ריח של בית חולים הוא ממש לא הסביבה האידאלית ללידה. ריח סינטטי, כימי, של חומרי ניקוי חריפים ותרופות, ולפעמים גם אדים של ניחוחות חדר אוכל מוסדי, עושים בערך הכל חוץ מלהרגיע אותך ולאפשר לך להתרכז בלידה. אם עוד לא שמת לב, חוש הריח שלך התחדד פלאים בחודשי ההריון, ובלידה – שמפעילה ומופעלת מהאזורים הפרימיטיביים ביותר במוח – הריח משחק תפקיד משמעותי.

אשה בהריון מורחת שמן- טיפוח בהריון (צילום: Hannes Eichinger, Istock)
יש שמנים שיוכלו להמשיך איתך מההריון לחדר לידה | צילום: Hannes Eichinger, Istock

שימוש עתיק יומין

חוש הריח שלנו הוא מהחושים הראשונים להתפתח בעודנו עוברים ברחם, ויש לו "ערוץ ישיר" למוח, מבלי לעבור דרך המחשבה וההיגיון. השימוש בו עתיק: בתרבויות שבטיות נהגו המרפאים לשרוף צמחים שונים כדי לגרום לבני השבט שמחה, נמנום, הרפיה וכדי להקל על מכאובים שונים, ואפילו בתנ"ך ישנה התייחסות לריחם המרפא של המור והלבונה.

אז איך משתמשים בשמנים? אפשר לרחרח את הבקבוקון, לטפטף את התמצית על קומפרס וכמובן למהול בשמן בסיס ולהרוויח מסאג' על הדרך. באופן עקרוני לא מורחים שמן אתרי ישירות על העור, מכיוון שהוא מרוכז וחזק מדי. ובכלל, ההמלצות שניתנות כאן מיועדות כמובן לנשים בריאות בלידה תקינה. בכל מקרה, רצוי להיוועץ באיש מקצוע.

בנוסף, חשוב להקפיד על קניית שמנים איכותיים, טהורים, שהוכנו בידי אנשי מקצוע. אין צורך כמובן לקנות מדף שמנים שלם: אם את לא מלווה באשת מקצוע בלידה, מספיק לקנות 3-4 שמנים טובים – מרווה מרושתת, תפוז ולבנדר, ולמי שממש בא לה להשקיע – גם יסמין, כדי לתת מענה לרוב הבעיות שצצות בחדר לידה. בנוסף, ישנן תערובות שנמכרות בחנויות המתמחות, ומתאימות לטיפול במצבים שונים בהריון, בלידה ואחריה.

איזה שמן משכנע תינוק עקשן להתקדם בתעלה?

אז איך מנצלים את חוש הריח לטובתנו בזמן הצירים? איזה ריח ישכנע תינוק עקשן להתקדם למטה בתעלת הלידה, ואיזה שמן יכול להחליף את האפידורל? קבלו כמה הסברים מלינוי הופמן- הומאופתית מוסמכת ותומכת לידה, מנהלת חברת ד"ר קיי המייצרת מוצרים טבעיים להריון, לידה ותינוקות ובלהה הראל גורן, ארומתרפיסטית, דולה ובעלת רשת בייבי טבע.

1. צירים חלשים מדי. בלהה ממליצה על תמצית מרווה מרושתת. "חשוב שזו לא תהיה מרווה רגילה, שלא מומלצת לשימוש בהריון. המרווה המרושתת תעבוד בפן הפיזיולוגי, וריחות כמו לבנדר, אשכולית, תפוז או מנדרינה, שמרגיעים ומשחררים תקיעויות על בסיס נפשי, יתנו לה תמיכה. אפשר להשתמש כחלק מתרכובת עיסוי – אם אפשר בגב, ואם לא אז בכפות הרגליים או כקומפרס באזור השכמות, הבטן או הגב. אפשר לחזק את הפעולה של המרווה המרושתת עם קוהוש שחור, צמח רב עוצמה שמחזק צירים". לינוי ממליצה גם על תמצית ריח של אגוז מוסקט, קינמון ורוז לחיזוק צירים לא מספקים.   

2. לידה ארוכה. "אם אין ודאות מניין מגיע העיכוב, מומלץ להשתמש בהדרים, שהם די קונצנזוס מבחינת ריח, וכמעט אין מי שלא אוהב את הניחוח שלהם", אומרת בלהה. "גם ברגמוט, לבנדר, ילנג ילנג (שלא מומלץ לשימוש לבדו) ויסמין, שמרגיע ומרפה, יעשו עבודה טובה. היסמין קצת יקר, אבל מאוד עצמתי, ומספיקות ממה כמה טיפות ממנו על דש הבגד או מהולות בשמן בסיס כדי ליצור שחרור משמעותי".

שמנים אתריים (צילום: עודד קרני)
לבנדר ירגיע, הדרים יקדם את הלידה. שמנים אתריים | צילום: עודד קרני

3. עייפות: "הדרים, ובמיוחד מנדרינה, מעוררים את כל מי שנוכח בחדר, ולא רק את היולדת", אומרת בלהה. "גם ריח גרניום עושה פעולה דומה".

4. בחילות. "כדי להקל על תחושה של בחילה בחדר הלידה אני ממליצה על תמצית מנטה, שמטבע הדברים מרעננת ומקלה על התחושה הכבדה", אומרת לינוי. בלהה מציינת כי הקאה אינה בהכרח משהו שיש למנוע בחדר הלידה, אבל ממליצה על תמציות לימון וברגמוט כדי להקל מעט על הבחילה שלפני או אחרי. 

5. הקלת כאבים. "ניתן להשתמש באגוז מוסקט - הוא מקל על הכאב ומרגיע את מערכת העצבים, וגם מפחית חרדות", מסבירה לינוי. "מאלחש מצויין נוסף היא תמצית ציפורן, וגם המרווה המרושתת, שמסדירה את הצירים, מעלה את הרמות ההורמונליות ומשככת כאבים". בלהה ממליצה על יסמין, לבנדר, אילנג אילנג, קמומיל והדרים, שכולם מרגיעים ומסייעים לאישה להרפות ולעבור את הצירים.

6. קידום פתיחה. לינוי ובלהה מסכימות שהכוכב בזירת הפתיחה הוא התפוז. "אנחנו עושים שימוש בתמצית תפוז מפתיחה 5, באמצעות הרחה או מהילה של 10 טיפות בכוס מים ומריחת התערובת על השפתיים", אומרת לינוי. 

אמא עם תינוק אחרי לידה (צילום: SerrNovik, Istock)
עם כל הכבוד, זה הריח הכי מדהים שיש, לא? | צילום: SerrNovik, Istock

7. הפחתת חרדות. "הדרים, קמומיל, לבנדר, רוז, נרולי וכמובן סנדלווד, שנחשב מקרקע ומרגיע, מצויינים להפחתת תחושת חרדה שמופיעה בלידה", אומרת בלהה. "אפשר לשים את אחד מהם או תערובת שלהם במבער, אם הצוות מרשה, להשפעה ממושכת ורציפה".

8. ומה עם בן הזוג? "כל תמצית מרגיעה שמותאמת לאישה תוכל לעזור גם לו", אומרת בלהה. "הדרים, סנדלווד ולבנדר הם המובילים. ההרחה המשותפת יכולה להיות אלמנט מקרב ונעים בחדר הלידה, שיקרב בין בני הזוג בחוויה המיוחדת הזו".

המדריך למשתחררת: 10 דברים מרוממי רוח שאפשר לעשות אחרי הלידה