גבר ואישה עם תינוק (צילום: Abel Mitja Varela, Istock)
תסתדרו בלי מוניטור? | צילום: Abel Mitja Varela, Istock
כמעט 20 שנה חלפו מאז החלו רופאים להמליץ להורים להשכיב תינוקות לישון על הגב, כדי למנוע מוות בעריסה. מאז צנח משמעותית שיעור התינוקות שנפטרו מהתסמונת, אולם במקרי מוות בשינה שמקורם בחנק או הילכדות נרשמה דווקא עלייה.
המלצות חדשות של איגוד רופאי הילדים האמריקאי, מנסות להילחם בטרגדיות, ומנחות הורים כיצד לדאוג לסביבת שינה בטוחה ככל האפשר.

"אנחנו מנסים להקל על ההורים, ולספק תשובות לשאלות נפוצות על בטיחות בשינה", אמרה ד"ר רייצ'ל מון, שעומדת בראש כוח המשימה להטמעת ההמלצות החדשות. "כגוף רפואי, אנחנו צריכים לתרגם עבור ההורים את המחקרים החדשים, באופן שיאפשר להם ליישם את התגליות בחיי היומיום ובעצם להציל את חייהם של הילדים שלהם".

התינוק מחוסן? הסיכון יורד בחצי

ההמלצות החדשות הן למעשה הרחבה של הדו"ח מ-1992, שבעקבותיו עברו התינוקות בעולם המערבי לישון על הגב, והן יפורסמו בגיליון נובמבר של כתב העת הרפואי PEDIATRICS. שלוש התוספות החשובות ביותר להמלצות הן:

1. יש לחסן תינוקות בכל החיסונים הרלוונטיים לגילם. לפי מחקרים שנערכו מאז פורסם הדו"ח האחרון של איגוד רופאי הילדים, הסיכון למוות בעריסה יורד בכ-50 אחוז בקרב תינוקות מחוסנים.

2. אין להשתמש במוניטורים או מכשירים אלקטרוניים שמיועדים למנוע מוות בעריסה, מאחר שאלה לא הוכחו כיעילים ואפילו להפך; הם עלולים לגרום לשאננות.

3. יש להימנע ממגיני ראש במיטות ובעריסות. לפי הדו"ח, בעוד שלא הוכח כי מגיני הראש תורמים למניעת פציעות, תועדו מספר מקרים של חנק והילכדות של תינוקות מתחת לבד של מגני הראש.

"חשוב שרופאים מטפלים, אחיות טיפת חלב, אחיות בתינוקיות בבתי החולים וכל מי שמטפל בילדים: הורים, סבתות ומטפלות ידעו את ההמלצות על בוריין, כדי למנוע אסונות – ממש מיום הלידה", הוסיפה ד"ר מון. "אנחנו מאמינים שעם הדרכה נכונה של צוותים רפואיים ושל הורים ומטפות נוכל להגיע לכמעט אפס מקרי מוות בשנה. זו המטרה שלנו".

תזכורת להמלצות הרגילות: ללא עישון ובלי כריות במיטת התינוק

בנוסף להמלצות החדשות, כולל הדו"ח גם את ההמלצות המוכרות, שכולן הוכחו כמפחיתות משמעותית את הסיכון ללקות במוות בעריסה ופגיעות נוספות.

1. מומלץ להניק במידת האפשר, שכן הנקה הוכחה כמפחיתה את הסיכון למוות בעריסה.

2. חובה להשכיב תינוקות על הגב בכל שינה, אפילו במהלך היום.

3. יש להשכיב את התינוקות לישון על מזרן קשיח. פופים, סלקלים או כריות לא מומלצים לשינה באופן שגרתי.

4. מומלץ להשכיב את התינוק לישון באותו חדר עם הוריו, אבל לא באותה מיטה אלא בסמוך למיטת ההורים.

5. אין לשים בעריסה כריות, בובות רכות, שמיכות או מגן ראש. יש להקפיד שהמצעים מתוחים ואין קצוות רופפים בסדין.

6. אין להשתמש בכריות ראש נוספות לאלו שמסופקות עם הסלקל או כיסא הבטיחות.

7. אין לעשן במהלך ההריון ואחרי הלידה. גם עישון של ההורים לא בנוכחות הילד מגדיל את הסיכון למוות בעריסה.

8. מומלץ לתת לתינוקות מוצץ בזמן השינה.

9. אין לחמם את החדר שבו ישן התינוק מעבר לגבול הסביר.

10. יש להקפיד להניח את התינוק על הבטן בזמן ערות, כדי לאפשר לו התפתחות מוטורית תקינה, לחזק את השרירים ולמנוע ראש שטוח – מכיוון שבכל שעות השינה הוא אמור להיות על גבו.

בייבי סנס: כן או לא? דילמה