התמונה שעוררה סערה במקסיקו (צילום: צילום מסך)
תמונה קשה לצפייה: התמונה שעוררה סערה במקסיקו | צילום: צילום מסך
בדרך כלל, סיפורים על לידות חטופות שהסתיימו בשלום הם אייטמים קלילים בתכנית בוקר או במהדורות אחר הצהריים. ראיון קצר עם האמא ההלומה, מילה מנהג המונית או הקופאית בסופר שעשו הסבה מקצועית זמנית למיילדוּת וקלטו את התינוק הזריז ברגע האמת, קלוז אפ על כוכב האירוע שכבר הספיק לעלות על אוברול של בית החולים והלאה, לאייטם שיגלה לכם כמה קלוריות יש באייס-קפה. אבל לידת הבזק הזו, שהתרחשה על מדשאה של מרכז רפואי במקסיקו, מעלה לסדר היום העולמי בעיה אנושית חמורה, ומעוררת דיון כאוב בסוגיות של אפליה ונגישות של מיעוטים לשירותים בסיסיים. מנהל המרכז הרפואי הושעה מתפקידו וייתכן שאף יועמד לדין, אבל הסערה ברשת מסרבת לשכוך.

ילדה ללא כל סיוע או תמיכה על המדשאה

התמונה פוצעת הלב הזו צולמה על ידי אזרח שמתגורר בסמוך למרכז הרפואי שאליו הגיעה האישה – אירמה לופז-אורליו (29) – כדי ללדת את ילדה השלישי. כמה שעות לפני כן היא התעוררה מכאבים שזיהתה כצירים, וכאשר הצטרפה לעניין גם ירידת המים המוכרת, שמו היא ובעלה את פעמיהם לכיוון בית החולים. משהגיעו (אחרי שעה של הליכה ברגל) נתקלו בהתעלמות רבתי, ובמשך שעתיים תמימות לא הוקצתה לה מיטה – זאת חרף העובדה שבבדיקה ראשונית שעברה כשנכנסה למקום נראה בבירור כי היא נמצאת בפתיחה מלאה, ויכולה ללדת ממש בכל רגע. אף שאמרה שוב ושוב לצוות הרפואי כי היא עומדת ללדת בכל רגע, התבקשה אירמה לצאת ולהמתין מחוץ לכתלי המרכז הרפואי – עד שבשעת בוקר מוקדמת היא פשוט ילדה, ללא כל סיוע או תמיכה, על המדשאה. הצילום מנציח היטב את תחושת חוסר האונים של מי שממש לא תכננה לידת אנאסיסטד, וכן מראה בבירור את התינוק מונח על הדשא, חסר כל הגנה. יצויין כי האם והתינוק קיבלו טיפול רפואי (גם אם באיחור מה), ושניהם בריאים וחשים בטוב. "אני חושבת שאקרא לו סלבדור ("מושיע" בספרדית), כי הוא באמת הציל את עצמו", סיכמה האם התשושה.  

התגובה הרשמית שפורסמה למקרה המזעזע כללה בעיקר התנצלות על כך שהמרכז הרפואי פועל בעומס יתר, וכן תלה את האשמה באירועים בקשיי שפה, שכן כמו רבים מבני המיעוט האינדיאני עמו היא נמנית, אירמה אינה דוברת ספרדית. ואם זה נשמע לכם רע, אז לצערנו זה רק מסתבך שכן ראש העיר שבה אירע המקרה גם טוענת שמקרה דומה אירע לפני כשלושה חודשים, ולמעשה אחת מכל חמש נשים במחוז יולדת מחוץ לבית חולים או מרפאה, וכי תמותת התינוקות במדינה היא מהגבוהות בעולם. אבל מלבד התחושה הקשה והקולות שמאשימים את צוות בית החולים בגזענות – האם באמת מסוכן ללדת כך?

"חשוב להבין שלידה היא תהליך טבעי, שבדרך כלל יכול להתרחש גם בלי עזרה", אומר ד"ר שרון מסלוביץ', מנהל מיון נשים ויולדות ורופא בכיר ביחידה להריון בסיכון במרכז הרפואי ת"א. "מי שדורש את עיקר הטיפול אחרי לידה שמתרחשת במפתיע הוא התינוק: מכיון שהוא יוצא רטוב, יש לייבשו ולעטוף אותי מיד בשמיכה או מגבת, שכן הקור הפתאומי עלול לגרום לו להפסקת נשימה. ועוד לפני שהתינוק יוצא, חשוב שהאישה תכרע או תשכב, כדי למנוע ממנו ליפול ולהיפגע חלילה, וכן על מנת לא להסתכן בקריעה פתאומית של חבל הטבור. חשוב שהתינוק והיולדת יגיעו בהקדם האפשרי לבית החולים, כדי לוודא שלא ניזוקו מהלידה המהירה, וכן על מנת לבצע חיתוך סטרילי של חבל הטבור, במטרה למנוע זיהומים".

>> חדש: הדפסת דמות עובר בתלת מימד
>> מלון הבוטיק שכל יולדת תשמח להכיר
>> בגדי המעצבים של נורת'ווסט, הבת של קים וקניה

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים