אם קראת פעם לעומק את העלון למשתמש שמצורף לתרופות, ודאי נתקלת בסעיף: "תופעות לוואי נדירות". שם, ולא משנה אם העלון מצורף לחפיסה של אקמול או של אנטיביוטיקה נדירה, כמעט תמיד תוכלי למצוא שם תופעות שיכולות להתאים יופי גם לקרקס: מהתנפחויות, דרך שינויי צבע קיצוניים ועד לפריחות אקזוטיות.

אישה בהריון סובלת מכאב ראש (צילום: GlobalStock, Istock)
מסתבר שהריון זה לא רק בחילות- בצקת- עייפות. איזה יופי | צילום: GlobalStock, Istock

גם בהריון, תופעות הלוואי לא נגמרות בבחילות-עייפות-בצקות. אז אם את אחת מאותן ברות מזל שלא מצליחה להבין למה, לעזאזל, השתנה לך הטעם הפה, קבלי את המדריך הבא שיסביר לך למה זה קורה ואפילו ייתן לך כמה טיפים להתמודדות. 

מה עושים על כל הרוק הזה?

1. טעם מר או חמוץ בפה. בהתחלה חשבת שזה בגלל ההקאות. אבל אחרי שגם שטיפת פה, חוט דנטלי וצחצוח אובססיבי לא העבירו את המרירות, הבנת שיש כאן משהו מעבר.
למה זה קורה:
טעם מר בפה שייך למחלקת תופעות הלוואי הבלתי מוסברות של ההריון. יש סברות שונות לפיהן הוא נגרם בגלל רגישות יתר של החניכיים, זיהומים שונים בחלל הפה ועל הלשון או על רקע הורמונלי. בנוסף, עלייה של מיצי קיבה שאופיינית להריון, בשל הלחץ המופעל על הקיבה ורפיון שרירי העיכול, גורמת לצרבת – ויש נשים שמפרשות זאת כטעם לא נעים בפה.
מה עושים:
מסטיקים, סוכריות או גרגור אינטנסיבי של מים עם סודה לשתייה (כפית אבקת סודה לכוס מים).

2. הפרשה מוגברת של רוק. אם גם את מרגישה לאחרונה כמו אוהד כדורגל מתוסכל, שרק מחפש מקום להיפטר מעודפי הרוק, כנראה שגם את סובלת מתופעה נדירה אך מוכרת: עודף נוזלים בפה בתקופת ההריון.
למה זה קורה:
הדעות בנושא חלוקות. יש מי שסבורים כי התופעה נגרמת כתוצאה מעודף פרוגסטרון, שמשפיע על הפרשת הרוק, ויש מי שסבורים שהבעיה היא דווקא בהימנעות לא מודעת של האישה מבליעת רוק, בגלל בחילות שהיא חשה.
מה עושים:
להימנע מסוכריות וממסטיקים (שלפני שנייה לעסת בשביל להעביר את הטעם המר), שמעודדים הפרשת רוק. במקרים חמורים במיוחד, תוכלי לבקש מהרופא שירשום לך תרופה שמצמצמת את הפרשת הרוק.  

3. גודש באף, ליחה ונזלת. כאילו הבטן שאת צריכה לסחוב לא מספיקה כדי ליצור קוצר נשימה, האף הסתום ו/או הדולף שלך גורם לך להתנשף כאילו רצת מרתון ולנשום בפה פתוח כמו כלבלב נלהב.
למה זה קורה:
רמות ההורמונים המטורפות בהריון גורמות לפעילות יתר של רקמות ריריות בגוף. לעתים הנזלת דולפת באופן חופשי, אבל אצל נשים מסויימות ישנה חסימה שנובעת ממבנה הנחיריים, או פשוט ייצור של נזלת סמיכה יותר, ואז נוצר גודש.
מה עושים?
למרבה הצער, תרסיסים ותרופות נגד צינון וגודש אסורות בהריון. אפשר לטפטף מי מלח, להימנע ממאכלי חלב שידועים כמעודדי נזלת וליחה ולפנות לעזרת הרפואה המשלימה. 

4. דימום מהאף ומהחניכיים. כל צחצוח שיניים מסתיים בכיור שנראה כמו זירת רצח? את מגלה טיפות דם על המקלדת בעבודה? כנראה שגם את נפלת בסטטיסטיקת המדממות.
למה זה קורה:
ככל הנראה, שינויים בתפקודי קרישת הדם בהריון, בתוספת רגישות יתר של הרקמות.
מה עושים?
מטים את הראש קדימה ולוחצים בעדינות על האף משני הצדדים. אם הדימום רציני, כדאי לפנות לרופא כדי לשקול אפשרות של צריבת כלי הדם באף כטיפול מונע. 

 ד"ש משריר התאומים: תכירי את היקיצה הכי נוראית בעולם

5. כאבים במפשעה. כאבים חדים במפשעה, בגב, בירך הפנימית או במפרק הירך מכינים אותך ללידה, ולא רק נפשית. אבל יש להם מטרה טובה, באמת.
למה זה קורה:
בזמן ההריון מופרש בגוף הורמון שנקרא רלקסין, שתפקידו להגמיש ולהכין את הרקמות לקראת המעבר של התינוק מהרחם, דרך תעלת הלידה ועד לסלקל החדש שקניתם לו. לפעמים ההורמון מפגין עודף מוטיבציה, ומרכך מדי את הרקמות, מה שגורם לכאבים מציקים – ולפעמים גרוע מכך.
מה עושים?
מכיוון שספק אם יסכימו לתת לך אפידורל מיד אחרי הסקירה השנייה, אין הרבה מה לעשות. יוגה להריון, פעילות גופנית מתונה והרבה סבלנות – זה כל מה שאנחנו יכולים להציע.

6. גזים ועצירות. תופעות הלוואי הפחות מדוברות (אך די נפוצות) של ההריון מתרחשות במערכת העיכול. אמנם לא נעים להודות בכך, אבל הריוניות רבות סובלות מגזים ועצירויות שמנפחים את הבטן הרבה לפני שהתינוק מגיע לגודל של אפון. כמובן שלא כדאי להגיד על כך מילה, כן? זיכרון התגובה שתקבלו (במיוחד אתה, בן זוג יקר) תישאר הרבה אחרי שהריח יתנדף.
למה זה קורה
: הפרוגסטרון מאט את פעילות השרירים החלקים, כדי לשמור על הרחם מפני התכווצויות לפני המועד. כתוצאה מכך, גם המעיים מתפקדים בחצי משרה, מעכלים לאט יותר ולפעמים גם מתמלאים בגזים.
מה עושים?
עוזרים למעיים עם המון מים, סיבים תזונתיים, חליטות של תה שומר ופעילות גופנית. גם פיזור של הרבה ארוחות קטנות לאורך היום, שישמור על פעילות רציפה של מערכת העיכול, יכול לעזור. אם את לוקחת ברזל, נסי לעבור לברזל עדין, שפחות אגרסיבי על המעיים. חשוב לא להזניח את המצב, מכיוון שעצירות עלולה לגרום לטחורים או לפיסורה, שרק ילכו ויחמירו אחרי הלידה. 

7. התכווצות שרירים בשינה. זה קורה לספורטאים ולהריוניות, לא בהכרח בסדר הזה. היקיצה הכואבת הזו היא מסימני ההריון המובהקים והמוזרים ביותר. ברוב המקרים הצעקות פלוס קללות שיפלטו לך בעת הארוע יעירו את בן זוגך בבהלה, שישאל אם הגיע הזמן ויש לך צירים.
למה זה קורה?
הרקע, כמה לא מפתיע, הורמונלי, אבל ייתכן שגם חוסר באשלגן  הוא הסיבה לתפיסת השריר הכואבת. מעבר לכך, הנטייה של הריוניות לישון בחדרים קרירים עד קפואים תורמת גם היא להיתפסות.
מה עושים?
אוכלים בננות (בשביל האשלגן), ישנים בחדרים לא קרים מדי.

8. גירודים בעור: מעבר לעקצוצים הטבעיים של הימתחות העור בבטן (למעשה, את ממש מרגישה איך סימני המתיחה נוצרים. ממש רגע לנצור), יש נשים שההריון עובר עליהן בגירודים.
למה זה קורה:
בניגוד ליתר התופעות שמנינו, גירודים הם לא תופעה טבעית, ויש לבדוק מהיכן היא נובעת. לעתים מדובר בבעיה בתפקוד הכבד, שגורמת לאגירת מלחי מרה.
מה עושים?
הולכים לרופא. זו אמנם תופעה לא ממש נדירה, אבל מצריכה בדיקות דם וטיפול רפואי מתאים.

סייע בהכנת הכתבה: פרופ' שמואל לוריא, מומחה לרפואת נשים במרכז לבריאות האישה נוי של שירותי בריאות כללית בתל אביב

>> בעיות אסתטיות בהריון: מוורידים בולטים ועד פיגמנטציה