כבר כשהייתה בהריון שמעה שרון גלילי, תושבת פתח תקווה, על נפלאות בנק הדם הטבורי. גלילי הוקסמה מהרעיון והחליטה להפקיד בבנק הדם, במיטב כספה, את מנות הדם של התינוק החדש. "אני רק רוצה לשמור על הילדים שלי. זה הדבר הכי יקר והכי טוב שאעשה בחיים שלי", היא מסבירה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גלילי הפקידה את הדם הטבורי של ילדה לאחר הלידה בבנק "ביוקורד", אלא שלאחר מכן החלו לצוץ בעיות עם פוליסת הביטוח. כמו גלילי, גילו אלפי משפחות שהדם הטבורי שהפקידו בבנק נמצא בסכנה. תחקיר התכנית "כלבוטק" גילה כי מנות הדם, שסגולותיו הרפואיות ייחודיות, נשמרו בתנאים לא תנאים במחסן בראשון לציון.

מהתחקיר עלה כי מנות הדם לא טופלו כהלכה וישנה סכנה כי לא יוכלו להשתמש בהן בעתיד. עכשיו ההורים המודאגים מנסים להציל משהו ממנות הדם היקרות אחרי שמשרד הבריאות הורה על סגירת המחסן של "ביוקורד". בשלב זה מקווים ההורים כי משרד הבריאות יסייע להם להשיג את מנות הדם לפני שיהיה מאוחר מדי.

יכול לסייע בטיפול במחלות חשוכות מרפא

דם חבל הטבור נחשב בעולם הרפואה כאוצר של ממש מאחר והוא מהווה מקור לתאי גזע המסוגלים לסייע בטיפול במחלות חשוכות מרפא. דנה אבישר, אמה של רלי, הבחינה בליקויים בתפקוד המוטורי של בתה. "בגיל שנה וחצי, התחלנו להבחין שרלי לא פותחת את יד ימין וזוחלת עם חצי גוף ימין", מספרת אבישר, שהחליטה לשמור את הדם הטבורי של בתה בעת שנולדה.

סגולות ייחודיות. דם טבורי (צילום: חדשות 2)
סגולות ייחודיות. דם טבורי | צילום: חדשות 2

"שמענו על ניסוי קליני שנערך בארצות הברית בתחום השתלת דם טבורי לילדים עם שיתוק מוחין", סיפר אבישר, "אחרי חודש ושבוע במהלך הניסוי הליקויים המוטוריים של רלי כמעט ונעלמו - היה מדובר בשיפור מטאורי במצב. אם הייתי יודעת שיש דרך לפתור את הבעיה ולא הייתי שומרת את הדם הטבורי הייתי אוכלת את עצמי", הוסיפה.

במשרד הבריאות אומרים בתגובה על סגירת הבנק: "התקנות בנושא רישוי בנקי דם טבורי נכנסו לתוקף רק לפני מספר חודשים, לפני כן לא הייתה בידינו סמכות חוקית לפעול נגד הבנקים. חברת "ביוקורד" הונחתה להעביר את כל המנות שבידיה לגורם מתאים שישמר אותן בתנאים נאותים".

מחברת ביוקורד נמסר: "אנו מחפשים דרכים חלופיות להמשך שימור המנות ומעדכנים את הלקוחות באופציות העומדות בפניהם".