בשביל רוב הנשים, ההריון הוא תקופה די מורכבת באשר ליחסיהן עם גופן: העלייה במשקל שקשה לשלוט בה, בשילוב המעמסה המנטלית וההורמונלית, גורמים לא פעם לטלטלה קשה. עבור נשים שסובלות מהפרעות אכילה, תקופת ההריון קשה הרבה יותר – אבל יש מי שמשתמשת בה כמקפצה לריפוי, ונחלצת בעזרת ההריון משנים של אנורקסיה.

החלימה מאנורקסיה בזכות ההריון (צילום: צילום מסך מאתר Mail Online)
"הבנתי שעל מנת להפוך לאמא אהיה חייבת להבריא". קתרין תומסון לפני ואחרי | צילום: צילום מסך מאתר Mail Online

"הבנתי שאצטרך להתחיל לאכול על מנת להיכנס להריון"

קת'רין תומסון, בריטית בת 27, סבלה מאנורקסיה במשך שבע שנים. כמו אנורקסיות רבות, גם אצלה הכל התחיל מדיאטה רגילה לחלוטין, שיצאה מכלל שליטה. "גיליתי שמאוד קל לי לרדת במשקל, והרגשתי מצוין, כי זה היה אלמנט בחיים שלי שיכולתי לשלוט בו", היא מספרת.

ביולי 2010 אושפזה קת'רין, אחרי שהורידה כמעט 32 ק"ג ממשקלה ההתחלתי. הבגדים הקטנים ביותר שהיו לה, במידה 34, פשוט צנחו ממנה, אבל רק בזמן האשפוז הייתה לה הארה. "לא הייתה לי וסת נורמלית שנים לפני האשפוז", סיפרה קת'רין, "אבל רק בבית החולים חשבתי על זה לעומק, על מה אני רוצה בחיים, והבנתי שאני רוצה להיות אמא, להקים משפחה עם בן הזוג שלי. זה היה מה שמשך אותי החוצה מהאנורקסיה, פשוט התחלתי לאכול כדי שאוכל להיכנס להריון".

באוקטובר האחרון, קצת יותר משנה אחרי שהחלה את תהליך ההחלמה, קת'רין נכנסה להריון. "אין לי מילים לתאר כמה היינו מאושרים לשמוע שהצלחנו, שהגוף שלי יכול להרות למרות הכל", היא משחזרת. עם זאת, היא מבינה שההחלמה שלה לא מוחלטת, ואומרת: "לא נרפאתי לגמרי. אני עדיין צריכה להיאבק בדחפים שלי לא לאכול ובקולות שאומרים לי לרזות. אבל עכשיו זה שונה מבעבר, כי אני יודעת שאני חייבת לאכול בשביל התינוק".

"קשה מאד עד לתקן את נזקי האנורקסיה"

מצום של ימים שלמים, עברה קת'רין לשלוש ארוחות מלאות ביום, ופינוקים קטנים מדי פעם. "אחרי בדיקות אני חוגגת עם איזה ממתק. זה לא בא לי בקלות, אבל אני נחושה להיאבק בבעיות שיש לי עם אוכל, ולהצליח".

"אצל הרבה נשים עם הפרעות אכילה, עניין הפוריות והלידה הוא אסימון חשוב שנופל, ורק כשנשים מגיעות לשלב של תכנון המשפחה הן מבינות עד כמה חמור הנזק שהן מסבות לעצמן", אומרת שני תשובה, נטורופתית פרקטית, מומחית בתזונת תינוקות וילדים.

"למרבה הצער, לעתים המערכת ההורמונלית משתבשת כל כך עד שלא ניתן להרות, וגם אם אפשר לתקן את הנזקים, זמן השיקום מאוד תלוי בחומרת הבעיה. בנוסף, אנורקסיה מאופיינת בחסרים תזונתיים אדירים, שיכולים לפגוע בהתפתחות של העובר: בעיקר חומצות שומן שחיוניות להתפתחות של מערכת העצבים, מינרלים וויטמינים. חובה על האישה לוודא שהחוסרים הושלמו לפני שהיא נכנסת להריון, כדי לא להזיק לעצמה ולעובר שלה".

"חשוב לציין שההריון הוא לא תרופת פלא", מדגישה שני. "אחרי הלידה מאוד קל להחליק בחזרה להפרעה, וחשוב להיעזר באנשי מקצוע, שיתמכו בהחלמה וישמרו אותה, ולא יתנו לאישה ליפול שוב".

הכל על תזונה בריאה בתקופת ההריון והלידה