מסיבות אולטרסאונד (צילום: da.cn)
הידד לטכנאית. מסיבת אולטרסאונד | צילום: da.cn

יש הטוענים שהריונות הפכו לפומביים מדי. מסוד אינטימי וקטן, שמתגלה לאט לאט למשפחה הקרובה ולחברים, העולם המודרני מוביל אותנו לכתוב סטטוסים כמו "OMG שני פסיםםםםםם", להמשיך בהודעה נרגשת על מין העובר בצירוף אולטרסאונד – וכמובן, לתעד את הנעשה בחדר לידה כמו צלם CNN מנוסה, שכבר צילם מלחמה או שתיים בחיים.
ובכן, הטרנד החדש הוא מסיבות אולטרסאונד, ואולי קצת מוזר שהוא התחיל בניכר, ולא בארצנו שטופת השמש ובדיקות ההריון המרובות.

האם ראוי להפוך את הרופא לסוג של בדרן?

אם בעבר נכנסתם להלם ממסיבות ה"בייבי שאוור" שמתרחשות לכבוד תאריך הלידה המשוער של האם העתידית, ודאי תהיו בשוק לשמוע על הפקות האולטרסאונד, שבמסגרתן ההריוניות צוהלות לקול סריקת מערכות פומבית.

איך בדיוק זה עובד? בדיוק כמו מסיבת רווקות או מסיבת בוטוקס, מתכנסות החוגגות - הריוניות בשלבים שונים של התעגלות - לחגיגה עם סושי (צמחוני), מיץ במקום קאווה והמון נשנושים בשלל גווני הקרייבינג.
ברגע השיא, במקום חשפן במדי שוטר או מנתח פלסטי חמוש במזרק, מופיע טכנאי אולטרסאונד, עם מכשיר נייד, ג'ל קריר ומגעיל והרבה מגבות נייר. החוגגות עוברות תחת המתמר אחת אחת, כשהתוצאות מוקרנות על מסך בסלון, להנאת כולן.

מדובר בטרנד בעייתי מעט, מבחינה אתית כמו גם חברתית ורפואית. קודם כל, לא נהוג לערוך בארץ מסיבות "בייבי שאוור" בין היתר בגלל החשש היהודי המובנה מעין הרע.
מהסיבה הזו, אין סיכוי שמסיבות האולטרסאונד יהפכו לטרנד. בנוסף, החשש מגילוי של בעיה כלשהי בהריון בסיטואציה חברתית שכזאת – עלול לעורר אי נוחות, שלא לומר להרוס את המסיבה.

גם הקטע החברתי עלול להוות בעיה: אם לא התרחש צירוף מקרים נדיר, סביר שלא כל חברותייך בהריון באותו זמן, ומי שלא מוזמנת למסיבה (בהנחה שאולטרסאונד כליות הוא קצת פחות אטרקטיבי) עלולה לחוש שהיא נדחקת הצידה. חוץ מזה, לא כל הריונית ששה לחלוק את מרכולתה הפרטית עם כולן, כך שעלולות להיווצר מתיחויות בעניין. יותר מזה: אם מישהי במעגל החברתי שלך עברה הפלה או טרגדיה אחרת שקשורה להריון, המסיבה גובלת בחוסר רגישות של ממש, ועלולה ליצור מצבים קשים.

ומה מבחינה רפואית? האם ראוי להפוך את הטכנאי או הרופא שמבצע את הבדיקות - לסוג של בדרן? ומה לגבי אחריותו כאיש מקצוע? כל מי שעברה אולטרסאונד בחייה מכירה את הטפסים שעליהן את נדרשת לחתום לפני ביצוע הבדיקה, שבהם את מצהירה כי את מסירה אחריות מהרופא במקרה של טעות – אבל האם תוך כדי בילוי חברתי מישהי תקדיש זמן ומחשבה לקריאה מעמיקה של הטפסים?
גם נושא העלות של מסיבה שכזאת אינו פשוט; העלויות של ההריון והלידה הן גם ככה צונאמי כלכלי, ולא כל אחת יכולה להרשות לעצמה גם הפקה כזאת.
ובכל זאת, לא נתפלא אם מתישהו הטרנד יסחוף את ההריוניות הישראליות בסערה. אחרי הכל, מי תוותר על (עוד) הזדמנות לראות את התינוק שלה, ורצוי בארבעה ממדים – ועוד להשוויץ בלי לחכות לסוף הבדיקה כדי להעלות את התמונות לפייסבוק?

"פציינטיות רוצות לעשות בוק לעובר"

"בארה"ב קיימות כבר מספר שנים עמדות לצילומי אולטרסאונד בקניונים, שהן כמובן לא תחליף לבדיקה רפואית, אלא רק מספקות תמונות יפות של העובר", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד.

"חשוב לציין שמי שעוסק במלאכה הזו הם טכנאי אולטרסאונד, ואני טרם שמעתי על רופא שמבצע צילום לשם הצילום. בקהילה רפואית יש ביקורת נגד הדברים הללו, ולמרות שאולטרסאונד לא הוכח כמזיק, אני נגד ביצוע בדיקות שלא לצורך, רק לשם בידור או הפקת 'בוק' לתינוק. אני מניחה שגם בישראל דבר כזה יכול להצליח, ואני יכולה לספר שמתקשרות אליי לא מעט נשים לקליניקה לברר כמה יעלה רק לבוא ולקבל תמונות של העובר, בלי בדיקה רפואית. אני כמובן מסרבת, אבל זו בהחלט הוכחה שיש עניין בטרנד הזה".

לדברי ד"ר גינדס, לפחות מבחינה טכנית אין בעיה לבצע בדיקות ביתיות. "בשנים האחרונות פותחו ושוכללו מכשירי אולטרסאונד קטנים וניידים, שיכולים להפיק תמונה באיכות גבוהה למדי", היא אומרת, "אבל שוב, בעיניי זה חסר טעם וחסר הצדקה".

בואו לדבר על זה בפייסבוק של 9 חודשים