אמא מניקה תינוק קטן (צילום: Thinkstock)
הנקה תפחית השלכות סוכרת ההריון | צילום: Thinkstock

סוכרת הריון היא אחת המכות הפחות נעימות בהריון. לא די שאת צריכה לחיות על תפריט בריא, כמעט נטול סוכר, גם הסיכוי לקיסרי עולה פלאים ולאחרונה מתפרסמים יותר ויותר מחקרים שמצביעים על כך שילדים לאמהות שלקו בסוכרת הריונית עתידים להיות שמנים בילדותם ובבגרותם.

עתה קובע מחקר חדש, כי יש פתרון: חוקרים טוענים כי הנקה יכולה למזער את הסיכוי להשמנה בקרב תינוקות שאמותיהם סבלו מסוכרת בההלך ההריון.

"תינוקות לאמהות שלקו בסוכרת הריון וינקו - שמנו פחות"

חוקרים בפקולטה לבריאות הציבור של אוניברסיטת קולורדו עקבו אחרי 94 ילדים לאמהות שלקו בסוכרת הריון, ו-399 ילדים לאמהות שלא לקו בסוכרת, מלידתם ועד גיל 13. בהתבססם על מחקרים קודמים, שהוכיחו בבירור כי לסוכרת אמהית הייתה השפעה על משקלו העתידי של הילד, רצו החוקרים לבדוק האם להנקה תהיה השפעה מיטיבה על הסיכון של ילד לאם סוכרתית להפוך לשמן. החוקרים עקבו אחר ה-BMI  של הילדים, כדי לקבוע מי מהם סובל מעודף משקל ובאיזו רמה.

משקלול הנתונים, גילו החוקרים כי תינוקות לאמהות סוכרתיות, שינקו במשך שישה חודשים לפחות לאחר הלידה, עלו פחות במשקל מתינוקות לסוכרתיות שינקו פחות מחצי שנה, או לא ינקו כלל. דפוס העלייה במשקל של היונקים היה איטי יותר, ובתום המחקר, כשהגיעו לגיל 13, היו התינוקות שלא ינקו כבדים יותר ב-1.7 נקודות BMI  בהשוואה לחבריהם.

"זו תמיכה נוספת לחשיבות הציבורית בעידוד הנקה, שכעת מתגלה כי היא גם מפחיתה את הסיכון של ילדים ללקות בהשמנה", אמרה תסה כרום, מעורכות המחקר. "לאור הממצאים, ראוי שנשים שלקו בסוכרת הריון יקבלו ליווי צמוד אפילו יותר מנשים רגילות לאחר הלידה, מכיוון שילדיהן נמצאים בסיכון מיוחד, שנתן להפחיתו משמעותית אך ורק בעזרת הנקה".

"בחלב אם יש אינסולין המסייע לפרק את הסוכר"

"תינוק לאם סוכרתית סופג דרך השליה הורמונים 'מקולקלים' ובלתי מאוזנים של האם, ונמצא בסיכון גבוה יותר להיות ילד ומבוגר שמן ואף ללקות בסוכרת בעצמו, גם אין תורשה גנטית של המחלה", מסבירה טובה קראוזה, דיאטנית קלינית המתמחה בנשים בהריון ואחרי לידה.

לדברי קראוזה, היניקה 'מתקנת' את האיזון ההורמונלי. הסיכון של היונקים להשמין פוחת הן בשל מרכיביו הייחודיים של חלב האם, והן בשל העובדה שתינוקות יונקים פשוט אוכלים פחות מתינוקות שניזונים מפורמולה. "היונק שולט על כמה הוא רוצה לינוק, ולא מואכל עד שהוא מסיים את הבקבוק", היא אומרת.

"בנוסף, ככל הנראה יש בחלב אם גם מרכיבים שמשפיעים על תחושת השובע, שלא נמצאים בתמ"ל. לכן, תינוקות יונקים מציגים דפוס גדילה שונה מזה של תינוקות שמואכלים בפורמולה, שכולל גדילה מואצת בשלושת החודשים הראשונים ועלייה מתונה יותר בהמשך, מה שמסייע להם לשמור על משקל גוף תקין לכשיגדלו".

קראוזה מוסיפה כי "חלב אם הוא רקמה חיה, שעדיין לא פוענחו כל מרכיביה. ידוע שיש בו אינסולין, שכמובן משפיע על יכולת הגוף לפרק סוכרים, ובשנים האחרונות יש מחשבה אפילו להוסיף אותו לתמ"ל, כדי לנסות להשיג השפעה דומה. עם זאת, ייקח זמן עד שהמדע יפענח בדיוק את כל החומרים שפועלים בחלב אם ואת ההשפעות והפעולה ההדדית שלהם".

לכל החדשות והמחקרים במדור