אם גם אתם מקבלים חום בקופה של החנות למוצרי תינוקות, אוחזים חזק בכרטיס האשראי ומסרבים לעזוב – אתם לא לבד. אפילו יותר מקניית דירה, לגדל ילד זו אולי ההחלטה הכלכלית הכי משמעותית שתעשו.

זוג בהריון בחנות למוצרי תינוקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נכון שההוצאות גדולות, אבל 9 חודשים זה מספיק זמן להתארגן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

השנה הראשונה שסביב הלידה – כלומר, הקניות שלפניה והחודשים הראשונים בבית עם התינוק – מרכזת לתוכה את מסת ההוצאות הגדולה ביותר. מילת המפתח היא, איך לא: תכנון מראש. גורו הכספים ליז קו, כלכלנית ניו-זילנדית המתמחה בתכנון פיננסי, הקדישה לעניין פוסט מעניין בבלוג שלה, moneymax. אז רגע לפני שאתם שולפים את הכרטיס, שוב, קבלו כמה טיפים מהמומחית.

אל תדחסו את כל ההוצאות הגדולות לחודש אחד

1. חלקו את ההוצאות "הכבדות". על פי רוב, הלידה לא מגיעה במפתיע. לאורך תשעת חודשי ההריון, די ברור לכם מתי יגיע האירוע המיוחל. לכן, ממש לא כדאי לדחוס את כל הקניות "הגדולות" והחד פעמיות לחודש אחד.

פצלו את הקנייה לכמה חלקים: בחודש אחד קנו עגלה, בחודש שאחריו עריסה, אחר כך את הסלקל – ממש לא חייבים לקנות הכל במקום אחד ובאותו יום. אם אתם חוששים מענייני מזל רע, פשוט חסכו בצד את הסכום הרלוונטי, כדי לא להיכנס לעסקאות תשלומים דווקא בחודשים הלחוצים כלכלית שאחרי הלידה.

2. אל תקנו סטוקים של מוצרי תינוקות, כמו חיתולים ופורמולה. כל כלכלן יגיד לכם שאין טעם לחלק לתשלומים הוצאה שחוזרת על עצמה, כמו קניות בסופרמרקט – הרי לפני שתסיימו את התשלומים כבר תתחילו מחזור תשלומים חדש. אותו הכלל תקף גם למוצרי תינוקות. אם התינוק אוכל פורמולה, אין הרבה סיכוי שהוא יפסיק במפתיע לצרוך את הפחיות היקרות לפני גיל שנתיים, ואותו כלל תקף לגבי חיתולים, מגבונים ועוד. המבצעים על המוצרים הללו מתחדשים באופן די תדיר, כך שאין טעם לצבור סטוקים עצומים, ולשלם עליהם בתשלומים שלא יסתיימו לפני שתצטרכו לחדש את הסטוק.

3. שנו את האופן שבו אתם חוסכים. תינוק הוא יופי של הזדמנות לתעדף מחדש את ההוצאות שלכם, לעדכן את הפנסיה וביטוח החיים ולרכוש ביטוח בריאות. ההתנהלות הכלכלית שלכם חייבת להיות הרבה יותר מחושבת ואחראית כשאתם הורים, וגם אם אתם לחוצים במזומנים כרגע, חשוב לחסוך, אפילו סכום מינימלי כל חודש, לטובת התינוק.

4. נסו להכין תקציב מראש. אתם לא ההורים הראשונים שמביאים ילד. שבו קצת עם חברים ובני משפחה שכבר עברו את זה, חטטו קצת באינטרנט ונסו לגבש תקציב משוער, הגיוני, על סמך ההוצאות העתידיות ורמת החיים שלכם. ככה תוכלו לדעת האם נשאר לכם כסף לחוג עיסוי תינוקות (או שאתם חייבים את הסכום הזה להוצאות הכרחיות יותר), האם את יכולה להאריך את חופשת הלידה וכמה כסף נשאר לכם בסוף כל חודש. רמז: לא הרבה.

5. אפשר להפחית הוצאות. אם לא דוחים את כל הקניות וההצטיידות לרגע האחרון, יש הרבה יותר סיכוי שתצאו בנזק מופחת. בררו מה אתם יכולים לקחת בהשאלה, ערכו סקר שוק מקיף בחנויות ועקבו אחרי מבצעים. כשלא נתונים בלחץ של זמן, או סוחבים בטן של חודש תשיעי, הרבה יותר קל להתרוצץ קצת ולחסוך לא מעט כסף.

6. ערכו "ניסוי כלים" לפני הלידה. מכירים את "כל ילד מביא את המזל שלו"? ובכן, לא בטוח שגם התינוק שלכם באותה דעה. לפני שאת מתפטרת בחודש שמיני כי "ממילא את מתכננת להיות איתו שנה בבית", נסו לחיות כמה חודשים ממשכורת אחת. את העודפים אתם יכולים לשים בחיסכון, שיתגבר אתכם בהוצאות בלתי צפויות. הצלחתם? מצוין. לא הצלחתם? כנראה שצריך לחשוב על פלאן B. אנחנו בעד לזכות בלוטו, אבל גם לחזור לעבודה אחרי חופשת הלידה הולך.

תינוק קטן, הוצאות גדולות: 10 דרכים לחסוך