אישה יפה בהריון מחזיקה כוס קפה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בקרוב תרופה נגד בחילות? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
במשך אלפי שנים נשים מקיאות את עצמן לדעת בחודשי ההריון הראשונים, ואין איש פוצה פה. עד שהגיעה אישה אחת, יפה ומיוחסת (ובעיקר נשואה טוב), והפכה את הבחילות ההריוניות למוקד תשומת הלב העולמית. ועכשיו, מתפרסם ברחבי העולם גילוי של תרופה חדשה ומפתיעה למצב. התרופה עצמה אינה חדשה, אך ייעודה המקורי – טיפול בהתקפים ובכאבים שמקורם נוירולוגי – לא מרמז על ההשפעה שגילה החוקר על בחילות קשות בהריון.

הקלה מיידית בבחילות הבוקר

התגלית המפתיעה, שהתפרסמה בשבוע שעבר בעלון המדעי של אוניברסיטת בפאלו (שם ביצע החוקר את הניסוי), מתייחסת לתרופה בשם גבאפנטין. החוקר, ד"ר תומס גוסטו, ניסה בכלל למצוא מזור לבחילות של חולי סרטן אחרי כימותרפיה, ואחרי שראה שהתרופה עובדת עליהם, החליט להרחיב את הניסוי. "אחרי שנוכחתי שהתרופה מקלה משמעותית את הסימפטומים של חולי הסרטן, ומפחיתה את מספר ההקאות וחומרתן, חשבתי שיהיה מעניין לבדוק האם יש לה השפעה מיטיבה גם על סוג אחר של בחילות", הוא מספר.

הניסוי התחיל בקטן, וכלל שבע מתנדבות אמיצות (שלכולן, יש להניח, כבר לא היה הרבה מה להפסיד). כל הנשים שהשתתפו בניסוי סבלו מ"היפרמזיס גרבידרום", הקאות קשות במהלך ההריון, ועברו את כל הטיפולים האפשריים, מבלי לחוות כל הקלה במצבן. התרופה הביאה להקלה מיידית, שהפתיעה אפילו את יוזם הרעיון. "בתוך שעתיים מנטילת הכדור הראשון, כמעט כל הנשים הרגישו הקלה מסויימת, והיו נשים שאפילו הצליחו לאכול ולשתות מבלי להקיא. אחרי שבועיים של טיפול בגבאפנטין, כל הנשים חוו הקלה משמעותית: הקלה ממוצעת של 80% בבחילות, והקאות שמספרן פחות ב-94% אחוז בממוצע", חלק החוקר את התוצאות המרשימות.

בשלב הראשון העלה ה-FDA  (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) חשד לפיו התרופה מסוכנת לשימוש בהריון, מכיוון ששניים מהתינוקות בניסוי נולדו עם מומים. ואולם, איסוף נתונים מ-258 נשים אחרות, שנטלו את התרופה בהתווייתה המקורית (טיפול בשבץ ובכאבים נוירולוגיים), העלה כי אין הבדל במספר המומים לעומת המספר באוכלוסייה הכללית, ולכן התרופה נמצאת כרגע בהליכי בדיקה ואישור מתקדמים לטיפול בהקאות בהריון.

"לא מבינים את הסבל שהנשים האלה עוברות"

"אני מאוד מקווה שעלינו על משהו חשוב, ושבקרוב נשים תוכלנה לעבור את ההריון בקלות, מבלי להתאשפז כל שבוע כדי לקבל אינפוזיה", אמר ד"ר גוסטו. "אנשים לא מבינים כמה סבל הנשים הללו עוברות. זה לא פינוק, לפעמים מדובר ממש בסכנת חיים עבורן. יש אפילו נשים שבוחרות לסיים את ההריון, כי הסבל עבורן פשוט גדול מדי. למעשה ,לשתיים מהמשתתפות בניסוי הראשון שלנו כבר היה תור להפלה כמה ימים אחרי הטיפול הניסיוני, ושתיהן ביטלו אותו כי התרופה שיפרה את ההרגשה שלהן". 

וויליאם וקייט 2012 (צילום: PA ARCHIVE IMAGES, GettyImages IL)
"לעיתים בחילות עלולות להיות מסוכנות" | צילום: PA ARCHIVE IMAGES, GettyImages IL

"קשה לשער למה התרופה הזו עובדת, פשוט מכיוון שאנחנו עדיין לא יודעים במאה אחוז איך עובד מנגנון הבחילות וההקאות ההריוני, ומדוע יש נשים שלא מקיאות כלל ואחרות מקיאות במשך תשעה חודשים", אומר פרופ' משנה קליני זהר נחום, מנהל מחלקת האם והעובר בביה"ח העמק, מקבוצת הכללית.

"יש השערה לפיה הורמון ההריון הוא האחראי, כי העלייה והירידה שלו תואמת בד"כ את גרף ההקאות – גבוה מאוד בשליש הראשון וירידה לקראת השליש השני, אבל אין תשובה סופית ומוחלטת. כדי להיחשב כמי שסובלת מהיפרמזיס גרבידרום (בשונה מבחילות והקאות 'נורמליות'), האישה צריכה להראות ירידה של 5% לפחות במשקלה, ולהזדקק לטיפול תרופתי ולמתן נוזלים. הטיפולי שיש לנו להציע לנשים כאלו כיום הם מדורגים, ומציגים הצלחות לא מבוטלות. מעבר להנחייה על שתייה מרובה וחלוקת המזון לארוחות קטנות, 80% מהנשים יראו שיפור משילוב של ויטמין B6 עם אנטי היסטמין בשם דוקסילמין. מי שזה לא עובד אצלה תקבל פראמין, שלוקחים לפני ארוחות,  או זופרן, תרופה שיועדה במקור לחולים שעוברים כימותרפיה. במצב שבו שום דבר אחר לא עבד האישה תתאשפז ותקבל סטרואידים במינון גבוה למשך שבוע. חשוב לציין שלא מדובר בתופעת לוואי שאפשר להתגבר עליה: אם ההקאות קשות יש סכנת התייבשות ואפילו קרע בוושט, במקרים נדירים, כך שמציאת טיפול יעיל שלא מסכן את האם והעובר הוא בהחלט דבר מבורך".

>> מתי בחילות בוקר עלולות להיות מסוכנות?