אישה בהריון מודדת את הבטן עם סרט מדידה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"ברוב המקרים, הסיבה לתינוקות במשקלים גבוהים היא סוכרת הריון" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אחרי הלידה, עוד לפני שיישאלו מה צבע העיניים של התינוק הטרי או איך קראתם לו, כולם יבקשו לדעת כמה שוקל הרך הנולד. על התשובה הזו, אישה מצפון הארץ, שילדה תינוק במשקל בלתי נתפס של 5.910 ק"ג, כנראה שכבר לא תצטרך לענות.

 "סיבוכים בלידה, סכנה לאם ולתינוק"

אמו של התינוק הענק, שנולד במשקל שרוב התינוקות מתקרבים אליו רק סביב גיל חצי שנה, סבלה מסוכרת הריון, גורם סיכון ידוע ללידת תינוקות גדולים במיוחד. בנוסף, היא לא הייתה במעקב הריון, ולכן לאיש לא היה מושג כמה גדול התינוק שברחמה. רק כשהגיעה לחדר לידה עם צירים, ועברה בדיקת אולטרסאונד שגרתית בקבלה, גילו הרופאים שיש להם עסק עם ברנש לא קטן.

אם היה סיכוי שהגברת תנסה ללדת בלידה רגילה הוא נמוג מיד כשהתגלה דבר מחלת הסוכרת שבה לקתה, שכן תינוקות לסוכרתיות נוטים לא רק להיות גדולים מהממוצע, אלא לצבור שומן רב באזור הכתפיים, מה שמגביר את הסיכון שייתקעו בתעלת הלידה לאחר יציאת הראש, סיבוך מיילדותי קשה שעלול אף להסתיים במות היילוד. התינוק העצום חולץ בניתוח קיסרי, וכשהונח על המשקל היכה את אנשי הצוות בתדהמה.

"סוכרת היא בהחלט גורם סיכון ללידת תינוקות גדולים", אומר  ד"ר בני שכטר, רופא נשים בכיר "אם נשים בריאות יכולות לנסות ללדת תינוקות של 4.5 ק"ג בלידה נרתיקית, לסוכרתיות נמליץ על ניתוח כבר ממשקל של ארבעה ק"ג, כך שמשקל של שישה ק"ג הוא כבר בכלל לא נושא לדיון על לידה רגילה. תינוקות במשקלים גבוהים עלולים לגרום לאם קרעים קשים בפרינאום, עד פגיעה קבועה ביכולת השליטה על הסוגרים, וכמובן להיתקע בתעלת הלידה ולהסתכן בסיבוכים שונים, מקשיים נוירולוגיים לאורך החיים ועד מוות חלילה. בנוסף, אחרי הריון עם תינוק גדול כל כך הרחם מתקשה לעתים להתכווץ ביעילות, ולעתים האם סובלת מדימום כבד במיוחד".

"מעקב הריון סדיר נועד לאתר מקרים כאלה"

מעבר לאטרקציה החדשותית, גם אחרי שהלידה הסתיימה בשלום ישנם סיכונים לתינוקות גדולים כל כך, ובפרט אם אמם סוכרתית. "תינוקות לאמהות סוכרתיות זקוקים למעקב צמוד אחר רמות הסוכר בדמם, ובמקרה הצורך גם למתן טיפול, כדי למנוע מצב של צניחה פתאומית ברמת הסוכר שלהם, אחרי שהתרגלו ברחם לאספקה בלתי מוגבלת ממנו", אומר ד"ר שכטר.

אין תמונה
ועדיין רחוק מהשיא העולמי: התינוק האינדונזי שנולד במשקל 8.700 ק"ג

"צניחה פתאומית ברמות הסוכר עלולה לגרום לתינוק לפרכוסים ואף לפגיעה מוחית", ממשיך ד"ר שכטר. "בנוסף, מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי לתינוקות שנולדו לאמהות עם סוכרת הריון לא מאוזנת, במשקלים גבוהים כל כך, נוטים לסבול מהשמנה ומבעיות בריאות אחרות גם לתוך חייהם הבוגרים".

אבל האם יש מה לעשות? בהחלט. מעקב הריון סדיר נוצר בדיוק כדי לאתר מקרים כאלה, ולטפל בהם לפני שהם מחמירים לקטסטרופה. "אם לאמא יש סוכרת אם לאמא יש סוכרת, היא חייבת כמובן לשמור על דיאטה קפדנית ביותר, ובמקרה הצורך גם להיעזר בתרופות לאיזון רמת הסוכר, כדי לא לאפשר לתינוק להגיע לגודל מסוכן", אומר ד"ר שכטר.

 >> איך מתכוננים ללידת תינוק גדול?

התעדכנו עכשיו בכל החדשות והמחקרים באתר 9 חודשים