אישה יפה בהריון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פלא הבריאה. בכל מובן המילה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הריון הוא פלא, גם כשהוא הכי רגיל בעולם. גם אחרי שאת יולדת, לא נראה לך שבאמת אפשר לתפוס אי פעם איך תוך תשעה חודשים גידלת בבטן שלך שני תאים קטנים, שהפכו לאדם שלם. אבל מעבר לנס הבריאה, בהריון יש עוד כמה דברים מופלאים, בלתי נתפסים, שגורמים לכל העסק להיראות כמו סרט מדע בדיוני חנוני במיוחד. מה למשל? כמה דוגמאות לפניכם.

יום שלישי פעמיים כי טוב

1.  לעוברים זכרים יכולה להיות זקפה ברחם. קצת מביך, אבל נכון: לעוברים בנים בהחלט יכולה להיות זקפה עוד לפני שהם נולדים. למעשה, עוברים משני המינים מבצעים סוג של אוננות תוך רחמית, בדיוק כמו שהם נוטים לגעת במקומות אחרים בגוף (כמו לשפשף עיניים, למצוץ אצבע ועוד התנהגויות אנושיות לחלוטין).

2. הכי הרבה תינוקות נולדים ביום שלישי. למעשה, בימי שלישי יש 16% יותר לידות מבכל יום אחר בשבוע. מכיוון שהסטטיסטיקה לא מבדילה בין לידות טבעיות וספונטיניות ללידות שהתחילו בזירוז וניתוחים קיסריים, אפשר לשער שנשים לא מקבלות זירוז קבוע מראש או תור לקיסרי אלקטיבי בסוף השבוע, והבייבי-בום של ימי שלישי הוא תוצאה של "הפקק" הזה. החודשים הכי פופולריים ללידה הם אוגוסט וספטמבר– אולי בגלל מסיבות הסילבסטר שמתקיימות שמונה-תשעה חודשים לפניהם.

3. ורק כ-5% מהתינוקות נולדים בתאריך המשוער שלהם. בהריון ראשון, 60% יולדות אחרי התאריך המשוער שלהן ורק 35% לפניו, כך שבפעם הבאה שמישהו מתקשר לשאול אם אתן לא רוצות ללדת כבר, במקום לרצוח אותו הפנו אותו לקרוא קצת סטטיסטיקות.

4. בהריון אישה יכולה לעלות מידה בנעליים. ולא רק בגלל הבצקות – אלא לתמיד. השילוב של הרלקסין, הורמון שמרפה את הרקמות בגוף, ביחד עם המשקל הגדול שכפות הרגליים נאלצות לשאת בהריון מוביל לקריסה של קשת כף הרגל ולהתרחבות לצדדים, כך שאת יכולה לסיים את ההריון בעלייה של עד מידה שלמה בנעליים. ואם יש לך אוסף נעליים שאת אוהבת, אולי זה הזמן לשקול אימוץ.

5. הרחם גדל פי 14 בהריון. ממשקל של כ-70 גרם ונפח של 70 מ"ל אצל אישה לא הרה, למשקל של ק"ג ונפח של קרוב לחמישה ליטרים בסוף ההריון. אז כן, את לא רק מרגישה שבלעת אבטיח – את פשוט מדווחת על המציאות.

6. נפח הדם בגוף עולה פי 1.5. במהלך ההריון נפח הדם עולה בשיעור של 40-45 אחוז, כדי לספק את דרישות העובר והגוף הגדל. זו גם הסיבה לכדורי הברזל שאת נאלצת לקחת, כי רמת הברזל לא מדביקה את העלייה בנפח הדם, והברזל "נמהל" בכמות דם גדולה יותר – קצת פחות מופלא, ולמעשה סוג של באג בתכנון.

תמונת אולטראסאונד של עובר ברחם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הי, מה אתה עושה שם? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

7. וגם הכליות גדלות ב-50%. את לא צריכה פיפי רק כי העובר לוחץ לך על השלפוחית – הכליות פשוט גדולות יותר, עובדות קשה יותר ומייצרות יותר שתן. אגב, העומס העצום על הכליות הוא גם אחד הגורמים לבצקת שלך – הן פשוט כל כך עסוקות בלשלוח אותך לשירותים, שאין להן זמן לדאוג לפירוק ופינוי חומרים אחרים.

רביעייה זהה? לגמרי

8. קייט לא לבד. לא פחות מ-70% מהנשים מדווחות על לפחות בחילה אחת במהלך הטרימסטר הראשון להריונן. עם זאת, רק כ-2% מההריוניות זוכות להגיע לתואר הלא נכסף "לוקה בהיפרמזיס גרבידרום", אחרי שהן מאבדות לפחות 10% ממשקלן ונזקקות לאשפוז.

9. ביצית אחת יכולה להתפצל לארבע. קצת מלחיץ לחשוב על זה, אבל טכנית אישה יכולה ללדת רביעייה זהה – וזה אפילו קרה לגברת אחת מקליפורניה לפני עשר שנים. הביצית המופרית התפצלה ללא פחות מארבע עובריות, והאמא ילדה ארבע בנות – פרנה, אדריאנה, נטלי ומלודי – זהות לחלוטין. 

אין תמונה
ביצית אחת שהתפצלה לארבע. מטורף

10. נשים קצרות רואי רואות עוד פחות טוב בהריון. זו לא הטמטמת, והבטן לא מסתירה לך – את באמת רואה פחות טוב. בזמן ההריון יש שינויים בלחץ התוך עיני, וכן ירידה ביכולת למקד את הראייה. לרוב זה חולף אחרי הלידה, אבל מכיוון שטשטוש ראייה הוא גם סימן לרעלת הריון, אם הטשטוש פתאומי כדאי שתלכי להיבדק.

>> וגם בתמונות: סרטוני ההריון והלידה הכי מדהימים ברשת