מפגינה נגד החמרת נהלי לידת בית (צילום: שחר ויצמן)
"הויכוח הוא על חופש הבחירה של הנשים". אחת המפגינות | צילום: שחר ויצמן

מאז שנת 2003, מספר הנשים שבוחרות ללדת בבית שילש את עצמו. עד עתה, נאלצו יולדות הבית להתמודד רק עם מחירן הגבוה של הלידות (שכן בניגוד ללידה בבית חולים, אותה מממנת המדינה, עלותה של לידת בית עומדת על כ-5,000 שקלים), אבדן מענק הלידה (אלא אם תבחרנה להתאשפז עם התינוק בבית חולים אחרי הלידה) וכמה פרצופים של דודות מודאגות. ואולם, לפני כחצי שנה החמיר משרד הבריאות את הנהלים הנוגעים ללידות בית, והוסיף סעיפים המקשים על נשים המעוניינות ללדת בביתן לעשות כן.

פגיעה בזכות האישה על גופה

השיבו על סקר גולשים

שינוי הנהלים של משרד הבריאות נתקל בהתנגדות חריפה בציבור. כשברקע מהדהדים מקרים של הדרת נשים, נתפס הניסיון של משרד הבריאות לשנות את הנהלים כהתערבות בזכות האישה על גופה, ויותר מ-5,000 נשים וגברים חתמו על עצומה שקראה למשרד הבריאות לחזור בו מהשינויים הצפויים. משרד הבריאות לקח צעד אחורה, ריכך מעט את המסמך והודיע כי יבחן את מחדש את השינויים. ביום שישי האחרון הגיעה הפרשה לישורת האחרונה, כשוועדת המיילדות הארצית התכנסה כדי לאשר את הטיוטה הסופית של הנהלים החדשים. מחוץ למשרדי הוועדה התכנסו לאורך היום מאות מפגינים, שעשו הכל כדי לשכנע את חברי הוועדה שלא לאשר את החמרת הנהלים, ולפתוח את הנושא לדיון מחודש.

הפגנה מול משרד הבריאות - לידת בית (צילום: דלית לוי)
"לידה זו לא מחלה" | צילום: דלית לוי

בין היתר, מוחות נשות התנועה על נוסחו הכללי של החוזר, שמביע זלזול ביולדות הבית ומתעלם ממחקרים רלוונטיים שהולכים ונערמים ברחבי העולם בשנים האחרונות. גישה זו, לדבריהן, מתבטאת באמירה המטעה ש"לידות בית חולים בטוחות יותר", כמו גם במשקל המועט יחסית שניתן למיילדות הבית בכתיבת הנהלים, ביחס לרופאים שאין להם ניסיון בלידות בית.

משפט נוסף שנמתחה עליו ביקורת הוא "ההנחיות אמורות ליצור איזון בין חופש הבחירה לבין בטיחות היולדת והיילוד (אשר אינו נהנה מחופש הבחירה)" – הערה המציגה את העובר כנפגע מהלידה הביתית, אף שאין כל בסיס מחקרי או חוקי לקביעה זו. הכוונה לאסור לידות בית של נשים נשאיות GBS  (חיידק שיכול להימצא בתעלת הלידה, ובמקרים נדירים לגרום נזק ליילוד) – חרף העובדה שברחבי העולם נשים שנושאות את החיידק פשוט מקבלות אנטיביוטיקה בבית, בדומה לטיפול הנהוג בבית החולים. את הסעיף הפיקנטי ומעורר המחלוקת מכולם – שדרש מנשים המתכננות לידת בית להציג אישור על בריאותן הנפשית – דווקא דאג משרד הבריאות להוציא מטיוטת החוזר החדשה, לשמחת כולם.

קשה היה להתעלם מההפגנה הצבעונית, שארגנו נשות ארגון "נשים קוראות ללדת", בלב אזור מסחרי-תעשייתי אפור. על רקע של חומוסיות פועלים, תחנות דלק וחניונים מאולתרים, עמדו המפגינים – לא רק נשים, ולא רק יולדות בית. בין המפגינים היו גם גברים שילדיהם נולדו מחוץ לבתי החולים, תינוקות בעגלות ובמנשאים שעוטרו בשלטים כמו "תוצרת בית" ואפילו עוברי אורח, שעצרו להתעניין והתגייסו למטרה. אחת לכמה דקות הגיע רכב, ומיד משאותרו מדבקות של "רופא בתפקיד" – החל מסע השכנועים המקוצר. לרשות המפגינים עמדו שניות ספורות, עד ששער החניון  נפתח ובלע את הרופא.

תינוק במנשא- הפגנת לידת בית (צילום: עידו שור)
מבקשים לשים קץ לבורות. שני מפגינים מוחאים | צילום: עידו שור

"נשים יולדות בבית בבטחון בכל המדינות הנאורות, למה לא בארץ?" 

רתם, שנמצאת בשבוע ה-39 להריונה השלישי, משכה לא מעט תשומת לב מצד המפגינים ואנשי התקשורת שסיקרו את האירוע. "כולם מקווים שאלד כאן, זו בוודאי תהיה יופי של תרומה להסברה", היא צחקה. "אבל מעבר לעניין האישי שלי, אני רוצה שזו תהיה אופציה לגיטימית לכולן. בסך הכל, אנחנו חוסכות למדינה כסף, משלמות בעצמנו על לידה שהייתה עולה למדינה הרבה יותר לו הלכנו לבית חולים. אני כמובן לא חושבת שלידה בבית חולים זה דבר נורא כל כך – יש נשים שזה מתאים להן, ואני מכבדת את הבחירה שלהן מאוד: אני רק רוצה לקבל כבוד בחזרה. אני מאחלת לכל אישה שתוכל להגיד, כמוני, שהלידה שלה הייתה כיפית".

"אנחנו חוזרים אחורה במקום להתקדם", אמר אייל. "אשתי ילדה את שלושת הילדים שלנו בבית, ובאנו לתמוך. בכל המדינות הנאורות: קנדה, אוסטרליה, בריטניה, הולנד – נשים יולדות בבית, באישור ובביטחון. לידה זו לא מחלה, זה לא מסוכן, נהפוך הוא. אם האישה יכולה ורוצה, תנו לה ללדת איפה שהיא בוחרת".

הריוניות מפגינה- לידת בית (צילום: דנה ליבוביץ-אסתרמן)
דורשות שיכבדו את הבחירה שלהן. רותם, תיכף יולדת, מפגינה | צילום: דנה ליבוביץ-אסתרמן

בשלב מסויים יצא פרופ' ארנון אפק, ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, אל המפגינים. הוא מקשיב לטענות המפגינים, ומבטיח שיעשה מה שביכולתו כדי למצוא "שביל זהב בין הרצון של הנשים ללדת בבית לבין המחוייבות שלנו לבטיחות. אני אישית מאמין שהכי פחות מסוכן ללדת בבית חולים, אבל מכבד את מי שחושב אחרת – וצריך לחשוב איך לאזן את הרצונות ולתת מענה לכולם".

המיילדת מרווה זוהר לא מתרשמת מדבריו של פרופ' אופק. "אני לא מבינה למה צריך לאזן בין שני דברים לא סותרים. מחקרים בכל העולם מראים שלידות בית בטוחות בדיוק כמו לידות בבית החולים, אם לא יותר. נראה לי שהדבר היחיד שצריך לאזן כאן הוא הפסימיזם של משרד הבריאות".

מסתמן: המשך הקו המחמיר

זוהר נוגעת בנקודה שרבים מהמפגינים נאחזים בה, ואשר משום מה זוכה להתעלמות בהנחיות שפרסם משרד הבריאות. "החובה של משרד הבריאות כלפי האזרחים היא להיות מעודכנים במחקר, ולא להתנהל רק בפחד מתביעות", אומרת זהר כרמי –מנחת קורס דולות ובעלת האתר "זהר כבר בדקה". "אנחנו בונים על פרופ' אפק שיהיה אמיץ ויחולל שינוי, ומאמינים בו".

אבל למרות האופטימיות והכוונות הטובות, תוצאות הדיון בוועדה לא היו מזהירות. בחוזר נערכו שינויים מינוריים, ומסתמן כי ההנחיות החדשות, שתפורסמנה בקרוב, יהיו מחמירות למדי.

מפגינים מול משרת הבריאות - לידת בית (צילום: שחר ויצמן)
בריאות הציבור או חופש הבחירה? | צילום: שחר ויצמן

"במשך כל הדיון שנערך אתמול במועצה הלאומית למיילדות וגניקולוגיה התעלמו לחלוטין מהתוצאות הטובות של לידות בית בישראל", אמרה מיכל בונשטיין, יו"ר ארגון מיילדות הבית בישראל (אמה"י), שאף נכחה בדיון. "בלידות הבית יש תחלואה נמוכה יותר, שבוודאי אינה עולה על זו שבבתי החולים, יחד עם רמה אפסית של התערבויות רפואיות. משרד הבריאות מראה אטימות ליתרונות המוכחים של לידות בית בארץ ובעולם. עלינו לחכות כמובן לנוסח הסופי של ההנחיות ללידות בית, אך נראה כי ההנחיות החדשות נוקשות ומגבילות, וכתוצאה מכך תהיה הפחתה ניכרת, של עשרות אחוזים, במספר הנשים שתוכלנה ללדת בבית".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בימים אלה נכתב נוהל שמטרתו להסדיר את נושא לידות הבית בישראל ואשר יחליף את הנוהל הקיים מ – 2008".

 בבריטניה הממשלה דווקא מנסה לעודד לידות בית: "לידות בריאות וזולות יותר"