הורים טריים מחזיקים את תינוקם הקטן (צילום: istockphoto)
לא מעט סוגיות נפיצות אחרי הלידה | צילום: istockphoto
כשאתם "זוג בלי", ההחלטות רק נראות לכם מסובכות. משא ומתן על סוגיות כמו מקום מגורים, אצל מי עושים את ליל הסדר או איזה אוטו לקנות. אבל כשאתם עומדים להפוך להורים, לכל החלטה יש משמעות עצומה, שתלווה אתכם ואת התינוק בהמשך החיים.

יש מי שמחליטים שלא להחליט, ונשבעים לזרום עם המציאות. אחרים ינהלו דיונים מרתוניים, עם טיעונים מנומקים ללהפליא, ובסוף יכריעו בהטלת מטבע. ומה אתכם? מה אתם מתכננים לעשות בסוגיות הליבה של ההורות? קבלו כמה נקודות לדיון.

"מאמי, אולי תנסי ללדת בלי אפידורל?"

1. מה קורה בהריון. אם את מחליטה להמשיך לעשן כמה סיגריות ליום בהריון, כדאי שתשתפי את בן הזוג לפני שאתם מתחילים לנסות. אם את מחליטה להפוך למגה-טבעונית, ולאסור על הכנסת מזון לא אורגני הביתה – שוב, יש מצב שכדאי שתדסקסו קצת בנושא. זה אמנם הגוף שלך, אבל גם הילד שלו: את לא רוצה שהוא יברח מהבית בצרחות "היא הורגת את התינוק שלי", נכון?

2. איך אתם רוצים את הלידה שלכם? בניגוד לסטייקים, כאן אי אפשר להחזיר ולבקש צלייה חוזרת. יש רק הזדמנות אחת ללדת כמו שאתם רוצים, ולמרות שאין תעודות ביטוח, ובכל רגע נתון הכל יכול להשתנות – כדאי שתגבשו אסטרטגיה כללית לפני שיורדים המים. לדוגמה, אם את נמנית עם חסידות האפידורל, כדאי שתסכמו מראש לחתור לכיוון המרדים מרגע הכניסה לבית החולים, כדי למנוע מבן הזוג לתהות בקול רם: "אבל מאמי, אולי תנסי בלי?" כשאת עם צירים כל שתי דקות, ומוכנה לחתום על טופס מסירת התינוק לצוענים תמורת קצת הקלה תרופתית.

3. ברית מילה. עד לפני מספר שנים, זה לא ממש היה נושא לדיון עבור זוג יהודי במדינת ישראל, אבל אי אפשר להתעלם מכך שבקרב קבוצה הולכת וגדלה של אנשים, מדובר לכל הפחות בנושא שיש לדון בו. נסו לקרוא ולהתעניין בנושא, והכי טוב: השתדלו שתצא לכם בת. מונע הרבה חיכוכים, והרבה יותר קל למצוא לה מה ללבוש.

4. שם. עוד סיבה מצויינת להתפלל לבת: אם תחליטו למול את הצאצאים הבנים שיהיו לכם, בת תאפשר לכם הרבה יותר זמן להתלבט בקשר לשם. כמובן שלא צריך להתחיל לדון בשמות לילדים בדייט הראשון, אבל אם נשבעת לסבתא שלך שסבא ירחמיאל יונצח בשמו של הילד הבכור, ולא משנה אם הוא בן או בת: כדאי ליידע את בן הזוג, ולקחת בחשבון שייקח לו קצת זמן לעכל את המידע (או להתארגן על מובילים).

 ומה אנחנו חושבים על לינה משותפת?

5. חיסונים. כמה מילים, דמעות ויזע נשפכו על חיסונים. מאות מחקרים, מיליון דעות וגלקסיות של רגשות אשם והתנשאות על מי שבוחר אחרת ירדו לעולם ההורות, ונדמה שנושא החיסונים לקח את רובם. "חסרי אחריות", "צאן לטבח", "כסת"ח", "פרזיטים" – להמשיך? מכיוון שמדובר בנושא כל כך נפיץ כלפי חוץ, כדאי שלפחות מבית תהיה הסכמה בסיסית מה העמדה המשפחתית בנושא.

6. הנקה. שנייה אולי רק לחיסונים במידת הנפיצות, ניצבת לה ההנקה. דרך תמימה להזין תינוק? טעות. מדובר במדורה שמתודלקת (שוב) ברגשות אשם, חרדות ולחצים מהסביבה, ונדמה שאין מילה הנאמרת בנושא ולא פוגעת במישהי. נכון שהציוד להנקה נמצא ברשות האם לעתיד, ומקנה לה את זכות המילה האחרונה, אבל מכיוון שמדובר גם בעניין משפחתי, יש מקום לדון ולהגיע להסכמות. למשל: הנקה לתקופת ניסיון, השקעת כל המשאבים המשפחתיים בתמיכה בהנקה, החלטה לוותר מראש על הניסיון או אפילו התפשרות על כמה ימי קולוסטרום לפני המעבר לתמ"ל. ברגישות ובנחישות, אתם יודעים.

גבר מניח ראש על בטן אישה הריונית מחייכים (צילום: StockLib, Istock)
איזה כיף שהוא יישן איתנו, אה? | צילום: StockLib, Istock

7. מדיניות הממתקים. זה יגיע הרבה יותר ממה שאתם חושבים. ממש בעוד כמה חודשים, תתחילו לראות את בני גילו של התינוק שלכם, שרק לא מזמן למדו להרים את הראש בעצמם, מחזיקים בחדווה ביסקוויטים בזמן הטיול היומי בעגלה, או מנשנשים במבה בעודם עושים פוזות על משטח הפעילות. יש הורים שלא נדרשים לנושא, ואחרים לא מסוגלים לשאת את המחשבה שהתינוק שלהם ישזוף את מערכת העיכול שלו במזון מעובד, או כזה המכיל צבעי מאכל, סוכר או קמח לבן. כדי לא להעביר מסר מבולבל לילד (או לשלוח את אחד מכם לתת לו חטיפים במחשכים), כדאי שתלבנו את העניין לפני שהסבתא הראשונה מגיעה עם שקית מרשרשת ומלאת כל טוב.

8. שינה. ענייני בדיקת גבולות וחינוך יגיעו בשלב מאוחר יותר (ועדיין, מהר בהרבה משאתם יכולים לדמיין), אבל שינה היא אחת הסוגיות המפלגות (והמייאשות) ביותר עבור הורים טריים. האם אתם בעניין שלי לינה משותפת? או שהתכנית היא להעביר את התינוק כמה שיותר מהר לחדר משלו? ומה עם הירדמות עצמאית? שואפים לזה, או שמבחינתכם להרדים על הידיים כל עוד יש דרישה? כך או כך, הרשו לנו להיות מבאסים: רוב הסיכויים שממילא בחודשים הראשונים ההחלטות הללו יישארו בתיאוריה בלבד, כי בניגוד להורים שמתווכחים על כל דבר, כמעט לכל התינוקות בעולם יש עמדה ברורה בסוגייה: לישון כמה שפחות.  

>> ספוילר: 5 הפתעות על תינוק בן יומו

וגם: כך תתכוננו להוצאות הגדולות לקראת הלידה