אפרת דובדבני, מנכלית בית הנשיא (צילום: חיים צח לע"מ)
אפרת דובדבני מיהרה לישיבה אחרי הלידה | צילום: חיים צח לע"מ
להאריך את חופשת לידה? אפרת דובדבני, מנכ"לית בית הנשיא שברה שיא כאשר התייצבה לישיבה חשובה לקראת אירועי חגיגות ה-90 לנשיא שמעון פרס, שעות ספורות בלבד לאחר שילדה את בנה השלישי.  דובדבני, המנהלת את מערך ההכנות בבית הנשיא לקראת יום ההולדת הקרב, חששה כשבישרו לה הרופאים כי תאריך לידתה הצפוי יחול ב-18 לחודש, בדיוק ביום בו מתקיימת מסיבת יום הולדתו של פרס. לשמחתה, הלידה הוקדמה ובמוצאי שבת כבר נולד התינוק.

ילדה, הניקה ורצה ללשכה

אבל דובדבני לא נחה במיטתה בבית החולים תל השומר עד האירוע הגדול. בבוקר יום ראשון התקיימה ישיבת האישורים הסופיים של אירועי יום הולדתו של פרס בהרצליה, ומנכ"לית בית הנשיא לא הסכימה לוותר על נוכחותה במקום. שעות לאחר הלידה, הניקה דובדבני את בנה, הודיעה לאחיות כי עליה לעלות לרגע לקומה העליונה לקבלת אורחים, וחמקה למשך שעתיים אל עבר הישיבה, בעוד התינוק עם אביו בתינוקייה.

דובדבני עובדת עם פרס כבר כ-16 שנים מאז רצח רבין והיא מהווה חוליה מרכזית בצוות המקיף את הנשיא. הצוות שמורכב מנשים בלבד, רובן אימהות לילדים, כבר ידע מקרים דומים בעבר. בלשכה, מספרים מקורבים לדובדבני, מתמודדים עם האתגר תוך חלוקת המשמרות בלשכה למשמרות בוקר וערב, כשהאימהות בוחרות לרוב במשמרת הבוקר.

אמרה לנשיא פרס שתבוא לעבודה, הוא אמר: "אל תהיי משוגעת"

מריסה מאייר, גוגל (תמונת AVI: mako)
הצליחה לשבור את השיא שלה. מריסה מאייר | תמונת AVI: mako
שעות בודדות לאחר הלידה התקשר פרס לברך את דובדבני. היא מצדה רמזה לו כי ייתכן שלא תתאפק וכבר תחזור לעבודה ביום למחרת. הנשיא פרס ביטל את דבריה. "אל תהיי משוגעת", אמר לה. והיא  רמזה שפשוט תגיע בהפתעה. בבוקר היום למחרת הופתעו חברי הלשכה מהתייצבותה לישיבה והתרשמו ממידת המחויבות שלה. לאחר אותן שעתיים שבה דובדבני לבית החולים. בלשכה מציינים כי היא אינה עתידה לחזור לעבוד במשרה מלאה וככל הנראה תעבוד בעיקר מהבית לקראת אירועי ועידת הנשיא.

 בסביבתה של דובדבני מספרים כי אומנם היו מופתעים אך לא מדובר בהפתעה מוחלטת. במהלך הריונה הראשון, אושפזה דובדבני בשמירת היריון בבית החולים, אך גם אז לא חדלה לעבוד לרגע. ישיבות הלשכה הועתקו אז מבית הנשיא אל סביבת מיטת בית החולים של המנכ"לית. 

החזרה המהירה של דובדבני לשגרה מפתיעה, אבל חופשת הלידה המקוצרת של נשות הקריירה כבר לא חדשה עבורנו וכבר כמעט הפכה לטרנד. רק לפני חודשים ספורים הכריזה מריסה מאייר, מנכ"לית יאהו שנכנסה לתפקיד בחודש השביעי להריונה, שתקצר את חופשת הלידה שלה ותסתפק בשבוע או שבועיים לכל היותר עם הילוד.

תיאמתי פגישות בחדר הלידה

גם ענבל אור, המנכ"לית והבעלים של אור סיטי נדל"ן, אמא לשתי בנות הנמצאת כיום היום בחודשים מתקדמים להריונה השלישי ועובדת במרץ לקידום הפרויקטים, סיפרה בעבר כי חזרה לעבודה יומיים אחרי הלידה. "עבדתי עד שעתיים לפני הלידה, השתתפתי במכרזים ותיאמתי פגישות בחדר הלידה. חזרתי לעבודה יומיים אחרי. מאחר ובעלי עובד לצידי פשוט התחלפנו. הוא היה עם התינוקת ואני הייתי במשרד. לא, לא הנקתי, אבל כנראה שלא הייתי עושה את זה גם אם הייתי בבית", אמרה ל-mako בעבר וציינה כי "שילוב של קריירה ומשפחה הוא האתגר הגדול ביותר של אישה בעולם החדש אבל האפקט האימהי מוסיף משקל כבד של התלבטויות. בראייתי אנחנו יכולות להעניק לילדים את הכול ולא להשתמש באימהות כתירוץ למעצור בהתקדמות ביעדים העסקיים".

מי את ענבל אור? (צילום: חדשות 2)
"שילוב של קריירה ומשפחה הוא האתגר הגדול ביותר של "אישה בעולם . ענבל אור | צילום: חדשות 2
אסנת הראל, מנכ"לית מכון אדלר, לייעוץ והדרכת הורים ניהלה גם היא קריירה אינטנסיבית לצד גידול שלושת ילדיה. היום, כסבתא היא מסבירה: "לדעתי זה עניין של בחירה אישית ואין כאן שאלה של מה 'נכון' או 'לא נכון'. השאלה היא רק מה נכון לך וזה לא אומר האם  זה יעשה את האישה לאמא טובה יותר או פחות ". למרות זאת, מסבירה הראל, כי טרנד חופשת הלידה המקוצרת עשוי להיות בעייתי. "התינוק הקטן לא בוחר לבוא לעולם וכשהוא מגיע לעולם יש אחריות כלפיו. אם תינוק כזה זקוק למגע, לחיבוק לצורך בניית הביטחון שלו בעולם והקשר שלו להורה צריך לתת לו מענה. ועכשיו השאלה היא איך עושים את זה? בפרסומים כאלה, כמו של מנכ"לית יאהו, לפעמים שומעים חלקים מהמציאות בלבד, לפעמים יש למשל אבא שנמצא שם עם התינוק כשאמא היא שותף מלא בכל התהליכים".

קיימת צביעות גדולה סביב הריון ולידה בישראל

יועצת הנקה, סיוון תמיר משגב, דווקא לא סלחנית לנושא וטוענת כי מדובר בעיניה בתופעה שלילית.  "המקרה הזה מוכיח שוב את הצביעות שיש סביב הנושא הזה של הריון ולידה ובחברה הישראלית במיוחד. מצד אחד החברה מעודדת פריון וילודה בכל האמצעים שעומדים לרשותה (אנחנו המדינה שמשקיעה הכי הרבה בעולם בעידוד ילודה וטיפולי פוריות), מפעילה לחץ על נשים להיכנס להיריון והופכת את הבחירה שלא לעשות ילדים לטאבו. מצד שני אם את רוצה להתקדם את חייבת להיות אשת קריירה, את לא יכולה להיות בבית ואם בחרת להיות אשת קריירה את חייבת לשלם את המחיר. המסרים הכפולים האלה מבלבלים, וכאן נופלות האימהות הקרייריסטיות שאומרת, אם כבר הגעתי לתפקיד הבכיר הזה, אני לא מוכנה לאבד אותו ועושות וויתורים קשים.

כנראה שמישהו גורם לנשים שכאלה לחשוב שאם לא ינכחו בישיבה, יקרה אחד מהשניים: או שהיא כבר לא תהייה רלוונטית למקום העבודה או שלא יוכלו להסתדר בלעדיה בפגישה. כמובן ששני המסרים האלה הם לא נכונים ואין להם מקום". 

>> מחדר הלידה לשולחן העבודה

>> איך כולן נהנות מחופשת הלידה ורק עבורי היא סיוט?

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים