גיניקולוג (צילום: Thinkstock)
למי אכפת או מה פתאום? דילמה של הריוניות | צילום: Thinkstock

המפגש הצפוי עם חדר הלידה מרגש ומותח, וגם מעלה לא מעט שאלות. חוסר הוודאות שמלווה את הרגעים שלפני הלידה גורם לנשים רבות לבצע שורה ארוכה של הכנות והתארגנויות. אחת השאלות הכי מטרידות והכי פחות מדוברות היא האם כדאי להוריד את שיער הערווה לפני, במיוחד לאור הבלבול והמבוכה הנגרמים מהמחשבה שאינספור אנשי הצוות הרפואי יזכו לשזוף את עיניהם באזורים האינטימיים.

התשובה, מתברר, מתחלקת לשלוש אסכולות: הנשים שדבקות בשגרת הורדת השיער שלהן מתכוננות לאירוע כרגיל ומורידות את השיער ללא קשר לתאריך הלידה. האסכולה השנייה נמנעת מהורדת שיער דווקא בזמן ההיריון ולקראת הלידה מתוך אמונה שבתקופה רגישה זו יש לתת מקום למצב הטבעי כמו שהוא. האסכולה השלישית והמחמירה, תקצין את שגרת הורדת השיער ותייחד לה מקום של כבוד דווקא בתקופת ההיריון, ובטח שלפני הלידה- זמנים בהם האזור האינטימי נחשף ונבדק לעיתים קרובות.

"פחדתי שאגרום נזק לעובר"

נעה, בת 29 מתל אביב, אימא לתינוקת בת שלושה חודשים מספרת על ההתלבטות: "במשך שנים ארוכות נהגתי להתייצב בקביעות אצל הקוסמטיקאית ולהוריד לחלוטין את כל שיער הערווה. כשנכנסתי להיריון התמתנתי והתחלתי להוריד שערות רק בקו הביקיני".

 "קשה לי להסביר למה אבל פתאום התחילו לרוץ לי מחשבות מפחידות שאולי אגרום נזק לעובר ובאופן כללי לא הרגשתי נוח להתעסק יותר מדי עם האזור הזה", היא אומרת. "כשהתחלתי להתקרב לתאריך הלידה המשוער שלי נכנסתי ללחץ מהיער שצימחתי והחלטתי שאין מצב שמישהו בחדר הלידה יראה אותי ככה. שבוע לפני הלידה קבעתי לי יום כיף שכלל מניקור, פדיקור, פן אצל הספר וכן, גם שעווה כוללת של המפשעה. הגעתי לחדר הלידה ברוגע יחסי".

לדברי יפית אלימלך, קוסמטיקאית רפואית בעלת המרכז הקוסמטי "יפית קוסמטיקס", נעה אינה לבדה. "אין שום בעיה להוריד שערות במפשעה בזמן ההיריון ולקראת הלידה, כל עוד משתמשים בשעווה וגילוח ולא בלייזר", היא אומרת. "רצוי לעבור את הטיפול במקום מסודר ונקי. ההמלצה שלי היא לא להוריד את השיער באופן מלא מכיוון שהשערות שנמצאות על השפתיים שומרות על האזור הרגיש מפני בקטריות". עוד מוסיפה אלימלך שאין בעיה להוריד את השערות בקו בקיני מלא אך כמו ששערות האף מגנות עליו ומסיעות בסינון של אבק ולכלוך חשוב להגן ולשמור גם על האזורים האינטימיים.

"הורדת שיער זה הדבר האחרון שעניין אותי בחודש תשיעי"

 

שעווה להסרת שיער (צילום: Jsheets19, Istock)
חשוב להיזהר כפליים | צילום: Jsheets19, Istock
יש נשים שההריון משנה להן לחלוטין את אג'נדת המפשעה. חני, בת 35 מחולון אימא לשני בנים קטנים מספרת כי הדבר האחרון שעניין אותה בחודש התשיעי היה מצב שערות הערווה שלה: "הדבר היחיד ששיניתי בשגרת הטיפוח שלי בהיריון היה הורדת השיער במפשעה. זה פשוט הפך למסורבל ולא נוח".

"ככל שהתקרבתי ללידה פשוט שכחתי מהמצב שם למטה", היא מספרת. "הבטן הענקית שלי שהסתירה, שיתפה פעולה עם העניין. כשהתחילו לי הצירים והתחלתי להרגיש שהלידה באמת מתקרבת השערות במפשעה היו הדבר האחרון שהטריד אותי. כל מה שיכולתי לחשוב עליו היה הרגע בו אקבל את זריקת האפידורל שלי".

עומר, בת 31 בחודש התשיעי להריונה הראשון כבר יודעת בדיוק מה היא הולכת לעשות לפני הלידה: "בחודשים האחרונים אימנתי את בן הזוג שלי בלעזור לי לגלח שם למטה. אנחנו בדרך כלל עושים מזה טקס פרטי ומהנה. נכנסים לאמבטיה, מפנקים אחד את השני ויוצאים נקיים וחלקים. כבר הכנתי אותו נפשית שזה יהיה התפקיד המיוחד שלו לפני שאנחנו מגיעים לחדר הלידה".

מה שלא תחליטי לעשות שם למטה, הנה כמה דברים שחשוב וכדאי לדעת על הורדת שיער בהיריון: שינויים הורמונליים יכולים לגרום לצמיחה מוגברת או מופחתת של שיער - כל אישה מושפעת באופן  אינדבידואלי מהשינויים. דעי כי השימוש בשעווה עדיף על שימוש בגילוח מכיוון שהוא גורם לפחות גירויים בעור. במיוחד בזמן הריון רצוי להיעזר באנשי מקצוע המאומנים בהורדת שיער בטיחותית ויעילה. אם האישה מבצעת את ההורדה בעצמה עליה לדאוג שהיא אינה מסכנת את עצמה ואינה גורמת לכוויות משימוש בשעווה או חתכים משימוש בתער גילוח. כמו כן, אין בעיה עם מריחה של קרמים להסרת שיער.

>> צפו: המסע המרתק משלב הביצית ועד התינוקת