בייבי יוגה, עיסוי תינוקות, חוג מוסיקה וחוג שחייה הם רק חלק מהפעילויות שממלאות את יומו של התינוק החדש שלכם. אם בעבר, מגוון החוגים הללו היה מנת חלקם של יחידים בלבד, היום חופשת הלידה כוללת לפחות שני מפגשים שבועיים בחוג כזה או אחר.

תינוק שוכב על הגב על מזרן פעילות (צילום: matspersson0, Istock)
שלל החוגים יכולים להביא לעומס גירויים אצל התינוק | צילום: matspersson0, Istock

בשנים האחרונות התפתח תחום החוגים לתינוקות לבלי הכר, וההורים יכולים לבחור בין שיעורים וסדנאות למכביר, אך עתה ספר חדש של סילביה הטו, מומחית לתקשורת עם ילדים, יוצא נגד התופעה וטוען: לא רק שהחוגים לא מועילים להתפתחות התינוק, הם גם מזיקים לקשר שלו עם אמו.

"החוגים יוצרים עומס גירויים אצל התינוק"

"לא נדיר שלתינוק יש היום חוג אחד בכל יום, וזה עומס שאפילו מבוגר היה מתקשה לעמוד בו", מציינת הטו. "תינוקות צריכים קולות רגילים של בית, ולא מוזיקת ג'ימבורי רועשת. פנים של אבא, אמא ובני משפחה קרובים, ולא מיליון ילדים ואמהות סביבם במשך שעות. התפקיד של ההורים הוא להגן על הילד מהעולם עמוס הגירויים בחוץ, ולא להביא את התינוק אל הגירויים בכוח".

לדברי הטו, עומס הפעילויות גורם להורים – ובעיקר לאמהות, שמטבע הדברים הן אלו שלוקחות את התינוק לחוגים ולסדנאות השונות – להזניח פרוצדורות הוריות שהינן קריטיות להיקשרות עם הילד, מתוך מחשבה ש"זמן האיכות" והתכנים שהם מעניקים לו בחוגים מפצה על כך.

הטו מסבירה, כי "בכל התרבויות בעולם היה נהוג לשיר שירי ערש, אבל בחברה המערבית, הדור הנוכחי של ההורים לא עושה את זה. לקחת תינוק לחוג מוזיקלי, שבו הוא שומע קולות של אמהות אחרות ובכי של תינוקות אחרים, יחד עם שיר שמתחלף מדי שבוע, לא יוצר את הקשר המיוחד שאמור להיווצר למשמע הקול של אמא ואבא שלו, ששרים לו כל יום את אותו שיר לפני השינה".

אך יחד עם זאת, מחברת הספר מבקשת להבהיר שלא לא כל הפעילויות גרועות. הבעיה, לדבריה, היא שברוב החוגים האמא מבצעת את הפעילות, והתינוק פאסיבי – כך ש"בניית הקשר" ביניהם, שהיא המוטיבציה עיקרית להשתתפות בחוגים, פשוט לא יכולה להתקיים.

המומחים: "שם המשחק הוא מינון"

"אני דווקא כן סבור שחוגים כמו שחייה או התעמלות יכולים לתרום לחיזוק המוטוריקה הגסה, לפתח גמישות ולאזן גמישות יתר, גם אם אין עדיין הוכחה מחקרית לכך", מציין ד"ר מוטי חיימי, מומחה לרפואת ילדים במחוז חיפה של שירותי בריאות כללית.

בהחלטה אם להשתתף בסדנה כזו או אחרת חשוב להיות קשובים לילד. "חוג מסויים שמתאים למישהו, לא אומר שגם הילד הפרטי שלכם חייב לאהוב אותו או להפיק ממנו תועלת, בוודאי שלא בגילאים כל כך צעירים. אם הילד בוכה ולא מרוצה, אין צורך להכריח אותו. לפעמים הורים מתעלמים מהתגובה של הילד מתוך שכנוע פנימי שהם מיטיבים איתו, ומתרצים לעצמם את הבכי בעייפות או הסתגלות, וחבל", הוא מוסיף.

תינוק שוחה במים (צילום: istockphoto)
"לפעמים ההורים רוצים לעשות טוב ומתעלמים מטובת התינוק" | צילום: istockphoto

בדומה להטו, גם ד"ר חיימי סבור ששם המשחק הוא מינון. "חוג מדי פעם זה בסדר, אבל עומס של מספר חוגים מדי שבוע לא מתאים לאף תינוק, ויכול ממש להזיק".

ישנם מקרים של תינוקות שיכולים להיפגע כתוצאה מהאינטנסיביות אל החוגים, ולהגיע אפילו עד פריקת כתף, למשל. "אליי הגיעה אמא עם תינוק בן שלושה חודשים שסבל מדלקות אזניים מסוג שרואים בדרך כלל אצל שחיינים. כשדיברתי איתה, התברר שהם הולכים לשיעורי שחייה מספר פעמים בשבוע, למרות הדלקות החוזרות, וזה מקרה קלאסי של התעלמות מטובת הילד".

לסיום, ד"ר חיימי מבקש להדגיש: "אולי זה מובן מאליו, אבל כשאתם בוחרים פעילות, חשוב מאוד להקפיד גם שהמנחה יהיה איש מקצוע, שלמד באופן רציני מה הוא עושה ולא יזיק לתינוק במקום לעזור לו".

אז מה עושים עם תינוק בן שבוע? קבלו מדריך תעסוקתי