הנקה זה מרזה – ועכשיו זה גם מדעי. מחקר חדש מגלה כי נשים שהניקו שישה חודשים ומעלה לא רק חזרו מהר יותר למשקלן מלפני ההריון – אלא גם שמרו על המשקל הנמוך לאורך שנים ארוכות, והפחיתו את סיכוייהן לסבול מהשמנת יתר עד 30 שנים אחרי הלידה.
כל יום הנקה שורף 500 קלוריות
חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה ערכו מחקר, שהקיף 740,000 אלף נשים. לפי הממצאים, כל שישה חודשי הנקה קיזזו ממשקלה של האישה 906 גרם בממוצע – תלוי בגובהה ובמשקלה לפני ההריון. למרות שלא מדובר בירידה ניכרת במשקל, החוקרים טוענים כי אפילו ירידה מינימלית כזו מפחיתה את הסיכון לסבול מסרטן, מחלות לב ותופעות בריאותיות אחרות הקשורות בהשמנה.
המחקר נערך על רקע חששות גוברים של גינקולוגים ומיילדות באשר לאפקט של הריונות על השמנת יתר. לפי נתונים שנאספים ברחבי העולם המערבי, יותר ויותר נשים מדי שנה "חוצות את הקווים" ומגיעות ל-BMI (יחס גובה ומשקל) שמגדיר אותן כסובלות מהשמנת יתר קיצונית. אצל רבות מהן, הטריגר לכך הוא משקל עודף שנוסף בהריון ולא הושל לאחריו. כאשר האישה נכנסת להריונות נוספים, המצב מחמיר, והקילוגרמים העודפים נערמים כאבן שאין לה הופכין.
קצת מספרים: החוקרים חישבו ומצאו כי כל יום של הנקה שורף כ-500 קלוריות בממוצע, ועבור כל שישה חודשים של הנקה תאבד האישה 1% ממדד ה-BMI שלה. כך, אישה ממוצעת, שגובהה 1.67 ומשקלה 70 ק"ג (אחרי הלידה) תהיה בעלת BMI של 25, שכבר מוגדר כעודף משקל.
אם היא תניק למשך שישה חודשים לפחות, היא תאבד אחוז מה-BMI, שיעמוד על 24.75 – לא מספיק טוב לשער של ספורטס אילוסטרייטד, אבל לדברי הרופאים, בהחלט מוציא את האישה מטווח הסכנה של מחלות שונות הקשורות בהשמנת יתר.
"ההורמונים המפורשים בהנקה מסייעים לירידה במשקל"
"אנחנו יודעים כבר שנים שהנקה היא אידאלית לתינוק", אומרת ד"ר קירסטי בוברו, שהובילה את המחקר. "עכשיו אנחנו מגלים למעשה יתרון נוסף, לאמא, ובעצם מוכיחים שהנקה מסייעת לה לשמור על המשקל גם כשלילדים שלה כבר יש ילדים משלהם".
"במהלך ההריון עולים בממוצע 12 קילו, שבהם נכללים גם העובר, נפח הדם שעולה, מי השפיר ונוזלים שנצברים", אומרת ד"ר גילה רוזן, מנהלת מחלקת תזונה קלינית במרכז הרפואי רמב"ם. "בנוסף, הגוף צובר 3-4 קילו של שומן, שנועדו לסייע לאישה ולשמש כרזרבות בתקופת ההנקה. אם היא מניקה, היא מאבדת כמה מאות קלוריות ביום, ולאט לאט הרזרבות הללו נגמרות. בנוסף, ההורמונים שמופרשים בהנקה מסייעים לרחם להתכווץ, כך שלתפיסה לפיה הנקה מרזה בהחלט יש ביסוס במציאות".
ד"ר רוזן מסבירה, כי מחקרים מעין אלה עושים שירות טוב לנשים, ונותנים להן עוד מוטיבציה להניק, אבל עם זאת, למרות חשיבות ההנקה ויתרונותיה, זה לא הכל. "הנקה זה טוב, בריא וחשוב, אבל אסור להשתמש במחקרים כאלו כדי להפעיל לחץ על נשים או לזלזל ולהשפיל את מי שבוחרת אחרת", היא אומרת. "עניין משמעותי נוסף הוא הצפי הבלתי הגיוני מנשים, מניקות ולא מניקות כאחד, לרזות מיד אחרי שילדו ו'לחזור לעצמן'. ירידה במשקל היא תהליך הדרגתי, ולא כולנו דוגמניות שיכולות להיראות אחרי הלידה בדיוק כמו שנראינו לפניה".
ולמה עוד כדאי להניק? 5 דברים שאפשר לעשות רק עם חלב אם
היכנסו עכשיו לכל החדשות והמחקרים באתר 9 חודשים