לאנשים תמיד יש מה להגיד על ההריון שלך. הבטן גדולה או קטנה מדי לדעתם, השמנת הרבה או מעט מדי ואפילו יש להם מה לומר על גמישות הפרינאום שלך (סליחה?). עכשיו דמייני שיש לך שני עוברים.

תאומים בני יומם (צילום: Julie Fairman, Istock)
האם באמת צריך לאכול בשביל שלושה? | צילום: Julie Fairman, Istock

אינספור מיתוסים נקשרו בהריון תאומים, וכמו תמיד, מסתבר שחלקם אף נכונים. דבר אחד בטוח: אישה שנמצאת בהריון עם תאומים בטוח תשמע לפחות פי שניים הערות ותגובות מאישה שיש לה "רק" תינוק אחד. אז קבלו 10 מיתוסים על הריון תאומים:

1. "צריך לאכול בשביל שלושה" – לא מדיוק.  

בדיוק כפי שאמא לעובר אחד לא צריכה לאכול בשביל שניים, מי שנושאת תאומים לא צריכה לאכול פי שניים מאישה בהריון רגיל. על פי רוב, המפתח הוא 1.5: אם אישה בהריון רגיל צריכה תוספת של כ-300 קלוריות ליום בהריון, אישה בהריון תאומים צריכה להוסיף כ-450 קלוריות לתפריט. גם העלייה במשקל אמורה להיות גבוהה פי 1.5 מהרצוי בהריון רגיל, כמובן בהתחשב במשקלה של האישה לפני ההריון. אגב, אין צורך לקחת פי שניים ויטמינים, ברזל ואומגה 3, אבל בהריון תאומים חשוב להקפיד אפילו יותר על נטילה סדירה.

2. "חייבים ללדת בקיסרי" – לא נכון.

אפשר ללדת תאומים בלידה רגילה, ואפילו בלידה טבעית. הכל תלוי בשבוע שבו מתרחשת הלידה, ובמיקום העוברים לקראת הלידה. אם שניהם במצג ראש, יש סיכוי טוב שהאישה תצליח ללדת את שניהם בעצמה. לעומת זאת, אם התאום הראשון במצג בעייתי (עכוז או רוחבי) ככל הנראה יהיה צורך בניתוח. עם זאת, מכיוון שבכל זאת מדובר בלידה מסובכת יותר, בלידת תאומים יש יותר מקום לרצונה של האם בקביעת מהלכה. אם האישה תבחר בקיסרי, הרופאים ייטו יותר למלא את בקשתה מאשר אם היה מדובר ביולדת רגילה.

3. "תמיד תאום אחד מפותח יותר על חשבון השני" – לא נכון.

ישנן תסמונות נדירות שבהן תאום אחד "גוזל" מהאחר וגדל על חשבונו, אבל על פי רוב, כל תאום מקבל כפי צרכו. נכון שישנם הפרשים קטנים במשקל, אבל זה טבעי, בדיוק כפי שלא כל התינוקות נולדים באותו גודל.

4. "תאומים זהים נראים בדיוק אותו דבר" – לא נכון.

תאומים זהים הם תאומים שנוצרו מאותה ביצית ומאותו זרע (בניגוד לתאומים לא זהים, שנוצרו משתי ביציות שונות שהופרו כל אחת בזרע אחר) לא חייבים להראות אותו דבר. מידת הדמיון הפיזי ביניהם משתנה בהתאם לשלב שבו התפצל העובר המופרה. למעשה, תאומים זהים יכולים להיות שונים מאוד חיצונית, בדיוק כמו אחים רגילים.

5. "אם יש לך או לבעלך תאומים במשפחה, יש יותר סיכוי שגם לכם יהיו" – נכון לגמרי.

ישנו מרכיב תורשתי בסיכוי להריון ספונטני של תאומים. הסיכוי להריון תאומים בכלל האוכלוסייה הוא כ-1 מכל 250 הריונות. אם במשפחת הגבר יש תאומים עולה הסיכוי ל-1 מתוך 100, ואם התאומים דווקא מצד האם ישנו סיכוי מדהים של 1:58. לפחות יהיה ממי לשאול עגלה כפולה. יחד עם זאת, אם אתם עצמכם תאומים או שיש לכם אחים שהם תאומים, זה לא אומר שבהכרח יהיו גם לכם.

אחיות תאומות בהריון עומדות בטן מול בטן (צילום: Kirill Zdorov, Istock)
תתכוננו: אם יש לכם תאומים במשפחה, גם לכם יש סיכוי לתאומים | צילום: Kirill Zdorov, Istock

6. "תאומים לא זהים הם בטוח מטיפולים" – לא נכון.

אין ספק שהעלייה בשכיחות טיפולי הפריון הקפיצה את שיעורי התאומים הלא זהים, אבל גם לאישה רגילה שנכנסת להריון ספונטני יכולות להבשיל שתי ביציות במחזור אחד, ואם שתיהן מופרות ומשתרשות ברחם, יהיו לה תאומים לא זהים טבעיים לחלוטין.

7. "בהריון תאומים אי אפשר לעשות מי שפיר וחלבון עוברי" – נכון חלקית.

הבדיקות הסטטיסטיות, כמו התבחין המרובע, מחושבות לפי עובר אחד, ולכן אין להן תוקף ממשי בהריון תאומים. עם זאת, חשוב לבצע אותן כדי לקבל רושם כללי, ומכיוון שמדובר בבדיקות דם שלא כרוכות בסיכון כלשהו להריון, אין בעייתיות בכך. בדיקת מי שפיר אמנם מסוכנת מעט יותר בהריון תאומים, אבל אין כל מניעה לבצעה, אם יש צורך בכך או אם האישה מעוניינת בביצוע הבדיקה.

8. "לאמהות לתאומים יש יותר בחילות" – נכון חלקית.

בהריון תאומים הרמות ההורמונליות גבוהות יותר. כך, מכיוון שלא ממש ברור מה הגורם לבחילות, ייתכן שכמות ההורמונים הגדולה יותר גורמת לנשים בהריון תאומים לסבול מיותר תופעות לוואי, אבל ייתכן שמדובר גם בתוספת סטרס, שמשפיעה אף היא.

9. "ככל שאת מבוגרת יותר, יש יותר סיכוי שיהיו לך תאומים" – נכון.

מעבר לעלייה בשיעור טיפולי הפוריות ככל שגיל האישה עולה, גם לנשים שנכנסות להריון ספונטני בגיל מבוגר יש יותר סיכוי להריון תאומים, בגלל שינויים באופן התחלקות התאים.

10. "במזג אוויר חם, יש יותר סיכוי להרות תאומים" – תתפלאו, אבל: נכון.

באסיה יש יותר תאומים מאשר באירופה, והכי הרבה תאומים יש בניגריה שבאפריקה. עם זאת, לא ברור האם מזג האוויר הוא האשם הבלעדי, וייתכן כי שוני גנטי, תזונתי או דמוגרפי הוא הגורם לסטטיסטיקה המוזרה.

 

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר דוד איסקוב, מנהל מרכז בריאות האישה של הכללית בקריות; אסנת בוברוב, דיאטנית LIFE  מבית סופרפארם

>> איך מניקים תאומים?