פרדי תינוק מוסיקלי (צילום: דיילי מייל)
תינוק שנולד מאהבה וממוזיקה. פרדי המוזיקלי | צילום: דיילי מייל
יש רפתנים שנשבעים שתפוקת החלב של הפרות עולה כאשר משמיעים להן מוזיקה בזמן החליבה. יש גם גננים שמשוכנעים שהפלייליסט האיכותי שהרכיבו הוא-הוא שמטפח את הגידולים לתפארת. כעת מצטרפים למועדון המוזיקלי גם מומחי פוריות מספרד, שטוענים: סיכויי ההצלחה של הפרייה חוץ גופית משתפרים כאשר משמיעים לביציות מוזיקה במעבדה.

מהתחלה שמנו לב שפרדי בעניין של מוזיקה

זהו פרדי, תינוק בריטי חייכן ויפה תואר. הוריו עברו לא מעט תלאות כדי להביא אותו לעולם, אבל משוכנעים שהמתכון להצלחה בטיפול הפוריות שדרכו הגיע לעולם היה פשוט תפריט מוזיקלי מגוון, שנוגן לביצית המופרית שממנה נוצר.

את הטיפול עברו בני הזוג איזבל וסטפן במרפאה בספרד, אחרי טיפול IVF (הפריה חוץ גופית) כושל שניסו בבריטניה, מולדתם. על הטיפול החדשני הם שמעו במקרה, התאהבו ברעיון והחליטו לנסות. למרבה השמחה, כבר בניסיון הראשון הושג הריון מוצלח, וההורים הגאים מדווחים כי חרף גילו הצעיר, פרדי הקטן מגלה חיבה גדולה למוזיקה, ובמיוחד לאמנים שהשמיעו לו כשעוד היה ביצית מופרית. 

"ממש מהימים הראשונים לחיים של פרדי שמנו לב שהוא ממש בעניין של מוזיקה בכלל ושירים מסוימים בפרט", אמר סטפן, האב. "הוא פשוט נרגע ברגע שהצלילים הראשונים מתחילים להתנגן. אנחנו מקווים שכאשר נספר לו איך הגיע לעולם, הוא יבין את החיבור המיוחד הזה שיש לו עם המוזיקה".

הביצית שהקשיבה למדונה הוכיחה את עצמה

מדונה בהופעה 2012 (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
אז מה מדונה, מגיעים לך אחוזים? | צילום: Getty Images, GettyImages IL
ה-IVF המוזיקלי הוא יוזמה של מרפאת הפוריות מארקס בברצלונה. אנשי צוות המרפאה ערכו ניסוי, שבמסגרתו חילקו 1,000 ביציות לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה שהתה באינקובטורים שבהם הושמעה מוזיקה – בין היתר, שירים של מדונה, פרינס, מייקל ג'קסון ו-AC\DC, וכן יצירות של באך ושופן. הקבוצה השנייה שהתה באינקובטורים רגילים, שסיפקו להן את כל התנאים ההכרחיים להתפתחותן כמו בכל מעבדת פוריות אחרת, ללא מוזיקת רקע כלשהי. כצפוי, באף אחת מהקבוצות מהקבוצות לא הושגו 100% הצלחה, אולם החוקרים גילו כי בקרב קבוצת הביציות ששהו בסביבה המוזיקלית, היה אחוז ההפריות המוצלחות גבוה יותר ב-5%. אגב, החוקרים לא גילו הבדלים בין סוגי המוזיקה השונים, והעלייה באחוזי ההצלחה הייתה זהה כאשר הביציות נחשפו לפופ, רוק ומוזיקה קלאסית כאחד.  

"אנחנו יודעים, כמובן, שעוברים לא שומעים שום דבר בימים שאחרי היווצרותם, אלא רק סביב השבוע ה-14 להריון", אמרה ד"ר קרולינה קסטלו, מצוות המרפאה. "לכן, אנחנו סבורים שהתנודות המיקרוסקופיות שמייצרת המוזיקה במעטפת הביצית הן שגורמות לשיפור בתוצאות. בדיוק כמו שבהפריה רגילה וטבעית הביצית מיטלטלת לה בגוף האישה עד שהיא מגיעה לרחם – כך עושה המוזיקה במעבדה".

"כמובן שהעוברים – שבשלב ההפרייה הם רק ביצית וזרע – לא שומעים את המוזיקה במעבדה, ולכן אי אפשר לדבר על השפעה רגשית", אומר ד"ר ערן הורוביץ, רופא נשים בכיר לפריון ולהפריה חוץ גופית. "בעבר נעשו מחקרים על ההשפעה המיטיבה שיש להפחתת סטרס על טיפולי פוריות, ולכן אפשר אולי להניח שאישה ששומעת מוזיקה לפני שאיבת ביציות, למשל, או מאזינה לשירים שהיא אוהבת מדי יום לאורך מחזור הטיפולים, תהיה פחות מתוחה ותשפר את סיכוי ההצלחה של ההפריות. ועדיין, שינוי של 5% לטובה, כמו שהם מדברים עליו, הוא לא מובהק מספיק כדי לקבוע שאכן המוזיקה משפיעה לטובה על הטיפול, וישנם לא מעט פרמטרים אחרים – כמו הפרוטוקול הטיפולי, גיל האישה, מידת הניסיון של הרופא ומצבם הבריאותי של בני הזוג – שמשפיעים על התוצאות".

>> גבר תתחדש: ערכה ביתית לבדיקת זרע
>> קבלו הצצה לחיי המשפחה של וויליאם וקייט

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים