גבר מחבק בטן הריונית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ואין ספק שיובילו לעוד הרבה התחלות חדשות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
שנה חדשה לא מביאה איתה רק דגמים חדשים של עגלות או גאדג'טים שחוסכים לכם זמן בהחלפת חיתול. סוף שנה הוא זמן מצויין להביט על הפיתוחים המדעיים שנחשפו השנה, המבטיחים להפוך את ההריונות שלנו אולי לקצת פחות ספונטניים, אבל הרבה יותר מטופלים ובריאים.

מחיסון נגד הפלות ועד טבעת סיליקון למניעת לידה מוקדמת, מבדיקת דם שתגלה לך אם הלידה באמת התחילה ועד סכין מיוחד ששומר על התינוק בזמן שאת עוברת קיסרי – הנה כל מה שקרה בעולם המדע והרפואה בשנה החולפת:


1. השתלת שחלות
אחרי שהקפאת ביציות הפכה ממדע בדיוני לשיטה מקובלת למדי, מגיע השלב הבא: השתלת שחלות. מכיוון שמספר הביציות שאפשר להקפיא מוגבל, הרעיון הוא להשתיל שחלה צעירה (שנתרמה ע"י קרובת משפחה או נלקחה מהאישה בצעירותה והוקפאה), כדי להבטיח אספקה של מלאי ביציות טריות. הרופאים חלוקים (בעיקר בגלל ההשלכות של הריון בגיל מבוגר), אבל אי אפשר להתעלם מההישג – בעולם מסתובבים כבר כמה תינוקות שנולדו משחלות מושתלות, ויש להניח שהטיפול יהפוך לפופולרי יותר ויותר בשנים הקרובות.

2. חיסון נגד הפלה
למרות שהשקעת לא מעט מאמץ בסינון ובבחירת האב העתידי לילדייך, לפעמים הגוף שלך חושב אחרת, ומזהה את התינוק המשותף שלכם כפולש זר. חיסון פשוט שפותח ונחשף השנה עשוי לסייע במניעת הפלות על רקע דחייה של החומר הגנטי של הגבר, ו"ללמד" את מערכת החיסון של האישה להיות יותר סבלנית כלפיו בהריונות הבאים. סוג של ייעוץ נישואים בזריקה.

קייט מידלטון בהריון
הי, שמעת שמצאו את הסיבה הגורמת לבחילות ההריון?

3. טבעת סיליקון למניעת לידה מוקדמת
יש לו שימושים מוצלחים יותר (כמו תרוודים שלא שורטים מחבתות) ופחות (כמו כתפיות בלתי נראות שכולם רואים) – אבל יכול להיות שבקרוב מאוד הסיליקון ישמש גם להצלת חיים של עוברים. טבעת סיליקון חדשנית, שפותחה בספרד, משמשת כמעין פקק לצוואר הרחם ומונעת לידה מוקדמת אצל נשים שהצוואר שלהן חלש במיוחד.

4. תרופה לבחילות
אם תשאלו הריונית מה היא מעדיפה, שבץ או עוד חיבוק עם האסלה, בכלל לא בטוח שכולן תבחרנה באופציה ב'. הקאות חמורות יכולות להוציא את החשק לחיות, אבל אולי יש פתרון בדרך. חוקר חרוץ החליט לירות לכל הכיוונים, ומצא שתרופה לטיפול בהתקפים אפילפטיים יכולה לעזור לבחילות קשות. התרופה טרם קיבלה את האישורים הנדרשים, אבל בהחלט נטתנת פתח לתקווה עבור המקיאניות שבחבורה. אולי עד ההריון הבא.

5. המכשיר שגיד לך כמה התינוק ינק

אין תמונה
סוף סוף: המכשיר שישים קץ לתהיות כמה התינוק באמת ינק
כל מניקה מכירה את חוסר האונים הזה – חוסר היכולת לדעת בוודאות שהתינוק אכל מספיק. מכשיר ישראלי חדש ישים קץ לבעיה, וימדוד בדיוק של מיליליטרים כמה התינוק יונק בכל האכלה? נשמע דמיוני? ממש לא. ההפצה צפויה להתחיל ממש בקרוב, ולהציל מי-יודע-כמה הנקות שלאמהות ספקניות.

6. בדיקת דם שמגלה אם הלידה באמת החלה
לידה מוקדמת זה אף פעם לא תענוג גדול, אבל מאז שנכנסה לשימוש זריקת הצלסטון, שמבשילה את ריאות העובר, התוצאות של הלידות הללו השתפרו משמעותית. הבעיה היא לתזמן נכון את מועד מתן הזריקה, מכיוון שהיא אפקטיבית רק לזמן קצוב, ולא ניתן לתת לאישה מספר מנות בלתי מוגבל. מחקר שנערך בשבדיה הצליח לגלות חלבון מסויים שנוכחותו מנבאת לידה קרובה – ולפתור, לפחות חלקית, את ההתלבטות למי מהנשים לתת את הצלסטון ומתי.

7. סכין מיוחד ששומר על התינוק בזמן ניתוח קיסרי
הייתם  מקרבים מספריים לתינוק בן יומו? וקפה רותח? בהנחה שהתשובה שלילית, המחשבה על סכין שחותך מילימטרים מהפנים של העובר  מופרכת ומטרידה. למרבה הצער, לפעמים לא רק לאמא נשארת צלקת מהניתוח הקיסרי, וגם התינוק נחתך בזמן המנתח פותח את הרחם. הסכין החדש הזה, שמוגן בלהב משני מפלסטיק, מבטיח למנוע את התופעה, ולשמור על התינוקות הקיסריים שלמים.  

בייבי בלום אינקובטור העתיד (צילום: צילום מסך daily mail)
העתיד כבר כאן. אינקובטור החלומות בייבי בלום | צילום: צילום מסך daily mail

8. אינקובטור החלומות
זו אמנם נשמעת כמו קלישאה מארץ התחסדויות, אבל אחרי ניתוח קיסרי, משכך הכאבים הטוב ביותר הוא התינוק. בשביל ההנקה, בשביל הבונדינג וסתם כדי להתגבר על הטראומה – רוב הנשים יפיקו תועלת עצומה משהייה לצד התינוק אחרי שיתעוררו מהניתוח. מכיוון שהליכה היא עניין מאתגר למדי בשלב הזה, פותח אינקובטור נייד, שמתלבש על מיטת האם – ואפילו שולח צילומים של הרך הנולד לסמארטפונים שמספריהם הוגדרו מראש.

9. נמצאה הסיבה לבחילות בהריון
הריון זו לא מחלה? ספרו את זה לעכברי המעבדה האומללים, שפיתחו הפרעות מטאבוליות שונות כשהוכנסו למעיים שלהם דגימות של חיידקי מעיים מנשים הרות. החוקרים הגיעו למסקנה שהאישה והחיידקים שבמעיה מקיימים "סוג של אבולוציה משותפת" לאורך ההריון, כדי לעמוד בשינויים ההורמונליים ולספק לעובר את כל צרכיו – גם אם במחיר של רגישות מוגברת שלמערכת העיכול האמהית במהלך ההריון.

10. גם לגברים יש שעון ביולוגי
אם את בת 30 ומעלה וטרם הספקת להעמיד את שלושת הצאצאים שמחייב החוק הישראלי הבלתי כתוב, ודאי כבר יצא לך לשמוע את המשפט המחמיא: "את לא נעשית צעירה יותר". כולם כל ילד יודע לדקלם שאחרי גיל 30 יש ירידה מסויימת בפוריות האישה, ושאחרי גיל 35 מדובר במפולת בלתי מרוסנת, איכות הביציות יורדת בהתמדה וגם אם תצליחי להרות, הסיכויים שהילד יהיה בריא נמוכים במיוחד. המחקר העצום הזה, שפורסם בכתב העת הנחשב NATURE, אמנם לא סותר את ההנחה הזו, אבל לפחות מעביר חלק מהלחץ לגברים – לפי החוקרים, החל מגיל 40 ישנה ירידה דרסטית באיכות הזרע, וכי 97% מהמוטציות הגנטיות הגורמות לסכיזופרניה ולאוטיזם מקורן בזרע פגום של אב מבוגר, ללא תלות בגילה של האם.

>> אל תישארו מאחור: כל החדשות והמחקרים באתר 9 חודשים