אין תמונה
שומר על חום התינוק. ערכת קינון לפגים
אפשר לספר על הנתונים היבשים. כל תינוק שנולד לפני השבוע ה-37 להריון נחשב פג, ובישראל נולדים כ-16,000 פגים מדי שנה (כעשרה אחוזים מכלל הלידות). "גבול החיות", כלומר הנקודה שממנה ואילך נלחמים הרופאים על חייו של הפג, הוא השבוע ה-24 להריון, וככל שהרפואה מתקדמת כך נרשמות הצלחות רבות יותר בהצלת תינוקות זעירים שנולדו טרם זמנם. אפשר לספר על הסיבוכים האופייניים לפגים – בעיות נשימה, רגישות לזיהומים, נטייה להידבקויות במעיים ודימומים, אפשר לנסות לתאר את שגרת היום השוחקת של הורים שלא לוקחים את התינוק החדש הביתה אחרי יומיים-שלושה, אלא לומדים לנהל את חייהם במקביל לחיי הפגייה – אבל אי אפשר באמת להבין מה זה עד שנמצאים שם. כדי להקל על ההורים, לפחות בצד הטכני, מפותחים כל הזמן מוצרים שונים וייעודיים לפגים - ולכבוד יום הפג הבינלאומי, אנחנו מביאים סקירה של כמה מהם.

"חיבוקן" – ערכת קינון לפגים. המעבר מסביבת הרחם המוגנת לעולם החיצוני לא פשוטה עבור אף תינוק, אבל כשמדובר בפג – המעבר חד וחריף במיוחד. קולות פעימות הלב של אמא מתחלפים בצפצופי המכשירים בפגייה, האור העמום מתחלף בניאונים שדולקים 24 ביממה ואת המגע הנעים של מי השפיר מחליפות מחטים וזונדות. את החיבוקן פיתחה הילה בורל, מרפאה בעיסוק, שחיפשה דרך להעניק לפגים תחושת חום ומוגנות כמו ברחם כבר מיום הראשון באינקובטור. הערכה בנויה כמו קן קטן, עם משטח רך ומרופד שבצדיו שתי זרועות רכות, וגמישות. הזרועות המחבקות של הקן תוחמות עבור התינוק הפג את מרחב השהייה בתוך האינקובטור, ובכך מעניקות לו תחושת ביטחון. ככל שהפג גדל, ניתן לשנות את המנחים של הזרועות כך שתמיד יותאמו בדיוק למידותיו  וימשיכו  להיות חלק מחיי התינוק גם אחרי המעבר מן הפגייה אל הבית. הערכה כוללת גם סופח ריח – בד מיוחד שאמו של הפג מניחה על גופה למשך 30 דקות, וממשיך להפיץ את הניחוח האמהי, שהתינוק מכיר מהרחם, גם כשהיא הולכת הביתה ומשאירה את הפג עם אבא או עם צוות הפגייה; ספרון בד לגירוי חזותי - ספרון בד רך, הנותן מענה ראשוני והדרגתי לגירוי חזותי עדין ומבוקר שעוצב במיוחד לעידוד התפתחות הראייה של התינוק הפג; וכפפת מגע - כפפה עדינה המיועדת לליטוף התינוק וחשיפתו למרקמים שונים, אשר מעוררים את סקרנותו ומעודדים את היצר הטבעי שלו לחקור את העולם הסובב אותו.

אין תמונה
מנשא לתינוקות רכים וזעירים. מנסארי
"מנסארי", מנשא לפגים. התינוק של אלינור רון, בעלת חברת Simply good שפיתחה את המנסארי, נולד דובון אמיתי במונחי פגים: שני קילו. ועדיין, אלינור התקשתה למצוא מנשא שיערסל אותו צמוד לגופה, וכל המנשאים שניסתה היו פשוט גדולים מדי. חברים שלחו לה ולבן זוגה מנשא בד שבטי מדרום אמריקה, והשניים התאהבו ברעיון ופיתחו מנשא גמיש ורך, המאפשר התאמה גם לפגים קטנטנים במיוחד, שהולכים לאיבוד במנשאים אחרים. המנשא מחלק את משקל התינוק בצורה אופטימלית, על שתי הכתפיים והגב, ומעניק לתינוק תמיכה מלאה, לאורך כל גופו. בעת נשיאת התינוק במנשא מנסארי, ההליכה של האם מתורגמת לנענועים רכים שמרגיעים את התינוק ומרדימים אותו, ואינם פוגעים בעמוד השדרה שלו – והכי חשוב, המנשא הצמוד מהווה המשך טבעי לזמן הרחם של הפג, ומפצה אותו, ולו במעט, על השבועות היקרים שהפסיד כשהקדים לצאת.


מוצץ  Bébé לפגים. התינוק נולד כשהוא מצויד במערכת רפלקסים שונים, שמתפתחים לאורך חודשי ההריון. אצל פגים, לא כל הרפלקסים מספיקים להתפתח כראוי לפני הלידה, ורפלקס המציצה הוא אחת מנקודות התורפה המרכזיות שלהם. בהיעדרו, קשה להם ללמוד לינוק או לאכול מבקבוק, וכל האכלה הופכת לסאגה ממושכת. כדי לעודד את רפלקס המציצה שלהם, הורים רבים נעזרים במוצץ – והמוצץ הבא לא רק מגיע במידה קטנה במיוחד, שתתאים לפה הזעיר, אלא פותח במיוחד כדי לגרות את רפלקס המציצה של הפג ולפתח אותו. המוצץ עשוי מסיליקון רפואי רך, ומגיע בניחוח וניל (המדמה את ריח חלב האם). המוצץ מעוצב בצורת פטמה אמהית, ובנוי כדי לצמצם למינימום את בליעת   האוויר, כדי להפחית את התקפי הגזים של הפג. וכשהפג יגדל קצת ויתחיל להצמיח שיניים, המוצץ ערוך לשמש גם כנשכן לעת מצוא.

"פרימי" - בגדים, כובעים וגרביים לפגים. בפגייה לא ממש צריך לדאוג לגרדרובה. בית החולים מספק בגדים, כובעים קטנטנים ואפילו גרביים לפגים כל עוד הם מאושפזים. אבל כשמגיע יום השחרור המיוחל, לא מעט הורים מגלים שהתינוק פשוט הולך לאיבוד אפילו בתוך חליפות ניו-בורן, שאין בעולם מספיק גומיות כדי להחזיק את הגרביים במקומם על הרגל הרזה והקטנה ושבכובע אפשר להכניס תינוק וחצי, ויישאר מקום. "פרימי", חנות מקוונת לבגדי פגים, לא רק מציעה פתרון לבעיה, אלא גם לא מאלצת אתכם לצאת מהבית כדי להצטייד, ומאפשרת להורים לערוך את הקניות עוד לפני השחרור מהפגייה. 

>> הבלתי נפרדים: התאומים שלא משחררים גם אחרי הלידה
>> הריון זה לא מחלה? הצחקתם אותי

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים