תאומים בני יומם (צילום: Julie Fairman, Istock)
"חלמנו על תאומים ובסוף קיבלנו תינוק עם שיתוק מוחין" | צילום: Julie Fairman, Istock
ס', כיום בת 45, הגיעה לפני כעשר שנים לתחנה לבריאות המשפחה בעיר מגוריה לבדיקה שגרתית, אז התברר לה שהיא בהריון רביעי. מספר שבועות לאחר מכן, היא התבשרה שמדובר בתאומים. השמחה הייתה גדולה, אך המשך הסיפור מסתיים בטון אחר לגמרי ובעיקר לא צפוי. 

"הרופאים נדהמו לגלות עובר אחד במשקל 1.5 קילו"

בחודש השביעי להריונה, הופנתה ס', שהוגדרה תחת הריון סכרתי, לבדיקות בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע, זאת לאחר שטענה כי היא חשה בכאבים חריגים ובצירים לא סדירים. האחות שקיבלה אותה במיון יולדות כתבה על גבי מסמך רפואי שהיא נושאת בגופה תאומים, זאת בהסתמך על בדיקת האולטרסאונד שביצעה בעבר. היא הועברה לאחר מכן לבדיקת רופא שביקש לערוך בדיקת מוניטור, וכך כתב בתיק הרפואי: "קיים קושי טכני בניטור חיצוני של העוברים. ב-U.S נרשמה תנועה של שני עוברים. האחד רוחבי ומאוד סמוך לשני וקשה לראות האם יש מחיצה ביניהם. אין לראות מומים גסים וקושי רב בביצוע הערכת משקל כעת.  כמות מי השפיר תקינה".

היא סבלה בשלב זה מצירים, קיבלה מגנזיום גפרתי שמטרתו למנוע לידה מוקדמת, וכמשזה לא עזר - הרופאים ביקשו לקדם לידה. לאור העובדה שהיא כבר עברה שלושה ניתוחים קיסריים עם ילדיה הקודמים, והרופאים - שחשבו שמדובר בתאומים בחודש די מתקדם - הכריעו לטובת הניתוח. 

אולטרסאונד במהלך היפוך עוברים (צילום: רועי ברקוביץ')
התבססו על הקביעה כי מדובר בתאומים | צילום: רועי ברקוביץ'
אך להפתעתם הרבה, בעת ביצוע הניתוח הקיסרי, התברר כי לא מדובר בתאומים אלא בעובר אחד בלבד. הטעות באבחון הביאה לכך שיילדו את התינוק בשבוע 32, הוא נולד במשקל של 1.5 קילו ונזקק להחייאה ממושכת. חודשיים לאחר הלידה, ס' שוחררה מבית החולים כשבנה התינוק סובל משיתוק מוחין עקב רשלנות הרופאים. כיום, עשר שנים אחרי ס' ובעלה מטפלים בבנם הסובל משיתוק מוחין, מרותק לכיסא גלגלים, אינו מדבר ונזקק לטיפול סעודי 24 שעות ביממה.

באמצעות עורכי הדין גדעון פנר ואניס אבו ג'עפר הגישו ההורים תביעה נגד "שירותי בריאות כללית" ובית החולים "סורוקה" לבית המשפט מחוז מרכז-לוד על סכום שלמעלה מעשרה מיליון שקל.

"הצוות היה מחוייב לבצע בדיקה למספר העוברים"

לכתב התביעה צורפה חוות דעת של ד"ר אליעזר הורנשטיין רופא נשים ומיילד אשר קבע נחרצות, כי סיום ההריון של ס' נבע בגלל טעות קריטית לפיה היא נושאת בגופה תאומים מה שגרם לזירוז הלידה ולכך שנולד תינוק עם שיתוק מוחין. "חובת הצוות היתה לזמן איש צוות מיומן בביצוע אולטרסאונד כדי לבדוק היטב את מספר העוברים, הערכת משקלם ונתונים בעלי חשיבות רבה. לא היה מקום להסתפק בממצאי הבדיקה הראשונית שבוצעה בחדר המיון. מה גם שברשומה הרפואית ישנו חוסר התאמה כאשר במקום אחד מצויין שיש ריבוי מי שפיר ובמקום אחר מצויין שכמות מי השפיר תקינה", נכתב בחוות הדעת של הרופא המומחה.

לדבריו, היה ניתן לדחות את הלידה ב-24-48 שעות כדי לצורך מתן סטרואידים וזאת על מנת למנוע את הנזק שנגרם לעובר ולבדוק לעומק שאכן מדובר בתאומים. "סיום ההיריון בגלל אבחון מוטעה של הריון תאומים ופעילות רחמית סדירה הביא במקרה הנדון לפגות ולתוצאות קשות-שיתוק מוחין", סיכם ד"ר הורנשטיין את חוות דעתו.

עו"ד גדעון פנר
עו"ד גדעון פנר שמייצג את התובעים
חוות דעת נוספת של רופא מומחה בתחום הניורולוגיה קבעה, כי בנה של ס', היום בן עשר, אינו מסוגל לעמוד על רגליו והוא תלוי לחלוטין בהוריו. המומחה קבע לו נכות בשיעור של 100 אחוז בגין שיתוק ברגליו ובידיו ו-75 אחוז נכות בגין פיגורי שכלי קשה. כתב התביעה מייחס לרופאים רשלנות רפואית חמורה ביותר שכן הם פעלו בניגוד לחוזרי משרד הבריאות, החמיצו הריון תאומים שהסתיים בהולדת ילד אחד הסובל משיתוק מוחין ושגרמו ללידה מוקדמת ולא קיימו דיו עם רופאים בכירים מומחים.

כתוצאה מכך, מעריכים עורכי הדין שהילד יזדקק לאמצעים טיפוליים רבים כולל מעבר לבית קרקע שיותאם לצרכיו המיוחדים. "הם הרסו לנו את החיים", טענו ההורים, "חלמנו על התאומים, ופתאום מתברר לנו שיש לנו ילד אחד שנולד עם שיתוק מוחין בגלל המחדלים שלהם. אנחנו צריכים לטפל בו 24 שעות ביממה, וזה לא קל בכלל. יש לו צרכים ובעיות רבות. הרשלנות של הרופאים גרמה לנו נזק גדול מאוד. איך מתמודדים פתאום נולד לנו תינוק עם פיגור?"

מבית החולים "סורוקה" נמסר בתגובה: "אנו דוחים את הטענות כפי שהועלו בתביעה, הן לגבי האחריות המיוחסת והן בעניין הקשר הסיבתי שבין האירועים הנטענים בכתב התביעה לבין מצבו המצער של הילד. נגיב כמקובל כחלק מההליך המשפטי".

>> בהריון? חמש תביעות הרשלנות הרפואיות הנפוצות ביותר
>> בייבי בום מוחקת לחלוטין את מקומה של המיילדת

>> העקביות משתלמת: מעקב הריון ישראלי משובח

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים