כמו הרבה תחומים אחרים, גם עולם הילודה עבר אין ספור שינויים בשנים האחרונות וזאת כחלק מהשינוי שחל במעמד האישה ובזכויותיה. "היום היחס לאישה הוא הרבה יותר חם ומזמין", מספרת לנו קארין לי עובדיה, אחראית חדר לידה ומיילדת ותיקה במרכז הרפואי "שמיר" (אסף הרופא לשעבר). "אם בשנות השמונים יכולנו לטפל לפעמים אפילו בשש יולדות במשמרת, היום ברור שהכול הפך להיות הרבה יותר אישי ונינוח".

חלק מהשינויים שהתרחשו לאורך השנים הפכו למובנים מאליהם ואפילו טריוויאליים כמו ריהוט וציוד מתקדמים יותר, התנהלות שקופה יותר מול היולדת בנוגע לתהליך הלידה ותיעוד מקצועי מקיף וממוחשב. לצד זאת, ניתן למצוא היום שדרוגים נוספים וייחודיים בחוויה המקיפה של הלידה לפי בקשת היולדת. הרציונל ברור כשמש – כשאמא בריאה ומאושרת גם התינוק בריא ומאושר.

"היום מה שמנחה את מערך הלידה הוא טובת היולדת", מסבירה עובדיה. "הרעיון הוא לגרום לחוויית הלידה להיות פחות אחידה ומוכתבת מראש ויותר נעימה וזורמת במידת האפשר עם היולדת וחלומותיה. אם פעם היו מקבלים יולדת ועוברים תהליך קבוע מסורתי ורפואי נטו, היום יש הבנה שליולדת מגיע לקבל את האפשרות להגשים את חווית הלידה שהיא רוצה בה".

גבר מחזיק ביד של אישה בזמן לידה (אילוסטרציה: Motortion Films, shutterstock)
מה שמנחה את מערך הלידה הוא טובת היולדת | אילוסטרציה: Motortion Films, shutterstock

ללדת עם הבעל או עם כל המשפחה

כשאני שואלת את עובדיה אילו דברים יולדות מקבלות היום כשהן מגיעות ללדת, היא משיבה לי בשאלה "מה לא? התפקיד העיקרי שלנו הוא שהיולדת והתינוק יצאו מחדר הלידה בריאים ושלמים. חוץ מזה היום ישנן אפשרויות שונות ומגוונות", היא מספרת, "יש נשים שבוחרות ללדת על כורסת לידה, בעמידה, עם או בלי אפידורל, ללדת במים או עם אפס הפרדה וכמובן עם או בלי מלווים".

לעומת זאת כשעובדיה מתארת את הלידה כפי שהייתה בעבר, היא מתייחסת לתנוחת הלידה שכולנו מכירים מהסרטים כשרגליה של ההריונית תלויות באוויר, לאחר תהליך קבוע של חתך, הסרת השיער וכמובן חוקן גדול (כליטר מים וסבון לעומת חוקן קטן של 5CC היום) וצום. אפילו אפידורל לא היה בזמנו בסל התרופות, מה שדרש מהיולדת לרכוש אותו בבית המרקחת באופן עצמאי ולהגיע איתו אל הלידה (דבר שבוודאי יישמע לרובנו כמו היסטוריה). מאז עברו הרבה יילודים בתינוקייה והיום אפשר לומר שחלה מהפכה של ממש בגישה של הצוות הרפואי והן של היולדות עצמן.

"מאז שעברנו לחדרי לידה בודדים אנחנו רואים לפעמים גם מקרים בהם כל המשפחה מגיעה ללוות את היולדת", מצטרפת לשיחה אורה צופרין, מיילדת ותיקה ובכירה במחלקה לשעבר וכיום מתאמת ניתוחים קיסריים, "ויחד עם זאת יש גם את אלו שמעדיפות ללדת רק בנוכחות הבעל או האמא. מרתק לראות איך כל אחת בוחרת לה את חווית הלידה שלה. פעם לא הייתה אפשרות כזאת. היום הגענו לאפס הפרדה גם בלידות קיסריות, דבר נפלא שממש לא היה מקובל בעבר".

צלם וארוחת שף אחרי הלידה

לדבריהן של השתיים, היולדות היום מחפשות את הערך המוסף במחלקת היולדות. "אם פעם היה דגש רציני רק מהבחינה הרפואית, היום זה ברור מאליו שהצוות הרפואי הוא הכי מקצועי שיש ויעשה את המאמצים להיות הכי טוב שהוא יכול להיות כדי שהאם והתינוק יצאו בריאים. בגלל זה יולדות מתעניינות יותר בחוויית האשפוז והמלונאות שמסביב. היולדת היא זו שמחליטה", מסבירה סופרין.

תינוק בזרועות אמו רגעים לאחר הלידה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
"בסופו של דבר לידה היא אירוע מעצים" | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

בין היתרונות שניתן למצוא רק במחלקת היולדות של המרכז הרפואי "שמיר" (לשעבר אסף הרופא), תוכלו למצוא בין היתר מנת שף מושקעת אחרי לידה אותה היולדת בוחרת מתוך תפריט עשיר ומגוון, בגד יציאה מבית החולים עבור הרך הנולד לבחירתה של היולדת, צלם מקצועי שמגיע למחלקה ומעניק תיעוד לרגעים המרגשים והראשונים של האמא והתינוק ואפילו מערכת שמע מעולה בחדרי הלידה המאפשרת ליולדת לבחור את הפלייליסט שהיא רוצה ללדת לצליליו. "גם לי כמיילדת זה כיף להיכנס לחדר לידה שיש בו מוזיקה, כיף לראות שהיולדת שולטת באנרגיה בחדר ובוחרת מה שעושה לה טוב".

בניגוד לנהלי הצום במהלך הלידה שהיו מקובלים בעבר, היום היולדת יכולה גם לאכול ולשתות במהלך הלידה וכן ליהנות משיטות שונות ומתקדמות לסיוע בהפחתת הכאב כמו סרטי VR (מציאות מדומה) מיוחדים שמאפשרים לשהות במרחב דמיוני ומרגיע, שימוש בשמנים ארומטיים מיוחדים המסייעים בהרגעה ובהפחתת כאב, שימוש בגז צחוק בשילוב חמצן עם השפעה מאלחשת ואפילו תהליכי "דמיון מודרך" שהמיילדות מעבירות את היולדת על מנת להגיע למקום נינוח ונעים.

"כפמיניסטית אני מאוד מרוצה מהחופש"

"בסופו של דבר לידה במהותה היא אירוע מעצים", מסכמת עובדיה, "גם כשאני ילדתי לפני כמעט ארבעים שנים זה היה מעצים ומרגש. זו אחת מהחוויות הנשיות הכי מרגשות ומדהימות שיש. מה שכן, היום יש הרבה יותר דגשים על החשיבות של כל המערך מסביב לחוויית. החבר'ה הצעירים של היום דורשים את זה בצדק, וזה מוביל למהפך רציני שבא לטובת כולם! הוא מאפשר לקבל את הכל על רצף האפשרויות. אין נכון או לא נכון".

"כפמיניסטית אני מאוד מרוצה מהחופש והזכות של היולדות היום לקבל החלטות", מוסיפה סופרין. "לדעתי זה קשור גם לעובדה שהיום יש יותר ויותר רופאות נשים, מה שעשה רק טוב לעולם הזה והכניס לו אווירה אחרת".

"נכון מאוד", מצטרפת עובדיה, "זה מהפך יוצא מן הכלל גם מבחינת הצוות וגם מבחינת המשפחות עצמן. כל דור לוקח את זה אחרת, אבל לא משנה מה - אין על חווית הלידה בעולם כולו".