עוד בהריון, המשקל הוא אישיו שלא מפסיק להעסיק אותך. אבל מעבר למשקל שלך, את מוטרדת יותר מהמשקל של התינוק שלך. הרופאים מנסים להעריך את המשקל באולטראסאונד, מיילדות מנוסות יודעות להעריך את משקלו לפי מישוש של הבטן וכולם מנסים להכניס את התוצאות לגרפים שילמדו על ההתפתחות התקינה של התינוק.

תינוק על משקל רגע אחרי לידה (צילום: zoran mircetic, Istock)
החוקרים: המשקל שנקבע אחרי הלידה אינו משקף את המשקל האמיתי | צילום: zoran mircetic, Istock

כמות הנוזלים שמקבלת האם בלידה משפיעה על משקל התינוק

בימים הראשונים אחרי הלידה, כולם עוקבים בדריכות אחרי המשקל של התינוק: האם יצליח להחזיר את המשקל תוך שבועיים או לא? אולם מחקר חדש טוען, שמשקל היעד, כלומר המשקל שבו נולד התינוק בפועל, הוא ממש לא המשקל האמיתי שלו.

קבוצת חוקרים מבית הספר לסיעוד באוניברסיטת אוטווה שבקנדה, בדקו עד כמה משפיעה כמות הנוזלים שהאם מקבלת באינפוזיה במהלך הלידה על משקלו של התינוק, וליתר דיוק: על שיעור המשקל שיאבד בימים הראשונים לאחר הלידה.

"מיילדות, רופאים ויועצות הנקה תוהים כבר שנים מדוע תינוקות מסויימים יורדים הרבה יותר מאחרים במשקל", אמרה פרופ' ג'וי נואל-וייס, מעורכות המחקר. עד עתה, הסברה הרווחת הייתה כי התינוקות פשוט לא מקבלים מספיק חלב בהנקה. לאמהות לתינוקות שאיבדו משקל רב הוצע להוסיף לתזונתם בקבוקי פורמולה, אשר עלולים לפגוע בהנקה עקב הקטנת הביקוש לחלב אם ויצירת בלבול פטמות (העדפה של הבקבוק על פני פטמת האם).

כעת מגלה המחקר, כי ייתכן שהתינוקות פשוט נולדים כבדים מכפי שהם באמת, כתוצאה מהנוזלים שמקבלת האם בלידה. כאשר הם מסלקים את עודפי המים דרך השתן, נרשמת ירידה דרסטית במשקלם, שאינה משקפת את המציאות.

המשקל האמיתי: רק כיממה לאחר הלידה

החוקרים מציעים להתייחס למשקלו של התינוק 24 שעות אחרי הלידה כאל המשקל האמיתי שלו, אליו יש לשאוף שבועיים אחרי הילדה, כשהתינוק אמור להחזיר לעצמו את הגרמים שירדו. בשלב זה הוא כבר הספיק להשתין את כל הנוזלים שספג והשקילה תוכל לשקף את משקלו באופן יותר מדויק. זאת ועוד, כדאי להתייחס לשקילה לאחר יממה כמייצגת את משקל התינוק בשביל לא ליצור דה-מורליזציה בקרב המניקות, או לפגוע בהנקה שלהן באמצעות מתן פורמולה שלא לצורך.

"ככל שהלידה מתארכת, האם מקבלת יותר נוזלים", אומר ד"ר שרון מסלוביץ, מנהל מיון נשים ויולדות ורופא בכיר ביחידה להריון בסיכון בבית החולים איכילוב. "אנחנו מקפידים לתת עירוי מחשש להתייבשות, כי לא כל הנשים מצליחות או רוצות לשתות בלידה. מעבר לכך, שמירה על וריד פתוח יכול לעזור מאוד במקרה שיש דימום כבד או צורך בקיסרי חירום, או כאשר יש מצוקת עובר וצריך לתת לאישה תרופה שתחליש את ההתכווצויות ברחם".

לדברי ד"ר מסלוביץ מדובר אמנם ברעיון מעניין, אולם הוא מסופק באשר לשינוי הפרגמטי שיש בכוחו של המחקר להציע. "האחוזים שבהם מדובר לא מספיק גבוהים כדי ליצור שינוי משמעותי", הוא מסביר. "זה רעיון נחמד, אבל יש צורך במתודולוגיה חזקה בהרבה ממה שהחוקרים הקנדיים מציעים".

>> כמה שעות תינוק צריך לישון?