תינוק חמוד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"מספר הקלוריות הדרוש משתנה לפי המשקל ורמת הפעילות" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הסיוט של כל אמא יהודייה הוא תינוק רזה מדי; כזה בלי פולקעס, עם לחיים בלתי תפוחות בעליל ובלי אף קפל לרפואה.
שיטת האחוזונים, שקורצת גם אל יצר התחרות המובנה שלנו, הופכת את עניין המשקל של התינוק למורכב עוד יותר, כשהוא נמדד לא רק ביחס לעצמו אלא גם ביחס לתינוקות אחרים בני גילו, והחשש ש"הילד לא אוכל מספיק" מרחף מעל.
ובכן, מסתבר שבימינו התינוקות אוכלים בהחלט מספיק, ואפילו יותר מדי; סקר חדש מגלה שההורים המערביים נותנים לתינוק כ-100 קלוריות מיותרות מדי יום, ומעלים אותו על דרך המלך להשמנה בעתיד. אז כמה קלוריות התינוק שלכם באמת צריך, ואלו טעויות אפשר ורצוי לתקן בתזונה שלו?

"הבנות מקבלות יותר קלוריות מיותרות מהבנים"

הסקר, שערך משרד הבריאות בבריטניה, העלה נתונים מדאיגים באשר לצריכת הקלוריות של תינוקות רכים. לפי תוצאות הסקר, יותר מ-75% מהתינוקות עד גיל שנה מקבלים כ-100 קלוריות מיותרות ביום, כ-20% יותר מהדרוש להם, ולדברי עורכי הסקר מסתכנים בהשמנת יתר בעתיד.
הסקר הקיף 2,683 תינוקות בגילאי ארבעה עד 18 חודשים, שהוריהם מילאו טבלאות יומיות בהן פורט כל המזון שהוגש להם וכמה ממנו אכלו מדי יום. מהסקר עלה כי בנות מקבלות מעט יותר קלוריות מיותרות מבנים (76% מהן הוזנו הזנת יתר, לעומת 75% מהבנים), אולם החוקרים לא מצאו סיבה לשוני המגדרי.

מספר הקלוריות שתינוק אמור לצרוך ביום משתנה לפי משקלו ומידת הפעילות שלו, אולם ניתן לנקוב במספר משוער של כ-600 קלוריות ליום עבור תינוק מתחת לגיל חצי שנה. עד גיל שנה אמור מספר הקלוריות היומי לעלות בהדרגה, ולהתייצב על כ-750 קלוריות.
"עיקר החריגה מגיעה מדייסות מועשרות למיניהן וממחיות פרי", אמר טאם פריי, מיוזמי הסקר. "בנוסף, זיהינו כי תינוקות הניזונים מתמ"ל צרכו יותר קלוריות, הן בשל העובדה כי התמ"ל עצמו מכיל יותר קלוריות מחלב אם, והן משום שהתינוק מתאמץ פחות כדי לשאוב את החלב מהבקבוק (בניגוד להנקה), ולכן אוכל יותר. למעשה גילינו כי בגיל שנה, תינוקות שניזונו מפורמולה כבדים בכחצי קילו מתינוקות שינקו".

"הרבה הורים מוצאים עצמם מתעסקים לא מעט בענייני האוכל של התינוק", אומרת שרית פאר, אחות מוסמכת ויועצת הנקה במרכז מיבאל'ה . הנה כמה טיפים להאכלה נכונה שתמנע עודף משקל בעתיד:
1. תמיד עדיף להכין את המחיות לבד, כדי לפקח על מה שנכנס לשם.
2. לנוחותכם, עדיף להכין כמות גדולה של מחיות מראש, להקפיא בפריזר בתבנית קרח, ולהפשיר בכל פעם את מספר הקוביות הדרוש.
3. הורים רבים נותנים את הדייסה בערב, כדי שהתינוק יישן טוב יותר. אבל חשוב לא להגזים בכמויות; תינוק שאוכל יותר מדי לא יישן מרוב כבדות, אלא יסבול מכאבי בטן, בדיוק כמו מבוגר שאכל יותר מדי.
4. דרך טובה להבטיח שהתינוק לא יאכל יותר מדי היא לתת את הדייסה בכפית, ולא בבקבוק.
5. ההרגל להעשיר את הפורמולות בקורנפלור או בדייסות מוכנות - מיותר לעתים; יש תינוקות שזקוקים לתוספת, אך לאחרים היא עלולה לגרום להשמנה. לכן, כדאי להתייעץ עם אחות או עם תזונאית לפני שאתם מעמיסים על התינוק קלוריות נוספות.

בואו לדבר על זה בפייסבוק של 9 חודשים