כבר יצא לך להתעורר בבהלה באמצע הלילה עם התכווצות שרירים ברגל כואבת עד דמעות? סביר להניח שכבר זכית להכיר את היקיצה מהגיהינום הזו מקרוב. 

אחת התופעות היותר מוזרות בהריון היא המתיחה הפתאומית הזו, שתוקפת אותך בדרך כלל באמצע הלילה, בדיוק כשמצאת פוזיציה אידאלית (לחמש הדקות עד שתלכי שוב לפיפי). באופן מעורר תמיהה, לרפואה המודרנית לא רק שאין תרופה לעניין – גם אין שום כיוון להבין למה זה קורה בכלל.

השערות, אגב, יש בשפע: בין היתר, מדברים על עודף פרוגסטרון בגוף, אפקט של משקל הבטן על השרירים, השינויים ביציבה ואפילו שינויי התנוחה בלילה. חוץ מללדת, יש עוד כמה דברים שאפשר לעשות. כמובן שאל תקחי שום הצעה כתורה מסיני, ותמיד תתייעצי עם הרופא המטפל לפני כל שינוי בתזונה או בהתנהלות הרגילה שלך. ואחרי שהסברנו – קבלי כמה עצות מועילות. 

ממגנזיום ועד מי טוניק

1. לאכול יותר מגנזיום.  המינרל העיקרי שאחראי להתכווצויות המרושעות הללו הוא מגנזיום, שנמצא בעיקר בתרד, פולי סויה, שעועית לבנה ואגוזי ברזיל. המגנזיום מרפה את השרירים, מאזן את חילוף החומרים של השריר ומונע התכווצויות. מי שממש סובלת יכולה להיעזר גם בתוסף מגנזיום, שמחביא פיצ'ר מעולה נוסף, ומשמש כמקל על עצירויות (עוד תופעה מהממת לא פחות שמביא איתו ההריון).

2. לאכול פחות סידן. הסידן בגוף חשוב למניעת הידלדלות העצם של האמא ולבניית העצמות של העובר. בנוסף, הסידן הכרחי לפעולה תקינה של המגנזיום מהסעיף הקודם – אבל באורח פלא, צריכה מוגזמת שלו עלולה להוביל דווקא לאפקט ההפוך. לכן, כמובן שיש צורך לאכול סידן (המצוי בעיקר בשקדים, שומשום, דגים ומוצרי חלב), אבל לא להשתגע עם תוספים אם אין צורך שאותר ע"י רופא בבדיקת דם.

3. לאכול מזונות עשירים ב-B6. הויטמין הזה, שנחוץ לספיגה תקינה של המגנזיום מהסעיף הראשון בגוף, הוא סוג של ויטמין-על להריוניות. הוא מפחית בחילות בוקר, אחראי למראה עור זוהר, ובהיעדרו הן חשופות יותר לרעלת הריון ולסוכרת הריונית. יתרון נוסף שלו הוא היותו מסיס במים, כך שאין צורך "להוריד" אותו עם מאכל שמן או חופן אגוזים. 

אישה בהריון שוכבת על המיטה מרימה רגליים למעלה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בדיוק שמצאת תנוחה נוחה. התכווצות שרירי התאומים בהריון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

4. להוריד רגל לרצפה. לא ברור אם תנועת המתיחה או הקור הפתאומי, אבל זה פשוט עובד. לא מעט הריוניות נשבעות שהדבר היחיד שעוזר להתכווצות המחרידה הזו היא הורדה מהירה של הרגל לרצפה, ודריכה בכוח על המרצפות הקרירות. למרבה הצער, אם אין לך מזגן תעשייתי בבית, כנראה שתצטרכי לחכות כמה חודשים כדי לנסות את הטיפ.

5. לעשות "פלקס" בכף הרגל. זוכרת את שיעורי הבלט שאמא שלך הכריחה אותך ללכת אליהם כשהיית קטנה? בגד גוף ורוד, חצאית טוטו וגולגול? הדבר הראשון שלימדו אותך שם היה להבדיל בין פוינט לפלקס, ותתפלאי – בניגוד להמשך לימודי הריקוד שלך, זה דווקא פריט מידע שימושי. כשיש לך התכווצות, פשוט הכניסי את הרגל למצב פלקס- כווני את אצבעות הרגליים כלפי מעלה ומתחי הכי חזק שאת יכולה. התנועה הזו תמתח את השריר בכיוון הנגדי, ותעביר את ההתכווצות בצ'יק.

6. לשתות מי טוניק. נכון, רק זקנות שותות את זה, אבל אם תתגברי על הפאדיחה, נכונה לך הפתעה. במי טוניק אמיתיים יש כינין – תרופה נגד מלריה, במקור, שהוכחה כטיפול התרופתי היחיד שבאמת מועיל להתכווצויות. מכיוון שאף מכון טרטולוגי לא יאשר לך לקחת כינין בהריון (וגם די קשה להשיג את התרופה במקומות שאין בהם ג'ונגל), את יכולה ללכת על הכיוון ההומאופטי, ולצרוך גרסה סופר-מדוללת. רק לא להשתולל עם הכמויות, ולא להוסיף ג'ין. 

התכווצות שרירים - הריון (צילום: Shutterstock)
לעשות "פלקס" בכף הרגל | צילום: Shutterstock
>> ואם כבר רגליים: זוכרת שפעם היה לך קרסול? מדריך להריונית הבצקתית