פונדקאית (צילום: Shutterstock)
פונדקאית | צילום: Shutterstock

העברת תינוק שרק נולד מאם פונדקאית להורים המיועדים ללא הכנה עלול להחוות כשוק והלם הן להורים והן לתינוק. הורים וילדיהם חולקים קשר עמוק, אהבה וחיבור פסיכולוגי משמעותי שנוצר לאורך פרק זמן משמעותי לפני הלידה ואחריה. קשר זה הוא שהופך את ההורים להורים, כלומר גורם להם לדאוג לילדם, לכל צרכיו, לטפל בו ולטפח אותו בכל מחיר. קשר זה חשוב גם לתחושת ביטחונו של הילד, הערכתו העצמית ולרווחתו הנפשית.

בפסיכולוגיה קשר זה נקרא התקשרות (Attachment) והוא נחקר בצורה מאד מקיפה. מחקרים מצאו שהוא מתחיל עוד לפני שהתינוק נולד. התינוק מכיר את הוריו 9 חודשים לפני לידתו, דרך קולם והם מכירים אותו דרך תנועותיו ברחם.

תיאוריות של התקשרות טרום לידה קובעות כי חווית הקשר הזו היא שמניעה את האם לשמור על בריאותה במהלך ההיריון ומסייעת לקדם את הקשר לאחר הלידה.

מה קורה כאשר התינוק נולד באמצעות אם פונדקאית, כאשר ההורים והתינוק לא יכולים ליצור התקשרות כשהתינוק עוד בעובר? במצבים אלו יש לבצע "העברה" רגשית מהאם הפונדקאית להורים המיועדים. העברה רגשית זו מטרתה ליצור חיבור ראשוני בין התינוק להוריו.

במאמר זה אציג בהרחבה מהי העברה רגשית וכיצד הורים מיועדים יכולים ליצור קשר עם התינוק שנמצא ברחמה של אם פונדקאית עוד לפני לידתו ואחריה.

הכנות להעברה הרגשית

אף שההורים המיועדים לא יכולים ליצור את אותו החיבור והקשר כמו אם ותינוק שנמצא ברחמה, ישנם דברים שניתן לעשות כדי להתכונן להעברה הרגשית ובכדי לוודא הכנה ליצירת ההתקשרות בין ההורים לתינוקם.

המפתח ליצירת העברה רגשית מוצלחת הוא התמקדות בצרכיו הרגשיים של הילד. התמקדות בצרכיו של התינוק ולא של ההורים המיועדים יוביל ליצירת קשר וחיבור ראשוניים טובים.

עבדו את האובדן - הורים שבחרו בהבאת ילד באמצעות פונדקאות הם לרוב הורים שעברו התמודדות ארוכה עם בעיות פוריות. חשוב להגיע לתהליך הפונדקאות לאחר שההורים התאבלו על האובדן של רעיון ההורות הביולוגית. תהליך ההתאבלות יעזור להורים לעבד ולקבל את העובדה שלא יוכלו ללדת את ילדם, על כל המשמעויות וההפסדים הכרוכים בכך. לרוב הורים אלו חוו כל כך הרבה כשלים בניסיונות להרות שהם יגיעו מוכנים ומצפים להצלחת תהליך הפונדקאות. התמודדות מוקדמת עם הצער הכרוך באובדן זה חשובה על מנת לעזור הורים להתפנות ולהתמקד בצרכיו של ילדם המיועד.

היו מעורבים עוד במהלך ההיריון – חשוב לנסות להיות מעורבים עוד במהלך ההיריון הפונדקאי ככל הניתן. במידה ומתאפשר, כדאי להשתתף בפגישות אצל הרופא עם האם הפונדקאית, להכין את החדר ואת הבית לקראת בואו של התינוק. מעורבות בהכנות יכולה לתרום ליצירת הקשר הראשוני, יצירת חיבור, התקשרות וציפייה לתינוק המיועד.

דברו עם התינוק המיועד – אנו יודעים שכבר ברחם חלק מחושיו של התינוק כבר מפותחים. התינוק נקשר לאם הפונדקאית באמצעות שמיעה, מגע וריח. ככל שתרבה לדבר עם התינוק, בין אם בקולך ובין אם באמצעות הקלטות, תהפכו להיות מוכרים לו, כהורים וכמשפחה. אפשר לשלוח הקלטות שלכם מקריאים לו סיפורים ולבקש מהאם הפונדקאית להשמיע לו אותם.

השתמשו בחפץ מעבר – חפץ מעבר בדרך כלל מתייחס לחפץ אותו תינוק או פעוט אימץ לאחר לידתו ביוזמתו. כאן הכוונה לצעדים שהאם הפונדקאית יכולה לנקוט על מנת להפוך את הסביבה החשה שתהיה לו לאחר לידתו למעט יותר מוכרת, למשל על ידי השמעת מוסיקה אהובה שתהיה מוכרת לתינוק כאשר יגיע לביתכם. אפשרות נוספת היא לבקש מהאם הפונדקאית לישון עם דובי או בובה פרוותית אחרת, כך שבעת המעבר התינוק יוכל להריח ריחות מוכרים וזה יקל עליו את המעבר לביתו החדש.

ההעברה רגשית בבית החולים

ההעברה הרגשית בבית החולים היא שיאו של תהליך הפונדקאות. זהו אחד החלקים המרגשים, מתגמלים והעוצמתיים בתוך תהליך הפונדקאות כולו. בשלב זה חשוב במיוחד כי ההורים המיועדים יהיו מרוכזים בצרכיו הרגשיים של התינוק. מצורפים כמה טיפים למילוי צרכיו של התינוק במהלך הלידה ויצירת העברה רגשית חלקה ככל הניתן מהאם הפונדקאית למשפחה המיועדת.

אישוש התחושות של התינוק – כאשר התינוק או התינוקת נולדים, חשוב שהם יקבלו אישור לחוויות החושיות שספגו במהלך ההיריון, ריחות, צלילים ומגע. הדרך הטובה ביותר היא להניח את התינוק לאחר הלידה על החזה של האם הפונדקאית, במידה וזה ניתן, כי כך התינוק יכול לקבל אישור מחדש לחוויות שספג במהלך ההיריון.

במידה והאם הפונדקאית לא יכולה רגשית לעשות זאת, ניתן לבקש ממנה לגעת בידיו או ברגליו של התינוק.

העברה פיזית של התינוק להורים המיועדים – זהו הרגע שכולם חיכו לו, התסריט האידאלי הוא שהאם הפונדקאית מוסרת את התינוק למשפחה החדשה. זהו הרגע שכולם עבדו והתכוננו לקראתו והוא נכון לא רק לתינוק אלא לכולם. זהו תהליך חשוב לפונדקאית לראות את כל המשפחה השלמה, זוהי מטרתו של תהליך הפונדקאות וזה עשוי לעזור לה להיזכר מחדש ברציונל לשמו נכנסה לתהליך ולהרגיע כי התינוק שהרגע ילדה עובר למשפחה שלמה ומאושרת שחיכתה ורצתה את התינוק כל כך.

הורים עם תינוק (צילום:  Kseniya Ivanova, shutterstock)
הקשיים לא קשורים בהכרח לתהליך הפונדקאות | צילום: Kseniya Ivanova, shutterstock

יצירת חיבור באמצעות מגע – לאחר ההעברה הפיזית של התינוק, מומלץ ליצור חיבור ממשי של עור לעור וכמה שיותר. זוהי אחת הדרכים הטובות ביותר לעל מנת לקדם את תהליך ההתקשרות. אימהות שמוכנות לכך, יכולות גם להניק את התינוק שעתה נולד, כאחת הדרכים להיות קרובות אליו וליצור חיבור חזק.

המשך תהליך ההעברה הרגשית

המעבר הרגשי שנעשה בבית החולים הוא תחילתו של התהליך ושל בניית ההתקשרות בין ההורים לתינוק. להורים המיועדים ישנה עוד דרך ארוכה לעשות כדי להתרגל ולהסתגל לאתגרי היומיום עם תינוק שרק נולד ולתהליך ההתקשרות.

שמרו על קשר עם האם הפונדקאית – כדאי לעשות מאמץ לפגוש את הפונדקאית עוד פעם לאחר כשבועיים. מטרת המפגש היא לאפשר לתינוק אשרור מחדש לכך שכולם בסדר והוא לא איבד אך אחד ואישור לכולם כי תהליך הפונדקאות עבר בסדר.

היו סבלניים – תהליך החיבור בין הורים לתינוקם החדש אינו מידי תמיד ויכול לקחת כמה זמן. גם הורים שילדו את ילדם בלידה טבעית לעיתים צריכים זמן עד שהם מרגישים חיבור עמוק לתינוק החדש. חשוב לזכור זאת ולתת לתהליך זמן ולהפחית דאגות.

בנוסף, חשוב לזכור כי יהיו פרקי בכי, כמו לכל תינוק. חשוב שההורים המיועדים יזכרו שזה לא קשור לתהליך הפונדקאות או לתהליך ההעברה הרגשית.

להורים שמביאים את ילדם באמצעות תהליך פונדקאות אין את 9 החודשים על מנת ליצור חיבור לתינוק ולהתכונן להגעתו, עם זאת חשוב לזכור שהחיבור וההתקשרות וההכרות עם התינוק שנולד יווצרו באופן טבעי בצורה חזקה וקבועה כפי שהם מתרחשים עבור הורים שמביאים את ילדם בצורות אחרות.

הכותב הוא עובד סוציאלי קליני, פסיכותרפיסט, מנהל "רימון – מרכז מומחים לטיפול פסיכולוגי בפריסה ארצית"