לידה שקטה היא סיוטו של כל הורה שמצפה לילד. אין מספיק מילים לתאר את האובדן, את הכאב של לחזור הביתה בידיים ריקות, את הבטן הריקה והעריסה שנותרת מיותמת. נתונים בארה"ב מדברים על כך שלידה אחת מתוך 115 לידות היא לידה שקטה, שבה העובר למעשה מת כבר ברחם.

לידה שקטה – בין אם כתוצאה מהחלטה לעשות הפלה בעקבות מומים קשים או בין אם העובר מת בתוך הרחם בשלב כלשהו של ההריון – היא חוויה נפשית קשה לשני בני הזוג. הם עלולים לסבול מדיכאון, כעס, תחושת אובדן ואבל, ותחושת כישלון. הורים שחווים לידה שקטה צריכים להמשיך בחייהם כרגיל. הם לא זכאים לחופשת לידה, אין להם זכויות מיוחדות, רק כאב ופחד מפני העתיד.

יש מעט קבוצות תמיכה ופורומים עבור גברים ונשים שחוו אובדן מסוג זה, שבהם נשים חולקות את סיפורן ומסייעות אחת לשנייה להתמודד ולהתגבר, אבל מעבר לכך אין בישראל המון מודעות לנושא הכאוב הזה.

בגן החיות התנכ"י בירושלים החליטו לכבד את האבות והאמהות שחוו אובדן, באקט מקסים ומרגש שנותן מקום לחוויה הקשה הזו. לפני כשנה הוקמה בגן החיות פינת זיכרון שהקימו משפחות שחוו לידה שקטה. ליד תצוגת הפנדה האדומה נחנכה פינת ישיבה לזיכרון שהקימו הורים שחוו לידה שקטה ביחד עם בית החולים הדסה. בפינה הזו נבנתה תיבה ובה הטמינה כל משפחה עלה כסף זעיר שעליו שם התינוק ותאריך הלידה שלו. לפני כמה ימים נפרצה התיבה ועלי הכסף שבה נגנבו. כעת פרסם גן החיות בעמוד הפייסבוק הרשמי שלו קריאה להשבת הגניבה:

"אנו פונים לכל מי שיודע משהו על הגניבה ליצור קשר עם גן החיות ולסייע בהשבת הפרטים שנלקחו. מי שיכול או מצא את העלים מוזמן להביאם אל הגן ולהניחם בשער, ללא צורך בהזדהות או בפרטים נוספים. תודה לכולם ונשמח אם תוכלו לשתף ולהפיץ", נכתב בפוסט.

תגובות הגולשים לא איחרו להגיע. "אני אחת האימהות שהייתה והזמינה עלה", כתבה אחת הגולשות. "כואב מאד מאד לשמוע את זה". "תמיד תישארו בי ובלבי חרוטים לנצח אהובים של אמא", כתבה גולשת אחרת. "מאחלת למי שעשה את זה לא לחוות ולהבין את המושג שחרוט בסלע באנדרטה", כתבה עוד גולשת ועוד אחת הוסיפה "הלב נחמץ מכאב ושואל - למה לעשות דבר שכזה?"

בגן החיות התנכ"י מספרים שהנושא קיבל תהודה עצומה – יותר מ-200 אלף צפיות לפוסט, אלפי שיתופים ולייקים. מבחינת החקירה, אומרים שם, אין קצה חוט, ואיש לא פנה עם מידע על הגניבה. "הסיפור עצוב ומצער לכולם, כמו גם לעובדי הגן", אומרת מנהלת השיווק ויחסי הציבור של גן החיות, סיגלית דביר-הרץ, "כל סיפור הפינה ריגש אותנו מאוד מאז שקמה".