זרעונים מנסים להפרות ביצית (צילום: istockphoto)
פענוח רגע המפגש בין הזרע והביצית יוכל להביא בשורה חדשה למאותגרי פוריות | צילום: istockphoto
גם אתם, שאולי לא יודעים הרבה על הריון ולידה (עדיין), בוודאי יודעים שבשביל הריון צריך זרע אחד לפגוש ביצית. זה נשמע אולי פשוט, אבל מסתבר שהחוקרים מנסים לפענח את סוד המפגש ביניהם כבר למעלה משלושים שנה.

מחקר חדש המתפרסם בימים אלה, טוען כי הצליח לזהות את הרכב החומרים המדויק המאפשר את החיבור המוצלח בין הביצית והזרע. עכשיו, טוענים החוקרים, יהיה ניתן לתת מענה ולהבין בעיות פוריות שעדיין נותרו ללא פתרון שמקורן היה במידע החסר על דרך המפגש בינהם.

פענוח מבנה הביצית הוא המפתח להבנת חיבורה עם הזרע

למעלה משלושים שנה ניסו החוקרים לפענח כיצד בדיוק זה קורה: אילו חומרים פוגשים באילו חומרים, מה הופך הפריה למוצלחת ולא פחות חשוב- מדוע ישנן הפריות שאינן עולות יפה. תוצאות המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים בינלאומי מאוניברסיטאות מיזורי בארצות הברית, בהונג קונג, בטיוואן ובלונדון, עשויות לתת תקווה לזוגות שסובלים מבעיות פוריות.

החוקרים הצליחו לזהות את מולקולת הסוכר שעוטפת את ביצית האישה, אשר הופכת אותה לדביקה. הם מצאו, שהיא זו המאפשרת את החיבור עם אחד ממיליוני הזרעים של הגבר.

שרשרת הסוכרים הדביקה העוטפת את הביצית קושרת אליה את החלבונים שבזרע. ריכוזה הגבוה על גבי הביצית, מאפשר לזרע לזהות אותה: החלבונים הנמצאים בראשו נפגשים איתה ומתאימים עצמם אליה.

כאשר מתרחשת ההתאמה ביניהם, החלקים החיצוניים של הזרע והביצית נכרכים זה בזה והזרע מעביר את ה-DNA  שלו לתוך הביצית, מפרה אותה ויוצר את הזיגוטה, הביצית המופרית.

החוקרים: " המחקר ממלא פער גדול בידע על פוריות"

"המחקר המסעיר הזה מספק את ההתבוננויות הראשונות לתוך 'האירוע המולקולרי' שמתרחש ממש בתחילתה של יצירת חיים אנושיים חדשים", אומרת פרופ' אן דל מהמחלקה למדעי החיים ב-Imperial College בלונדון. "הפרטים שגילינו ממלאים פער גדול מאוד בידע שלנו בפוריות ואנחנו מקווים שהם יעזור לזוגות שכרגע אינם מצליחים להרות".

פרופ' דל, שעמדה בראש הצוות שגילה את הסוכרים על שטח פניה של הביצית, מספרת כי היה קשה לבדוק את הביציות ולאבחן אותן בשל גודלן המזערי. כדי לעבוד עם הביציות הקטנטנות, נזקקו החוקרים למיקרוסקופ רגיש ועוצמתי במיוחד ולהרבה סבלנות.

לטענתה, תרומתו של המחקר לא תעזור רק לזוגות מאותגרי פוריות, אלא גם לדבר ההפוך: הידע החדש על הקשר בין הזרע והביצית יעזור גם בפיתוח אמצעי מניעה. במילים אחרות: מרגע שהתגלה כי שרשרת הסוכרים על הביצית היא המאפשרת את חדירת הזרע, יוכלו החוקרים לפתח אמצעי מניעה שימנע זאת.

"תרומת המחקר היא בידע, ייקח זמן עד שישמש בפועל בטיפולי פוריות"  

פרופ' אריה רזיאל, מומחה לפוריות, מיילדות וגניקולוגיה ומנהל המכון לפוריות הגבר ובנק הזרע במרכז הרפואי אסף הרופא מאמין שהמחקר החדש פורץ דרך בתחום המחקר, אך ייקח עוד זמן עד שיתורגם הלכה למעשה לטיפולי פוריות.

"התרומה של המחקר הזה היא בייצור עוד ידע על אחד משרשרת התהליכים שמביאים להפריה. אך יחד עם זאת, תהליך חדירת הזרע לביצית הוא תהליך מורכב ולא ידוע. מכייון שלא מדובר בסוכרים מסוג אחד בלבד, אין אפשרות לבדוק את כל התהליכים של החדירה של הזרע לביצית".

פרופ' רזיאל מסביר ששיטות ההפריה החוץ גופית של היום (IVF) בעצם עוקפות את הצורך להשתמש בידע שמציע המחקר, היות והזרע מוחדר במסגרת הטיפול לביצית: "כיום יש לנו דרך זמינה וזולה להחדיר את הזרע לביצית בשיטה של IVF מתוחכמת. כך אנחנו בעצם עוקפים את ההפריה באמצעות הטיפול".

פוריות סודית: גברים נוטים לא לשתף בבעיות הפוריות שלהם