אמא מניקה תינוק קטן (צילום: Thinkstock)
אני יודעת כמה אכלת בקיץ האחרון | צילום: Thinkstock

כולם מדברים על יתרונות ההנקה: הרכיבים החיסוניים, מניעת דלקות אזניים, מניעת השמנה בעתיד וכמובן: הקשר הרגשי שאין לו תחליף. אבל להנקה, בניגוד לבקבוק, יש חיסרון אחד, מרכזי וטורף דעת: לעולם אי אפשר לדעת כמה התינוק אכל באמת.

אין מניקה שלא שמעה משפטים כמו "החלב שלך לא מספיק לו", "הוא בוכה כי הוא רעב", "תני לו קצת בקבוק" או "את בטוחה שהוא שבע?"  feedback, מכשיר חדש, פרי פיתוח ישראלי, נועד לתת מענה מדעי ומדויק לכל התהיות האלה ולמדוד בדיוק כמה התינוק שלך ינק – ממש כאילו הציצי שלך היה בקבוק שקוף.

"ברוב המקרים חוסר הוודאות מוביל להפסקת ההנקה"

"הסיבה המרכזית לכך שנשים מפסיקות להניק הוא חוסר הוודאות האם התינוק שלהן מקבל מספיק חלב", אומר קובי פולגר, מנכ"ל חברת VASA  שפיתחה את המכשיר. "אם בשבוע הראשון אחרי הלידה 90% מהנשים מניקות, בשבוע השני השיעור צונח בנפילה חדה ל-50%, ורוב הנושרות פשוט משוכנעות שאין להן די חלב לספק את צרכי התינוק"

המכשיר מיועד בדיוק לאותן אמהות, ובאופן חד משמעי – יכול להציל הנקה, שאחרת הייתה נפסקת בגלל הספקות הללו. "אנחנו לא חושבים שזה אביזר חובה שנחוץ לכל אמא, אבל אמהות שקצת מתקשות עם ההנקה בהתחלה, או שיש להן ספקות לגבי מענה לצרכי התינוק, ואמהות לפגים, יכולות למצוא אותו שימושי להפליא עבורן", הוא מוסיף.

מכשיר הפידבק למדידת כמות חלב האם
מדידת כמות החלב המדויקת שהתינוק יונק. הדמייה: 3dvision

מדידת כמות חלב האם
יאפשר מעקב אחרי דפוסי האכילה והגדילה של התינוק. הדמייה: 3dvision

המדידה של כמות החלב מתבצעת דרך פטמת סיליקון, בדיוק כמו זו שמשמשת אמהות עם סדקים או פצעים בפטמה. מפתח המכשיר, מהנדס הכימיה יואב סלע, מיקם בתעלת מעבר החלב חיישנים מיוחדים המזהים את כמות הזרימה, בדיוק של עד 3%. תחילת השיווק צפויה לינואר הקרוב.

"המכשיר שומר נתונים על 250 ההנקות האחרונות, מותאם למדידת הנקה של תאומים ואפילו מזכיר מאיזה שד הנקת לאחרונה", אומר פולגר. "כל הנתונים מסתנכרנים למחשב, ואפשר להריץ עליהם ניתוחים סטטיסטיים. זה חשוב במיוחד לפגים, שגם אחרי שהם משתחררים מהפגייה צריכים להיות במעקב אכילה, שכוללים ביקור של 24 שעות במרפאה. המכשיר שלנו יכול לחסוך את העניין הזה, ולשלוח את הנתונים לרופא במייל. כבר עכשיו אנחנו עובדים, בשיתוף ארגונים עולמיים לעידוד הנקה, על יצירת מסד נתונים עולמי שיתבסס על המערכת שלנו, וייצור סטטיסטיקות של הנקה בגילאים ובמקומות שונים בעולם".

בעתיד: השכרת המכשיר לכל דורשת

המערכת מעוררת עניין עולמי, ותופץ במדינות רבות בעולם. "בתערוכה האחרונה שהיינו בה, בגרמניה, פנו אלינו חברות מכל העולם. לא פחות משאנחנו תומכי הנקה, אנחנו ציונים, ולכן סירבנו להצעות להקים מפעלים בחו"ל, והחלטנו שהייצור כולו ייעשה בישראל, בקו ייצור שאנחנו מקימים בטבריה. בשלב הראשון נשווק בחנויות של מוצרי תינוקות, ואולי גם בפארמים. בעתיד הרחוק אנחנו מתכוונים גם להשכיר מכשירים, כמו שמקובל במשאבות חלב".

אין תמונה
מכשיר ה-FeedBack בפעולה

ואם כבר מדברים על משאבות הנקה, ב-VASA  כבר עובדים על הפיתוח הבא: משאבת הנקה שתתוכנת לפי דפוסי היניקה של התינוק הפרטי של האם, כפי שיתועדו על ידי מערכת feedback. "אנחנו הרי יודעים שילד בן שנה לא יונק כמו תינוק בן שבוע, וגם בין ילדים בני אותו גיל לא יונקים באותה כמות ובאותו קצב. כאשר מתאימים את המשאבה לאופן שבו התינוק יונק, אפשר למנוע גודש בעקבות ייצור יתר (אם המשאבה שואבת יותר ממה שהתינוק צריך) או שינוי בהרכב החלב, ופעולת השאיבה תהיה הכי יעילה שיש".

 פרטים נוספים אודות המוצר ומועד יציאתו לשוק ניתן למצוא בדף הפייסבוק

 

>> ואיך תדעי אם אכן יש לך מספיק חלב?