אם אמא שלכן או חמותכן מתלוננות על ימי הבייביסיטר שהלבשתן עליהן הקיץ, אתן מוזמנות לנחור בבוז, ולהראות להן את הכתבה הבאה. מה תגידו על סבתא שלא רק עושה בייביסיטר לנכד שלה – אלא גם סחבה אותו בבטן תשעה חודשים וילדה אותו?

אין תמונה
הביצית של הבת, הזרע של החתן, הרחם של סבתא. מה לא ברור?

"זה היה ההריון הכי קל שהיה לי"

זה אולי נשמע כמו חידת הגיון לא מצחיקה, "איך סבתא יולדת את הנכד של עצמה", אבל בחסות המדע והרפואה המודרנית, זה אפשרי – ואפילו די פשוט טכנית. לינדה סירויס, בת 49 בסך הכל, ילדה את בנה הבכור של בתה – שהוא גם הנכד שלה עצמה – כאם פונדקאית. הבת, איינג'ל, סובלת ממחלת לב, ורופאיה הזהירו אותה כי העומס הגופני בהריון, ובמיוחד בלידה, עלול להוביל למותה. איינג'ל ובעלה, בריאן, לא רצו לוותר על הזכות להפוך להורים, והחליטו להיעזר בפונדקאית.

לא ברור האם הקושי בהכנסת אדם זר לתהליך אינטימי כל כך או השיקול הכלכלי פעלו כאן, אבל עד מהרה החליטו בני הזוג כי המועמדת המושלמת לשאת וללדת את בנם הבכור היא לא אחרת מאמה של איינג'ל. "היו כמה מרפאות שסירבו לקבל אותנו, בגלל הגיל המתקדם שלי, אבל בסוף מצאנו מרפאה שהסכימה – והתחלנו בתהליך", סיפרה היולדת-סבתא.

בתהליך של פונדקאות ישנן שתי אפשרויות: שימוש בזרע ובביצית של ההורים הביולוגיים, או שימוש בתרומת זרע ו/או תרומת ביצית מגורם שלישי, אך בשום מקרה לא נעשה שימוש בביצית של הפונדקאית. במקרה של סירויס, הביצית נשאבה מבתה כמו שנהוג בתהליך IVF  סטנדרטי, ע"י מחט שמוחדרת לנרתיק תחת הנחיית אולטרסאונד, הופרתה בזרעו של בעלה – החתן של סירויס – והושתלה ברחמה של הסבתא הגאה. "בסופו של דבר, זה היה תהליך פשוט", מספרת סירויס, "למען האמת, זה היה ההריון הכי קל שהיה לי בחיים – לא היו לי בחילות, והרגשתי נהדר".

"למצב הזה יש גם יתרונות"

אף שמבחינה רפואית הריון פונדקאות לא נחשב להריון מסובך או שונה מהריון רגיל, גילה המתקדם של סירויס שיגר אותה הישר אל זרועותיה של ההגדרה המלחיצה: "הריון בסיכון". ככל שאישה נכנסת להריון בגיל מבוגר יותר, בלי קשר לשאלה האם מדובר בהריון טבעי או באמצעות טיפולים, עולים סיכוייה לסבול משלל סיבוכי הריון.

אישה מבוגרת בפרופיל מרימה תינוק מחייכים (צילום: Krystian Kaczmarski, Istock)
שובב כזה, לא הפסיק לבעוט לי בבטן כל ההריון | צילום: Krystian Kaczmarski, Istock

בין הסיבוכים שמופיעים יותר בקרב מבוגרות נמנים רעלת הריון, סוכרת הריונית ולידות מוקדמות. בנוסף, הן נוטות יותר לסבול מקרישי דם, בעיות נשימה ותסחיפים. לגבי העובר, דווקא יש משמעות לשאלה האם ההריון הוא טבעי או נוצר מביצית של אישה אחרת. אם הביצית היא של האם המבוגרת עולה הסיכון לפגמים גנטיים ולמומים שונים, אבל אם הביצית נלקחה מאישה צעירה, העובר נחשב לעובר "רגיל".

ומה לגבי ההשלכות הנפשיות והמשפחתיות של מהלך כזה? ואיך מסבירים לילד בבוא היום למה סבתא ילדה אותו? "למצב כזה, מוזר ככל שיראה, יש אמנם חסרונות – אבל גם יתרונות", אומרת ענת לוין-יעקבי, מטפלת משפחתית. "מצד אחד, כמובן שיש כאן סכנה של אבדן הפרטיות והאוטונומיה של המשפחה הגרעינית (האם והאב הביולוגיים והתינוק), ומעורבות יתר של הסבתא, בגלל המעשה שעשתה עבורם. בניגוד לפונדקאית רגילה, שמתנתקת מהאם ומהתינוק אחרי הלידה, כאן אי אפשר לבצע את ההפרדה הזו, וגם אם בראש היא יודעת שהיא לא האמא, ההורמונים והגוף שלה חושבים אחרת". 

ענת מוסיפה, כי על הבעיות האלו אפשר להתגבר בעזרת תיאום מוקדם, וכן בעזרת הצבת גבולות ושמירה על ערוץ תקשורת פתוח בין כל המעורבים בתהליך. "למרות המורכבות, יכולים להיות גם יתרונות: בניגוד לפונדקאית רגילה, שעלולה לחוש נטישה או בדידות, כאן אין הינתקות מהתינוק ומהמשפחה. בנוסף, כשהילד יגדל מעט ויוסבר לו אילו מאמצים עשתה המשפחה כדי להביאו לעולם, הוא ירגיש אהוב ורצוי".

>> ותכירו את האמא שתרמה את רחמה לבתה