תינוק פג שוכב על הגב ומסתכל (צילום: AndyL, Istock)
הגילוי יסייע בהתאמת הטיפול האידיאלי | צילום: AndyL, Istock
להורים לפגים יש המון דאגות. החשש המתמיד מזיהומים, הדאגה מעיכובים בהתפתחות המוטורית ומחקרים חדשים, שמתפרסמים מדי יום ומבשרים בשורות מלחיצות על סכנות הפגות.
מחקר חדש מנסה לשפוך אור מעודד על המצב, וטוען כי ניתן לחזות את ההתפתחות השכלית העתידית של הפג לפי קצב הגדילה של חלק מסויים במוח – וכך להתאים את הטיפול האידיאלי לקצב ההתפתחות של הפג.

החלק שהתגלה: המפתח לאינטליגנציה

במחקר, שפורסם בגיליון החדש של כתב העת "ניורולוג'י", השתמשו מדענים בריטים בבדיקות אם-אר-איי כדי למפות את מוחם של 82 פגים שנולדו לפני השבוע ה-30 להריון.

המדענים מדדו אזור ספציפי במוחות של הפגים (לדוברי הלטינית: סרברל קורטקס), שמכסה את מה שמכונה "החומר האפור": רקמת מוח שאחראית על הזיכרון, יכולת הריכוז ועל כישורי שפה ודיבור.
הנפח של אותה קליפה – ולא רק גודל המוח הכולל – התגלה כ"מפתח לאינטליגנציה", וכמנבא כישורים קוגניטיביים והצלחה בלימודים.

החוקרים צילמו את המוח של הפגים במהלך השבועות שבהם היו אמורים להיות עדיין ברחם, ובגיל שנתיים. כשהגיעו לגיל 6, עברו הילדים מבחני אינטליגנציה מותאמים לגילם, ומבחני התפתחות שפתיים.

מניתוח התוצאות שהשיגו הילדים, בהשוואה לצילומי האם-אר-איי שלהם, גילו החוקרים כי הילדים שהשיגו את הציונים הטובים ביותר במבדקים היו אלה שקליפת הקורטקס שלהם גדלה יותר מזו של חבריהם.

במילים אחרות: ככל שהקליפה גדלה יותר עד גיל שנתיים, הילדים היו חכמים יותר.

"התקופה שבין הלידה המוקדמת לתאריך הלידה שבו אמור היה התינוק להיוולד היא קריטית, ויש לה השפעות לכל אורך חייו של הפג", אומר ד"ר דייויד אדוארדס, מומחה לרפואת פגים ולהתפתחות המוח. "אפילו הבדל של 5% בגדילה של הקליפה לעומת פגים אחרים בני גילו של הנבדק ניבאה ירידה משמעותית במבדקי האינטליגנציה שערכנו לילדים כשהגיעו לגיל 6".

"יסייע הבהתאמת טיפול שיוביל להדבקת הפערים"

"התוצאות מאשרות שההתפתחות הראשונית של המוח, ממש בשבועות הראשונים לחיים, היא שקובעת את נקודת המוצא להישגים שלנו בהמשך החיים", אומרת ג'ודי ברנבאום, ראש התכנית למעקב התפתחותי בבית החולים לילדים של פילדלפיה.

אך יחד עם זאת, חשוב להדגיש ולהרגיע הורים לפגים – יש מה לעשות. "השבועות הראשונים אמנם קריטיים, אבל לשנתיים הראשונות לחיים יש אפקט לא מבוטל ואפשר לשפר את המצב בכל מיני דרכים, גם אם נפח הקליפה לא משביע רצון", היא מציינת.

בין היתר, ממליצה ברנבאום על תזונה מתאימה, סביבה נטולת לחץ וגירויים מעשירים, כדי לפצות על החסר. "כבר בהריון, עוד לפני שמתרחשת לידה מוקדמת וכדי להקדים תרופה למכה, רצוי להקפיד על תזונה בריאה, מופחתת שומן ומלח ועשירה בסידן ובחלבון" .

עוד היא מזכירה את חשיבותם של הויטמינים להריון, שכבר הוכח מעבר לכל ספק שתורמים להתפתחות המוח העוברי. בנוסף, מעקב רפואי והתפתחותי צמוד לאחר הלידה המוקדמת, שיוכל לזהות ולטפל בבעיות בזמן אמת ולסייע לפגים להדביק את הפערים, יכול כמעט למחוק את ההתחלה הפחות מוצלחת.

הידעת? פגים הופכים למבוגרים חדורי אמביציה