אישה עצובה מביטה אל המצלמה שמאחוריה מיטת תינוק ריק (צילום: Cathy Yeulet, Istock)
היום המאושר בחייה הפך לטרגדיה בשל מחדל הרופאים. אילוסטרציה | צילום: Cathy Yeulet, Istock
לפני עשר שנים, התעוררה דנה (שם בדוי), תושבת דרום הארץ,  אז בת 25, ליום המרגש בחייה. אחרי מסע ארוך שכלל שלוש הפריות, היא הגיעה סוף סוף לחודש התשיעי והמיוחל והתייצבה בחדר מיון יולדות בבית החולים 'סורוקה' על מנת ללדת את בתה הבכורה. שלושה ימים לאחר מכן, נולדה בתה בלידת 'שולפן' (לידה באמצעות מכשיר מיוחד), דבר אשר  גרם לחבלה בראשה. התינוקת סבלה ממצוקה והועברה לאשפוז במחלקת הפגים, ומצבה השתפר בהדרגה.

"אני ואשתי שמחנו מאוד שהנה סוף סוף יש לנו תינוקת. ילד ראשון. שלושה ימים היינו אתה, הכול היה בסדר גמור. כבר היה לנו שם שתכננו לתת לה, ותכננו לעשות מסיבה גדולה לרגל האירוע המשמח", שחזר, אבי (שם בדוי), בעלה של דנה בשיחה עם mako. אלא שכעבור ארבעה ימים חלה התדרדרות פתאומית במצבה של התינוקת, כתוצאה מזיהום שחדר לגופה. הרופאים העבירו אותה לטיפול נמרץ ילדים שם קיבלה טיפול אנטיביוטי וטיפולים נוספים אך כל מאמצי הרופאים עלו בתוהו והתינוקת נפטרה. דגימות דם שנלקחו מהתינוקת העלו כי היא מתה כתוצאה מחיידק שחדר לגופה.

עוד ב-9 חודשים:

>> לידה טראומטית מחייבת טיפול
>> לא האמנתי שאני הולכת ללדת תינוק מת
>> לידה – אז והיום

"התייחסו לבת שלנו כמו נתון סטטיסטי"

"כשאמרו לנו שהתינוקת מתה, אני ואשתי היינו בהלם. הדיווח של הרופאים היה יבש. הם התייחסו לבת שלנו כמו אל סטטיסטיקה. שזה מקרה אחד לאלף. הסתירו מאתנו שהיה מחדל שלהם שגרם למותה. לא סיפרו לנו את כל האמת. עברנו גיהינום, טראומה קשה מאוד. תבין, זו הייתה לידה ראשונה. החלטנו שלא לוותר ונלחמנו להוציא את הצדק לאור. קראנו הרבה חומרים בנושא, והבנו המחדל זועק לשמיים. הלידה לא התבצעה בזמן, גם בלידה ואחריה התגלו חדלים. אפשר היה להציל את חייה של התינוקת שלנו אילו הרופאים היו פועלים על פי הפרקטיקה המקובלת בעולם הרפואה, וזה מה שמקומם וצורם לנו. לא קל לאבד, בת בכורה,  תינוקת בת חמישה ימים כשכמה פעולות רפואיות יכלו היו למנוע את מותה הטראגי", סיפר אבי בהתרגשות. 

הוריה של הפעוט הגישו באמצעות עו"ד גדעון פנר תביעת נזיקין נגד בית החולים 'סורוקה' ושירותי בריאות 'כללית' לבית משפט השלום בבאר שבע בסכום של כ-2.5 מיליון שקל. כתב התביעה ייחס לרופאים רשלנות לרופאים, שכן התינוקת נדבקה במהלך הלידה, זאת מאחר שבבדיקות שתן שנלקחו מהאם דנה לא נמצא חיידק זיהומי.

ההורים צירפו לכתב התביעה חוות דעת של רופא מומחה אשר תמך  בטענותיהם. לטענת ההורים, הטיפול של הרופאים בבתם היה שגוי, הלידה בוצעה באיחור, דבר שגרם לה למצוקה מוחית, לא טרחו לתת לה טיפול אנטיביוטי מיד וכי החלטתם שלא להתייעץ עם רופאים מומחים בתחום הזיהום התברר כמהלך קריטי שהוביל למותה של בתם התינוקת. לדבריהם, החיידק חדר לגוף בתם במהלך הלידה.

זוג הורים טרי עם תינוק קטן (צילום: istockphoto)
"שלושה ימים היינו אתה, הכול היה בסדר גמור. כבר היה לנו שם שתכננו לתת לה" | צילום: istockphoto
"עברנו תקופה קשה מאוד. הייתי צריך להיות צמוד לאשתי לסייע לה להתאושש מהטראומה הזו. הלכנו לפסיכולוגיים. זה אירוע שמלווה אותו כל  יום, כל החיים לנצח. אי אפשר לשכוח דבר כזה. זו צלקת שנשארת בגוף שלך, חיים את זה לנצח", הסביר אבי, "מה שכואב בכל העניין הזה שהרופאים לא לקחו אחריות ולא הודו בטעות הקריטית שלהם. קורה שיש תקלות, טעויות, רופאים הם בני אדם אבל כשהם עושים טעות כזו היא קריטית  עלולה להסתיים במוות. אני מקווה שהם הפיקו את הלקחים מהמקרה הזה כדי שזה לא יקרה לעוד זוגות אחרים".

בית החולים ושירותי בריאות כללית הגישו כתב הגנה בו ביקשו לדחות על הסף את התביעה בנימוק שלא מדובר ברשלנות רפואית וכי לא הוכח שמותה של התינוקת נגרם כתוצאה מחיידק שחדר לגופה. לטענתם, לא נמצא כל דופי או פגם  בניהול הלידה על ידי הרופאים.

השופטת מיכל וולפסון העדיפה לקבל את עדותו של המומחה מטעם הנתבעים שטען שחיידק מסוג זה נמצא גם אצל אנשים בריאים ושלא הוכח שאי התייעצות עם מומחים לא הייתה הסיבה למותה ודחתה את תביעת ההורים. ההורים, לא ויתרו והגישו ערעור על פסק הדין לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בטענה, שהחלטת השופטת הייתה מוטעית וכי מדובר במחדל רפואי שגרם למות בתם.

ראש הרכב השופטים, סגנית הנשיא, שרה דברת, החליטה לקבל את הערעור וקבעה חד משמעית, שמדובר במחדל רפואי, כן רופאי מחלקת היולדות לא טרחו להתייעץ עם רופאים מומחים לזיהום בבית החולים. לטענתה, בית החולים לא הוכיח, שבמידה והרופאים היו מתייעצים עם מומחי זיהום, וכי טיפול מתאים יותר היה מציל את חייה.

"יש לקבוע כי התנהלות רופאי בית החולים בעת הטיפול בתינוקת לאחר התפרצות הזיהום בדמה מקימה את עוולת הרשלנות, שכן הוכח שנהגו ברשלנות עת לא התייעצו עם רופאי המחלקה למחלות זיהומיות", פסקה השופטת דברת. השופטת החזירה את התיק לבית משפט השלום כדי שיקבע את סכום הפיצוי להורים והמליצה לצדדים להגיע להסדר פשרה. כרגע מתנהלים מגעים בין הצדדים לגבי גובה הפיצוי שיקבלו ההורים.

"אני מוכן לוותר על הכול כדי לקבל אותה בחזרה חיה ובריאה"

עו"ד גדעון פנר פרקליט המשפחה התובעת
עו"ד גדעון פנר
הורי התינוקת שנפטרה טוענים שהצדק יצא לאור. "איבדנו את הדבר היקר לנו מכול בגלל מחדלי הרופאים. אפילו לא היה לי זמן להתאבל על התינוקת שלנו מרוב שהייתי עסוק בטיפול באשתי ובלהביא ילדים לעולם. אני שמח שבית המשפט קיבל את הטענות שלנו והוציא את הצדק לאור וקבע שהיה פה מחדל חמור. יש פה תחושה של הקלה מסוימת אבל שום פיצוי שבעולם לא יחזיר לנו את הילדה לחיים. אני מוכן לוותר על הכול כדי לקבל אותה בחזרה חיה ובריאה. הפצע לעולם לא יגליד. אני מציע להורים שמגיעים לבתי חולים בשלבי ההיריון להיות זהירים, חשדניים וכל הזמן עם יד על הדופק, לדרוש לדעת הכול".

לבני הזוג נולדו במרוצת השנים שני בנים בגילאי 8 ו-9.  "כלקח מהמקרה שהיה לנו ב'סורוקה', החלטנו שכל הטיפול בהריונות והלידות יהיו בבית החולים 'בלינסון', לא היינו מוכנים לקחת שום סיכון שבעולם. קיבלנו מהצוות הרפואי טיפול מעולה, רגיש ואנושי. היינו צמודים מאוד לילדים. ישנו חודש וחצי בפגיה, נסעו נסיעות ארוכות מהנגב למרכז הארץ, היה חשוב לנו להיות קרובים לילדים", סיפר אבי "כל היריון היה מלווה בחששות, חרדות ופחדים. אנחנו רוצים להביא עוד ילדים לעולם אבל זה לא קל לעבור שוב את תהליך ההיריון".