חומצה פולית היא נגזרת של ויטמין B9, שהגוף שלנו אינו יכול לייצר בעצמו ולכן הוא חייב לקבלו מהמזון או מתוספים. חומצה זו נמצאת בשפע בירקות ירוקים עליים ובקטניות וגם במזונות תעשייתיים המועשרים בה, כמו דגני בוקר למשל.

למה חומצה פולית חשובה
חשיבות החומצה הפולית נובעת מכך שהיא מעורבת במגוון רחב של תהליכים פיזיולוגיים קריטיים המתרחשים בגוף כמו למשל בייצור ובתפקוד תקין של כל תא בגוף ובייצור ובתיקון של ה– DNA. היא חשובה מאוד גם בייצור של תאי דם ובמניעת אנמיה וגם בהתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר.

הקשר בין חומצה פולית להתפתחות תקינה של העובר
החומצה הפולית הכרחית להתפתחות תקינה של התעלה העצבית, תהליך שמתרחש בשלב מאוד מוקדם בהריון, עד לשבוע הרביעי. בשלב זה, לרוב האישה כלל אינה מודעת לכך שהיא בהריון ומחקרים הראו שנשים רבות בשלב זה כלל לא נוטלות את התוסף החשוב. כמו כן, מחקרים מראים כי מחסור בחומצה פולית מקושר למחצית מהמקרים של מומים בתעלה העצבית ממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה. מסיבה זאת חשוב שנשים יקפידו על נטילת חומצה פולית בקביעות, כהכנה להיריון, עוד לפני שהן יודעות שהן הרות. מעבר לכך, נשים שיולדות בטווח שהוא פחות משנתיים בין לידה ולידה, עשויות להיות בסיכון מוגבר יותר לסיבוכי הריון ומומים בעוברים עקב מחסור בחומצה פולית, לכן יש המלצה לצרוך תוסף של חומצה פולית גם עבור נשים אחרי לידה ראשונה שמתכננות להיכנס להריון שוב.

חומצה פולית במזון או חומצה פולית כתוסף - מה עדיף?
חומצה פולית אמנם נמצאת במקורות תזונה שונים, אך קיים קושי להגיע באמצעות תזונה בלבד למינון היומי הדרוש למניעת חוסרים. רק כ- 50% מכמות החומצה הפולית שנמצאת במזון נספגת בגוף. מעבר לכך, בישול  גורם להרס של חומצה פולית והכמות הנספגת פוחתת עוד יותר. תוספי חומצה פולית, לעומת זאת, נספגים בגוף כמעט ב- 100% והם מעלים את רמות החומצה הפולית בדם ביעילות רבה. בשל כך, משרד הבריאות ממליץ לכל אישה לקחת באופן קבוע ולאורך כל שנות הפריון, תוסף חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם ביום, בדגש על 3 החודשים לפני הכניסה להיריון.

מדוע חשוב כל כך לצרוך חומצה פולית בקביעות גם בין הריונות?
אחת הסיבות בגינן מומלץ לנשים ליטול חומצה פולית בקביעות בגיל הפריון, היא שלגוף יש יכולת מצומצמת בלבד לאגור את הוויטמין, ונדרשת כל הזמן "תחזוקה". יתרה מכך, על מנת להגיע לרמה הנאותה בגוף שמומלצת לנשים בגיל הפריון, יש לקחת את התוסף במשך מספר חודשים. לכן מומלץ ליטול תוסף חומצה פולית עוד לפני ההתעברות כדי להבטיח שכבר בעת ההתעברות יהיו בגוף רמות נאותות של החומצה הפולית שיקנו הגנה מיטבית מפני היווצרות מומים בתעלה העצבית של העובר. 

הרית בעבר? אם כך חשוב שתכירי את תוצאות המחקר הזה
מחקר ישראלי רחב היקף שפורסם בכתב העת המדעי BMJ Nutrition, Prevention and Health, מצא כי קיים יחס הפוך בין מספר הלידות הקודמות של נשים לבין יישום המלצות הנטילה של חומצה פולית בגיל הפריון. זה אומר שאצל נשים לפני הלידה הראשונה, המינון הממוצע ליום היה קרוב יחסית להמלצה של משרד הבריאות, כלומר 328 מק"ג ליום, אך בקרב נשים שזהו ההריון השני שלהם היתה ירידה חדה לכמחצית המינון המומלץ.

מסקנת החוקרים הייתה שככל שנשים יולדות יותר, ההיענות שלהן ליטול חומצה פולית היתה נמוכה יותר. בכך, הן עלולות להיות בסיכון מוגבר יותר לסיבוכי הריון על רקע רמה לא מספקת של חומצה פולית.

אל תחכי עד להריון הבא
לסיכום, אם את אישה בגיל הפריון המתכננת הריון בשלב מסוים בחייך, וגם אם את נמצאת בין הריונות או אפילו אחרי לידה, מומלץ להיוועץ עם רופא/ת הנשים או רופא/ת המשפחה על האפשרויות הזמינות לך לצריכת חומצה פולית בקביעות ובאופן שהכי מתאים לך.

לדיווח על תופעות לוואי או פגמי איכות לגבי מוצרי באייר ניתן לשלוח מייל ל dsisrael@bayer.com

למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל. המידע בכתבה מוגש כשירות לציבור מטעם חברת באייר

PP-PF-WHC-IL-0253-1