון. שורה של שוקולד מכילה בסביבות ה-100 קלוריות. נכון שאין לה ערך תזונתי גבוה, קצת נוגדי חימצון מהקקאו (בשוקולד מריר יש יותר, באחוזים גבוהים של מוצקי קקאו יש יותר), קצת ברזל אבל גם קצת קפאין. במידה כבר אמרנו?".

המבורגר וצ'יפס. "מכיוון שהמבורגר עשוי מבשר טחון, ומכיוון שבשר טחון הוא מוצר רגיש מאוד לזיהומים, ומכיוון שעכשיו קיץ, ומכיוון שבהריון את רגישה יותר לזיהומים – אם את כבר קונה המבורגר, חשוב שהוא יהיה ממקום נקי ומסודר, שיש לו רשיון עסק בתוקף ותחלופה גבוהה של אנשים ושיהיה עשוי היטב. מבשר את מקבלת חלבון, ברזל וויטמין B12, כולם חשובים לגוף. שימי לב שמשקל הקציצה לא צריך להיות יותר מ-150 גרם - בדרך כלל אנחנו אוכלים הרבה הרבה יותר. צ'יפס הוא פינוק (למי שאוהבת) שכדאי לאכול לעיתים רחוקות יחסית, גם כי הקלוריות הן פי 3 לעומת תפוח אדמה אפוי באותו משקל, גם כי הטיגון יכול לגרום לך לצרבת וגם כי את לא מקבלת מספיק ויטמינים ומינרלים בעסקה הזאת".

אישה בהריון עם קערה תותים לידה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כל הכבוד לך, את בכיוון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
שווארמה בלאפה. "קשה להאמין, אבל לאפה אחת שווה לשש פרוסות לחם, ולכן כדאי להקשיב לגוף ולאכול רק את הכמות שמביאה אותך לתחושת שובע. בשר הודו לכשעצמו עשיר בברזל, גם הוא מכיל חלבון וויטמין B12 ואפשר לשלב אותו בתפריט במידה. גם כאן, לקנות רק בשר עשוי היטב, ממקום בעל רשיון עסק בתוקף ותחלופה גבוהה של סועדים, כדי לוודא שתכולת הפיתה או הלאפה שלך לא מסתובבת על הגריל עוד לפני שנכנסת להריון".

>> נו, כבר חלף שבוע - מה עם הבטן של קייט מידלטון? 
>> יעל גולדמן בהריון שני: כמה היא עלתה במשקל עד כה?
>> מאה גוונים של הנקה: ספר צילומים יפהפה

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים