אין תמונה
מי פנוי? השליח והאם

האיזון בין עבודה לאמהוּת הוא תמיד מורכב, במיוחד כשהאמהוּת – והתינוק – טריים וצעירים. החשש הגדול של אמהות רבות הוא מסיום ההנקה עם החזרה לעבודה, בגלל המורכבות הלוגיסטית של השאיבה, אחסון החלב והפשרתו.

בג'קארטה, בירת אינדונזיה, מצאו פתרון יצירתי – שירות שליחים, שלוקחים חלב שאוב טרי ממקומות העבודה ומביאים אותם למטפלות, לסבתות ולמעונות היום של היונקים.

צי קטנועים, GPS וצידניות עם בקבוקי חלב טרי

למקרה שפספסתם, כדאי שתדעו שאינדונזיה היא הכלכלה הצומחת ביותר באסיה, אחרי הכלכלה הסינית. שיעור הנשים העובדות במדינה גדל בקצב מסחרר, וכיום מוערך מספרן ביותר מ-40 מיליון. באופן טבעי גדל גם שיעורן של האמהות שיוצאות לשוק העבודה, ויזם ממולח בשם פיקרי נאובל, שכבר הפעיל עסק לשליחויות של מסמכים ומטענים שונים, זיהה את הצורך בשינוע חלב אם טרי ממקומות העבודה אל התינוקות שאמם יוצאת לפרנס.

את התשתית – צי קטן של שליחים וקטנועים – כבר היה לו. הוא גובה בין 3 ל-4 דולר לשליחות, ומתחייב שהשליחים משתמשים במכשירי GPS  משוכללים ומתעדכנים תדיר במצב הפקקים בעיר הבירה הסואנת, כדי להגיע במהירות האפשרית עם החלב הטרי שבצידנית לתינוק.

ואכן הפקקים וזיהום האוויר, האופייניים לעיר ג'קארטה, אינם מהווים תנאים אידאליים להעברת חלב האם. "הלקוחות שלי סומכות עליי שאני דואג להביא את החלב כמה שיותר מהר ליעד – וכל עוד הבקבוקים מגיעים שלמים וטריים, הכל בסדר", אומר נאובל, חדור מטרה ומרוצה.

המיזם העסקי שלו זוכה לתמיכה רבה מהרשויות, ובמיוחד ממשרד הבריאות האינדונזי, שקברניטיו מודאגים מאוד מהצניחה בשיעורי ההנקה במדינה. "רק 38% מהאינדונזיות מניקות את ילדיהן", אומר ד"ר יוליאנטו סנטוסו קוניוואן, רופא ילדים מקומי. "בבתי החולים מחלקים להן עלונים ודוגמיות חינם של פורמולה, ובהחלט יש מקום לשינוי גם בתחום הזה". ונאובל מוסיף: "אני רוצה לעזור לאומה שלי לגדל דור בריא וטוב יותר, שניזון מחלב אם, אני פשוט לא חושב שהאבקות שמוכרים היום יכולות באמת להחליף את חלב האם".

"חלש שאוב טרי זו האפשרות הכי טובה אחרי הנקה ישירה"

חלב אם טרי, אגב, יכול להישמר בטמפרטורה נוחה כארבע שעות מחוץ למקרר, כך שגם אם השליחים אינם מצויידים בקטנוע עם ארז קירור, החלב אמור להגיע לתינוק כשהוא טרי וטוב לשתייה.

"זה רעיון פשוט מקסים, ובהחלט נראה שיש לנו מה ללמוד כאן בארץ", אומרת סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC. "ברור שהדבר הטוב ביותר לתינוק הוא לינוק ישירות מאמו, אבל אם זה לא מתאפשר, העדיפות השנייה היא חלב טרי של אמא שלו בבקבוק, השלישית חלב קפוא ומופשר של אמו, הרביעית חלב של אמא אחרת – ורק אז פורמולה, כך שהיתרון של השירות הזה ברור".

סיוון מציינת כי נשים רבות רוצות להמשיך להניק עם החזרה לעבודה, אבל נרתעות מהקשיים הטכניים של שאיבה בעבודה, הכרוכה בקירור, הבאת החלב הביתה וניהול סטוק של חלב מוקפא. "להביא לתינוק חלב טרי של אמא שלו, זמן קצר אחרי שנשאב (ולכן מתאים בהרכבו התזונתי לזמן ביום שבו ייאכל), זו אפשרות מצויינת ומומלצת מאוד", היא מסכמת.

קבלו: 5 דברים שלא ידעתם שאפשר לעשות עם חלב אם